Hobby, Strikning|

Der findes i dag forskellige garnsorter på markedet til hækling og strikning. Afhængigt af dit formål bør du vælge det bedst egnede garn. Akryl- og uldgarn er populære garntyper, der har vidunderlige og rige nuancer.

Men hvad er forskellen mellem de to? Den vigtigste forskel er deres oprindelse.

Oprindelse af akrylgarn og uld

Akryl er et petroleumsbaseret syntetisk, kunstigt (menneskeskabt) materiale, mens uld er en naturlig proteinfiber, der stammer fra får og andre dyrs skind. Uld er meget tekstureret, varmt, fugttransporterende, akryl, holdbart, alsidigt og let at vedligeholde. 

Hvad er akrylgarn og uld godt til?

Hvert materiale er nyttigt på forskellige måder til at resultere i praktiske produkter. Både uld- og akrylgarn er velegnet til forskellige formål. Varm og robust akrylfiber er primært gavnligt til følgende:

 • Træningsdragter
 • Sweatere
 • Foringer som handsker og støvler
 • Møbelstoffer 
 • Tæpper

Denne liste kunne fortsætte i det uendelige.

Det fremstilles som en filament, der skæres i en kort stablelængde svarende til uldhår og spindes til garn. Uld er et naturligt, højtydende stof, som er naturligt godt for kroppen og huden. Det er nyttigt til følgende: 

 • Duffel-coat
 • Sweatere
 • Tørklæder
 • Handsker
 • Nederdele

Og igen – mange flere. Uldtøj er afslappende og behageligt, som også er populært som vandafvisende. Derfor med forskellige formål, de adskiller sig også i deres kvaliteter og funktioner. Akrylgarn og uld har fordele såvel som ulemper.

Fordele ved akrylgarn

Akrylgarn er kradsende, stift og generelt dårligere end uld, men alligevel er det af høj kvalitet. I dag er akrylfibre blødere end tidligere år.

Se nogle af akrylgarnets egenskaber.

Let at vedligeholde og holdbar

Som vi alle ved, er håndlavede ting svære at overleve, når man har børn og kæledyr i hjemmet. Derfor er akrylgarn at foretrække på grund af dets holdbarhed, maskinopvaskbarhed og forskellige farver, der er tilgængelige. Disse grunde gør det til det bedste alternativ for travle mødre eller andre.

Holder dig væk fra allergier

Nogle mennesker er allergiske over for uldhæklerier, men i dag har du sikkert akrylgarn som alternativ. Hvis du er sikker på uldallergi, er det godt at ignorere uld og tilpasse akryl. I sådanne tilfælde er akryl en god go mulighed, især til hækling, sammen med sin høje holdbarhed.

Prisbillig

At hækle synes at være en dyr hobby, og der er tidspunkter, hvor man søger efter lave omkostninger, især når man lærer eller underviser i en ny færdighed. Når prisen er din prioritet, er akrylgarn overkommeligt og forhindrer dig i at risikere at blive beskadiget af børn eller kæledyr. 

Ulemper ved akrylgarn

Akrylgarn er det perfekte valg i mange sammenhænge, men det har også nogle ulemper, som du skal kende. 

Plastic brændt lugt

Den første ulempe er, at akrylstof smelter, når du holder det over en flamme, hvilket giver en lugt af brændende plastik.

Kvaliteten falder med omkostningerne

Prisen er det vigtigste, men jo mere du investerer, jo højere kvalitet er akrylgarnet. 

Fordele ved uldgarn

Uld er et naturligt og vedvarende materiale, hvor processen med klipning af dyrene giver os dette bæredygtige stof.

Uld har mange andre fordele end at være ægte og vedvarende.

Genanvendelig

Uldtøj kan genbruges, hvilket resulterer i en helt ny vare i stedet for et allerede eksisterende produkt. Du kan lave et nyt design af en frakke i stedet for en gammel frakke.

Uld er varmt

Uld er med til at fremstille tæpper, tæpper og strikketøj. Det er et bemærkelsesværdigt og velegnet materiale, der holder dig varm i kølige klimaer. Naturlig uld giver varme, som andre naturlige stoffer ikke kan tilbyde.

Miljøvenlig 

Som tidligere nævnt er uld en vedvarende og naturlig ressource, hvis fremstillingsproces ikke skader miljøet. Der findes forskellige farvestoffer i uld, som er miljøvenlige, så det er en miljøvenlig løsning.

Ulemper ved uldgarn

Den største ulempe er dyrenes rettigheder. Klipning af dyr virker foruroligende, fordi folk ikke bekymrer sig om dyr, og meget af tiden investerer de i at købe animalske produkter. 

Dette er nogle af fordelene og ulemperne ved uld og akryl. Der er nogle forskelle mellem begge – 

Oversigt over fordele og ulemper ved akrylgarn og uld

 • Uld stammer fra dyr, og akrylgarn kommer fra en kemisk blanding. 
 • Uld er naturfibre, mens akrylgarn er kunstige fibre.
 • Begge dele er nyttige til trøjer, handsker osv. 
 • Både akrylgarn og uldgarn holder dig varm.
 • Uld synes at være en udfordring at blande med andre stoffer, mens akrylgarn er let at kombinere med andre materialer.
 • Akrylfibre er nemme at vedligeholde, mens uld kræver ekstra pleje.
 • Uldstof kan krympe meget, når du vasker det, mens akrylstof krymper, når varmen er tændt.
 • Folk er normalt allergiske over for uld, men det er sjældent, at folk har allergi over for akryl.
 • Uld er varme- og flammebestandigt, og akryl fanger hurtigt flammer og brænder.
 • Uld er blødt, men virker kløende og ikke glat, og akryl er groft og kradsende, men glat og blødt at røre ved.
 • Akryl er overkommeligt, og på den anden side kan uld være dyrt.

Det er derfor svært at sige, hvilken af dem der er bedst, da begge har fordele og begrænsninger. Det afhænger af dig og dit formål, hvilken af dem du skal foretrække.

Hvordan kan man se, om garnet er akryl eller uld?

Både uldgarn og akrylgarn ligner hinanden. Den perfekte metode til at identificere alle stoffer er at tage en lille snor af og lave en brændetest.

Brændetesten er altid en præcis måde at se, om garnet er akryl eller uld, fordi akrylgarn smelter og lugter af brændt plastik, mens uld lugter af brændt hår.

En anden sikker måde at kende forskel på er prisen. Akryl er billigere end uld, og når du vasker garnet, vil du se, at uld let krymper, mens akryl skal have varme for at krympe.

Hvis du vil vide, hvordan du kan se, om garnet er af akryl eller uld, er det bedst at bruge en brændetest. Akryl vil smelte og lugte som brændt plastik, mens uld lugter som brændt hår. Hvis du er på udkig efter et prisbilligt materiale, der er let at vedligeholde, skal du overveje akryl.

Men hvis du søger naturlige fibre med flere fordele end blot varme, kan uld være en bedre løsning! Begge materialer har deres fordele og ulemper, så det afhænger alt sammen af, hvilket materiale der passer bedst til dine behov.

Vi håber, at denne artikel har hjulpet med at afklare eventuelle spørgsmål om disse to produkter og kastet lidt lys over, hvad der adskiller dem fra hinanden med hensyn til pris, anvendelsesmuligheder, fordele/ulemper osv., så du kan træffe en informeret beslutning, næste gang du skal købe garn.

Comments are closed.

Close Search Window