Dyr, Heste|

Shetlandsponyen er en lille, robust race, der stammer fra Shetlandsøerne ud for Skotlands nordøstlige kyst. Shetlandsøerne har været hjemsted for små heste i over 2.000 år. Det er sandsynligt, at hestene krydsede ind på Shetlandsøerne fra ismarkerne og senere blev krydset med besætninger, der kom fra nordiske bosættere.

Selv i dag strejfer ponyerne stadig frit omkring på Shetlandsøerne og æder på ujævne hedearealer, der kaldes almindelig græsning. De er nu meget populære overalt, når børn skal ride på dem eller som kæledyr og ledsagere. Det skyldes, at de generelt er godmodige og forholdsvis billige at holde.

Her i USA er nogle miniature shetlandsheste endda blevet ansat til at være førerheste for blinde.

Med deres voksende popularitet som kæledyr er der mange mennesker derude, der undrer sig over, hvad man skal gøre for at passe en Shetlandspony, som er ens kæledyr, ordentligt?

Korrekt kost og ernæring til Shetlandspony

En ting, du ikke behøver at bekymre dig om med din shetlandspony, er at underfodre den. Faktisk er der større sandsynlighed for, at du i stedet ender med at overfodre dem.

På grund af det barske miljø i deres oprindelsesland har Shetlandsponyer været nødt til at lede hårdt efter deres føde, og derfor kan de overleve ganske fint på meget lidt mad.

De har sjældent brug for korn eller kraftfoder, og for meget af dette kan gøre dem overvægtige. Hø er perfekt til dem.

Sundheds- og adfærdsproblemer hos shetlandsponyer

Shetlandsponyer overlevede i det brutale klima, hvor de blev født, hvor det var svært at finde mad, hvor terrænet kunne være ekstremt ujævnt og kulden næsten uudholdelig, og hvor de blev hårdføre og stærke.

De er en holdbar race med få sundhedsproblemer. Deres lille størrelse kan dog gøre dem sårbare over for hjerteproblemer og også laminitis.

Dette er en tilstand, der altid skal behandles som en nødsituation. Det, der sker, er, at hoven bliver hævet og meget smertefuld. Laminitis har mange årsager, herunder overspisning af korn og græs.

Som alle andre dyr har Shetlandsponyer deres egen individuelle personlighed, men generelt er de velvillige og intelligente. Det siges, at de nogle gange kan være mere intelligente end deres ejere, hvilket kan gøre dem lidt af en udfordring at eje. Livet med en af disse ponyer er aldrig kedeligt.

Hvad er fælles kendetegn ved en shetlandspony?

Sheltlandponyer lever længe og kan nemt blive 30 år gamle. De har en tæt krop, et bredt hoved, en tyk hals og korte ben. Deres manke og hale er fyldig og smuk.

De findes i næsten alle hestefarver, men de almindelige pelsfarver er sort, grå, kastanje, bay, brun, brun, roan, palomino, dun, creme, buckskin og forskellige pinto kombinationer.

En af de mest unikke ting ved shetlandsponyer er deres fantastiske styrke. De har en masse kraft i deres relativt små kroppe. De er jævnt temperamentfulde og blide og er gode kæledyr for dem, der blot ønsker at nyde dem, og fremragende heste for ryttere på alle niveauer af erfaring.

Her i USA har opdrættere forfinet disse storslåede ponyer, så de har længere ben. Disse Shetlands er mere smidige og har et større skridt end deres Shetland-forfædre.

Sådan plejer du en shetlandspony – de bedste tips til pleje af en shetlandspony

Shetlandsponyer har en meget tyk, blød vinterpels. Hvis de holdes sammen med andre heste, vil de ofte være de første til at få vinterpels og de sidste til at smide den om foråret. Mens det yderste hår er groft, er håret nedenunder satinblødt.

De kræver grundlæggende hestepleje, som består af hyppig vask, børstning og kæmning. Desuden har de brug for vaccinationer, aformning og anden nødvendig dyrlægepleje. Deres hove bør også kontrolleres hver dag for snavs, snavs og eventuelle skader.

Du skal være ekstra opmærksom på din pony’s fødder. De kræver mere pleje end hos en almindelig hest, fordi miniaturehestes hove har tendens til at være lidt mere sarte.

Det betyder, at der er behov for daglig pleje. Hvis du overvejer at anskaffe dig din egen shetlandspony, skal du huske, at der ud over glæden ved at eje et kæledyr også følger en omhyggelig pasning af dyret.

Vær opmærksom på din shetlandsponys hove

Det er vigtigt at vælge din pony’s hove ud. For en særlig aktiv pony kan det endda være nødvendigt at gøre det flere gange om dagen. Din pony’s hove skal kontrolleres, før du rider den hver eneste gang. Det er vigtigt at fastslå, at der ikke sidder affald i deres hove.

Hvis du ikke undersøger din pony’s hove, kan det føre til alvorlige skader for den. Det ubehag, som den mindste sten kan forårsage, kan let føre til infektion og skade. Bare fordi din pony ikke halter eller viser tegn på lidelse, betyder det ikke, at alt er i orden, og at du ikke behøver at undersøge deres hove omhyggeligt hver dag.

Nogle gange er et alvorligt problem ikke umiddelbart indlysende, medmindre du ser nærmere på det og leder efter det. Det er altid bedre at kvæle et potentielt problem i opløbet end at vente, til det har udviklet sig til noget ganske smertefuldt for dit kæledyr.

For at kunne passe ordentligt på din shetlandsponsys fødder skal du købe en hovplukker. Det er et buet værktøj, der er slebet og designet til netop dette arbejde. Du får også brug for en hovbørste. En sidste ting, du skal bruge, er hovolie. Dette er for at forhindre, at din pony’s hove sprækker. Du skal påføre den både på ydersiden og indersiden af hoven.

Det første, du skal gøre, når du kontrollerer din pony’s hov efter ridning, er at fastslå, om den er varm eller kold. Hvis den er kølig at røre ved, kan du være sikker på, at alt er i orden. Hvis den føles varm, så er der et problem, og du skal ringe til dyrlægen. Du må ikke fortsætte med at pleje din pony under disse omstændigheder. Vent, indtil dyrlægen har kigget på hoven.

Husk på, at jo mere omsorg du viser din shetlandspony, jo mere vil den elske dig til gengæld. Og jo flere år vil de leve, så du kan elske og nyde dem.

Disse ponyer er gode kæledyr til udendørs brug og kan være gode til børn, fordi de er loyale, kan lide selskab og er blide i deres natur. De er grundlæggende gode kæledyr til udendørs brug, hvis man som med de fleste husdyr passer ordentligt på dem og sørger for, at deres behov bliver opfyldt.

Comments are closed.

Close Search Window