Dyr, Kæledyr|

Hamstere er gode kæledyr – men de er mere aktive, end du tror. Fordi de hovedsageligt er vågne, når vi sover, er vi ofte ikke klar over, hvor meget de skal lave for at være glade. Så hvis du spekulerer på, om du har brug for et hjul til din hamster – skal du først forstå lidt mere om hamstere.

Kan en hamster leve uden hjul er et almindeligt spørgsmål – og i de næste par afsnit vil vi forklare det hele.

Vilde hamstere har ikke hamsterhjul?

Selvfølgelig gør de ikke det – men de har et uendeligt og ubegrænset landskab at løbe igennem. Så ligesom os på et løbebånd – hvis vi ikke kan komme ud at løbe eller gå en lang tur – kan vi træne det på stedet. Vi nyder det faktisk også ret godt – det er terapeutisk.

Det siges, at en hamster kan tilbagelægge flere kilometer om natten – hver nat – i sit naturlige levested – på jagt efter nye dufte og mad. De kommunikerer, er på udkig efter risici og er på vagt over for nye ting.

Alt dette er dog blevet fjernet fra deres liv, når de lever i fangenskab. Ja, vi har fjernet alle farerne – men vi har også fjernet alle eventyrene.

Der findes ingen kommercielle hamsterbure eller hamstertanke, der kan tilbyde et naturligt levested af samme størrelse. Medmindre du ejer en stor have eller en lille zoologisk have – vil din hamster have en trang til at rejse, som skal opfyldes.

Selv om mange mennesker køber vanvittige indhegninger fyldt med rør, som hamsterne kan bevæge sig rundt i dag og nat, går magien tabt efter et par måneder. Som at være fanget i et dobbelthus – man kan have det sjovt i et stykke tid at rejse mellem værelserne og gå op og ned ad trapperne, helt sikkert. Men hvor længe går der, før man vil have mere – eller begynder at blive skør?

Det siger sig selv, at vi alle har siddet fast i vores egen lejlighed i det seneste år – og vi ved alle, hvordan vi og vores venner og familie bare ville ønske, at vi havde mere plads, flere gåture og flere ting at lave. Så måske er dette den ideelle sammenligning af, hvorfor dine hamstere har brug for skiftende daglig berigelse og et stort hjul!

Hamstervaner – Hvad har hamstere egentlig brug for?

Hamstere elsker plads og at udforske – og de er fantastiske karakterer – men de kan være lidt gnavne, når der kommer menneskelige fingre, ikke sandt? Hamstere har været populære lommedyr i årtier – så vi må da vide alt om, hvad de har brug for? Vi gør alt, hvad vi kan, for at matche de hjem, vi giver dem, med deres forventede behov.

Forkert. Det er først for nylig, at vi er begyndt at forske i, hvad en hamster egentlig vil have? Hvad gør dem glade?

Der blev foretaget en undersøgelse for lidt over 10 år siden, som sagde, at en enkelt hamster ikke bør have et anlæg, der er mindre end 10.000 kvadratcentimeter (1500 kvadratcentimeter) på bunden. Det svarer til ca. 1,5 fod lang og 2 fod dyb (1,5 m x 0,6 m). Alle mindre størrelser end dette (herunder bure, der anbefales som “minimumsstørrelser” af RSPCA og ASPCA) blev anset for at fremme “kedsomhedsadfærd” – mere almindeligt kendt som stereotyp adfærd.

Disse adfærdsmønstre er vigtige tegn på utilfredshed, kedsomhed og måske endda angst, og de omfatter det mest almindelige af dem: tygge på stænger. Den kan også forårsage dårligt helbred og menes faktisk at forkorte hamsterens levetid. Stress kan vise sig som en af følgende former:

  • Pacing – hvor hamsteren går frem og tilbage ad den samme rute igen og igen 
  • Bidning – kede hamstre kan virke meget aggressive – men er i virkeligheden bare en frustration, som f.eks. at “skrige” højt
  • Bar Climbing – hvis burets sider er forsynet med tremmer – kan hamsterne gentagne gange klatre op og ned.
  • Vægspring – hvis du har et bur med skraldespand eller et indhegning med plastik- eller glassider – hopper hamster bare op imod dem.
  • Abe-swinging – hvor man kan se den frustrerede hamster hænge med hovedet nedad fra de øverste tremmer i et bur

Så hvis du ser nogle af disse ting hos din hamster eller dine hamstre – skal du måske vurdere dit anlæg i stedet for at forsøge at stoppe din hamster med andre midler. Men hvorfor sælges disse mindre bure stadig – og hvorfor er de beregnet til hamstere? 

Det er ikke alle, der har plads til det største kabinet – så vi må naturligvis alle gå på kompromis. Der findes et stort udvalg af størrelser, hvis du kigger efter – men hvis du bare vælger den “mindste” burstørrelse til din hamster, giver du ikke dit kæledyr alt det, det har brug for.

Det er her, et hjul kommer ind i billedet.

Forskellige typer af hamsterhjul – Hvad er bedst?

Som med alt andet i kæledyrsverdenen er der forskellige muligheder for den kræsne hamsterejer. Sørg dog for at undersøge tingene først – og gå ikke bare på impulsivt initiativ eller køb det, der passer til dit soveværelse. Og gå stille – det nytter ikke noget at købe et hjul, som du er nødt til at tage ud om natten. De er nataktive – det er netop det tidspunkt, hvor dine hamstere har mest brug for dem!

Hvis du ikke ved, hvilket hamsterhjul der er bedst – så vær ærlig over for dig selv, og køb ikke noget, før du har undersøgt det. Brug populære fora eller andre hamster specialiserede grupper eller opdrættere.

Der findes mange forskellige typer hamsterhjul – de kan være af plastik, metal eller træ, på ben, ophængt, lukket eller med spøgler, selv overfladekørende “flyvende tallerkener” – og alle har deres egne fordele og ulemper. 

Det vigtigste er dog hamsteren.

Hamstere har brug for at løbe med flad krop

Hamsterbure, der er mere lodrette, er det modsatte af dette, så du leder efter et langt, bredt anlæg – mindst 100 cm langt og med et par lave niveauer. Og på et af disse niveauer (eller ophængt fra loftet) har de brug for et stort letvægts, egefrit hjul med fast bund.

Syrere har brug for et letløbende hjul med en diameter på 28 cm+, da det ikke får dem til at krumme ryggen. Dværghamstere (Campbells/Winter White, Roborovski og kinesiske) har brug for mindst 20 cm for at holde deres ryg lige – men større er altid bedre.

Det hjul, du har brug for, kan meget vel være højere end de fleste bursektioner eller hele buret – men det hjælper dig med at finde ud af, om dit anlæg er for lille til din hamster, og om det alligevel har brug for en god opgradering?

Kan en hamster leve uden et hamsterhjul?

Ja, men det vil helt sikkert ikke være den lykkeligste hamster i verden. Medmindre dit hamsteranlæg er større end en basketballbane – bør du have et hamsterhjul – 2 hamsterhjul, hvis du har to dværghamstere sammen. Hjul kan øge deres gulvareal i det uendelige – så de kan holde sig aktive på et mindre areal.

Som vist ovenfor vil din hamster sandsynligvis blive stresset med tiden, hvis dit anlæg har en lille gulvbund. Og stress kan forstærke eksisterende sygdomme eller blive til sundhedsproblemer i sig selv. Ved at tilføje et hjul til deres indhegning forlænger du derfor potentielt livet for dine hamstere?

Det må da være pengene værd på lang sigt. Hjul = glad gammel hamster?

Comments are closed.

Close Search Window