Hobby, Strikning|

Strikning er en spændende aktivitet og relativt let at lære, især når man har en passion for det. Strikning indebærer at manipulere garnet for at skabe stof som sokker, trøjer, tørklæder, babydragter, klude og mange andre ting. Ofte skal man have garnet til at blive sat fast igen. Så hvordan gør vi det?

Du lærer at sætte garnet på igen med øvelse. Det bliver nemmere at sætte garnet fast igen, jo mere du gør det, når du strikker. Især hvis du strikker store stoffer som trøjer og andre materialer. Du kan også lære mere, når du fortsætter med at strikke forskellige mønstre og stilarter online, selv om almindelig strikning er ret almindeligt.

Genoptag garnet i 3 nemme trin

  • 1. Når du begynder at strikke, skal du tilføje garn på den anden maske i rækken, så du sætter den første maske af og tilføjer en ny kugle garn, når du er klar. 
  • 2. Du sætter din pind ind som du strikker og vikler dit nye garn rundt om hånden, trækker det igennem og sørger for, at garnhalen er lang, så du kan væve den indvendigt. 
  • 3. Begynd at strikke de næste masker som sædvanlig, og inddrag halen af garnet bagpå for at sikre den nye garnkugle. Dette opnår du ved at lægge garnhalen over arbejdsgarnet, inden du syr næste del. Du fortsætter med denne syningsproces i ca. 10 til 15 masker.

Strikning er en proces, hvor man skaber masker eller løkker af garn i rækker. Du kan have mange aktive masker på pinden på en gang, og de er oftest lavet af uld, da det er velegnet til broderi, hækling, vævning og andre håndværksaktiviteter.

Hvilken type strik du strikker afhænger også af, hvilket stof du ønsker at lave – akryl er velegnet til hverdagstøj, mens bomuld er bedst til sengetøj og tøj som nederdele, der flyder nedad på grund af dets naturlige elasticitet.

Strikning er en fantastisk måde at lære at arbejde med garn på. Du kan strikke alt fra huer, tørklæder og tæpper til sweatere og cardigans til dig selv eller andre, men det første, du bør gøre, hvis du vil begynde at strikke, er at lave små strikkede projekter som f.eks. viskestykker derhjemme, mens du ser tv lørdag aften. Det er også sjovt!

Strikning er en fornøjelig hobby, som mange mennesker dyrker, fordi den har eksisteret siden oldtiden. En person, der kan nyde denne aktivitet, kan lave sig selv nogle varme sokker, mens han sidder foran sin yndlingsserie om lørdagen, som er nemme materialer, men som tager tid, så man skal have tålmodighed, hvis man vælger dette projekt.

Følg disse enkle trin for at komme i gang med at strikke

Saml strikkepinde og garn op. Du får brug for dem til projektet, så sørg for at have dem med dig hele tiden! Nu hvor du er klar til at starte et nyt håndværk af en slags, så lad os komme i gang med de første masker!

Strik-stitch

Dette er første trin, som kaldes strikkefasthed, og som består i at trække en løkke garn gennem en anden cirkel på pinden. Når du fjerner løkken med tråden bagud, danner det en maske. Når du trækker den igennem fra forsiden, bliver det en vrangmaske. 

Påstøbt

Efter at have strikket ret, begynder du nu at strikke med opslåning. Alle typer strikning starter med en opslåning, der laver løkker på pinden. Du kan vælge kabelopslag eller langhalet opslåning.

Efter opslåningen kan du lave ret- eller vrangmasker, der som tidligere nævnt er det vigtigste grundlag for strikning af masker. 

Forskellige typer af påstøbning

  • Long-Tail Cast On: Det er ret eksklusivt, da det skaber en elastisk kant, der er jævn og fungerer godt til ribstrik eller glatstrik. Den er nem at strikke og den hurtigste opslåning, og den har en pind, der allerede er oprettet og strikket uden mønstre på pinden. 
  • Wrap Cast-On: Den er ret nem at bruge, men den er ikke så effektiv, da du kan holde en jævn spænding, mens du strikker. Den er bedst til nye strikkere og bruges primært til sokker og trøjer, da den er elastisk. 
  • Knit Cast-On: Den bedste metode, som er ret nem at lære nye strikkere. Den passer til alle slags projekter og er forholdsvis nem at forme og elastisk. 
  • Kabelopslag: Dette er det samme som at slå op med undtagelse af, at placeringen af en ny maske er lidt anderledes. 

Der findes andre pålæg som Provisional Cast On og German Twisted Cast On samt ovennævnte.

Du kan fortsætte med dine masker, og på dette tidspunkt er dit garnbånd måske ved at være færdigt, og du kan være nødt til at sætte et nyt garnbånd på dit strikketøj. Følg de enkle instruktioner nedenfor.

Vigtigste punkter at overveje, når du fastgør garn i strikning

  • 1. Det er altid klogt at placere en samling på et sømningssted. Du behøver kun at køre enden inden for den falsede kant, og den vil ikke være synlig. 
  • 2. Prøv først en prøveprøve med dit garn for at se, om du kan lide resultatet. Mens du bruger skinnende, glat uld, giver filtning dig en stivere fornemmelse og et mat udseende. Genopbindingen kan se anderledes ud for nogle garner, og det skiller sig ud, og det er hverken attraktivt eller anbefalelsesværdigt.
  • 3. Nogle ender stikker lidt ud for ikke-filtede samlinger, og det er godt at sikre sig, at partierne er, hvor du vil have dem, ved at lade en lille smule garn stikke ud inde i stoffet. 
  • 4. Det er forholdsvis hurtigt og nemt at samle garnet i samme farve, og sammenføjningerne er stærke, og ingen ender springer ud, da filten holder dem fast. 
  • 5. Hvis du samler eller genindsætter en ny farve garn i strikning, skal du væve enden ind på forsiden for at se den korrekt, selv om du ønsker at indarbejde den fra bagsiden. Tråden holdes sikkert fast mod bagsiden af arbejdet og kan ikke let springe ud på forsiden af strikketøjet. Strik på store pinde beregnet til løs strikning. Sørg for at efterlade en lang hale, især hvis du strikker med åben strik.

Du har nu styr på at sætte garnet fast igen i strikning, så du kan enten holde orden i maskerne eller lave flere knuder. Øvelse er nøglen til at mestre denne teknik, og med nok øvelse vil det være let for dig at strikke fra sokker hele vejen op til sweatere!

Comments are closed.

Close Search Window