Dyr, Krybdyr|

Leopardgeckoer er hjemmehørende i verdens ørkenområder. Leopardgeckoer findes især i de tørre områder i Afghanistan, Pakistan og Indien. I dag findes de dog i næsten alle hjørner af verden som kæledyr. Folk i disse dage er vilde med at have ukonventionelle kæledyr. Ikke-konventionelle kæledyr som f.eks. gekkoer har øget deres popularitet på grund af deres unikke farve og adfærd. Folk som dig er nu mere optaget af deres opdræt, kost, adfærd og andre forvaltningsspørgsmål.

Du kan overfodre din leopardgecko, men de fleste leopardgeckoer spiser ikke mere end deres daglige behov. Nye kæledyrsejere begår oftest denne fejl, fordi det er en udfordring at vide, hvor meget din leopardgecko vil have. Og når du overfodrer din leopardgecko over grænsen, bliver den overvægtig.

Denne artikel vil lære dig om de almindelige fodringsproblemer for leopardgecko’er.

Hvad spiser leopardgeckoer?

Leopardgeckoer er kødædere. Du behøver ikke at sørge for det grønne. Insekter og orme er deres yndlingsfoder; de bedste insekter at fodre leopardgeckoer med er fårekyllinger og melorme. Leopardgeckoer er dog ikke begrænset til melorme. Du kan også give dem smørorme, vokshorme, silkeorme, biller og insekter.

Du bør dog beholde voks- og superorme som en godbid, da de begge indeholder en stor mængde fedt. Hvis du giver disse orme dagligt, vil din leopardgecko blive overvægtig og udvikle sundhedsproblemer. Desuden bør smørorme også holdes som en godbid, da de indeholder en høj mængde fedt. Hvis din leopardgecko bliver vant til smørorme, vil den holde op med at spise andet foder og hige efter smørorme.

Du bør ikke give dødt foder til din leopardgecko. Der findes levende foder til leopardgecko på markedet, og du bør altid foretrække levende foder til dit smukke firben. Derudover skal du ikke tilbyde din leopardgecko frugt og grøntsager.

Hvor meget og hvor ofte spiser dine leopardgeckoer?

Nye kæledyrsejere kan begå den fejl at tilbyde hele insekter i en madskål uden at lægge mærke til, om deres leopardgecko kan spise dem eller ej. Din leopardgecko spiser et helt insekt på én gang. Derfor skal insektstørrelsen være i overensstemmelse med din gekkos mund.

Til din babygekko skal insektet være på 3/8 tommer, så din gecko nemt kan sluge det. Til din unge gekko skal størrelsen være lidt større, ca. ¼ tomme. Din voksne gekko kan dog spise et helt voksent insekt. Det kan være svært at måle insektets størrelse hver gang, før du tilbyder dit firben mad. Så der er en tommelfingerregel.

Størrelsen af insektet (foderet) bør ikke være større end afstanden mellem de to øjne på din leopardgecko.

Leopardgeckoer har i deres vækst- og udviklingsfase brug for mere næring end i deres voksenfase. Så hvis du har et babyfirben, skal han have mere hyppigt mad for at opfylde kroppens ernæringsbehov.

Hvis dit babyfirben er under et år, bør du tilbyde det mad hver dag. Voksne gekkoer skal dog fodres hver anden dag. Men hvis din leopardgecko er syg, skal du fodre den dagligt, indtil den kommer til kræfter igen. Nogle gange har du brug for tvangsfodring af din syge leopardgecko, som omtales i næste afsnit. 

Der er en tommelfingerregel for, hvor meget mad du skal give din leopardgecko. Uanset om dit firben er en baby eller en voksen, skal du tilbyde to insekter for hver tomme af dets længde. Og husk at fodre babygecko hver dag og voksengecko hver anden dag.

Sådan tvangsfodrer du en syg gekko

Når du har fået din gekko, skal du presse noget af foderet og lægge det på din gekkos ansigt. Du skal vente på, at din gekko begynder at slikke fra ansigtet eller direkte fra sprøjten. Du skal bruge denne metode tre til fire gange, indtil du er sikker på, at din gekko er begyndt at spise.

Din leopardgecko spiser normalt ikke under sygdom, og det bliver mere skadeligt for din gecko, fordi en ordentlig kost er afgørende for at helbrede sygdommen. I den situation er der kun én mulighed tilbage for dig, nemlig at tvangsfodre din gecko. Der er ingen skade ved at tvangsfodre din gekko, indtil du ikke beskadiger eller skader dit firben. Jeg fortæller dig en nem og gennemførlig måde at fodre din gekko på, hvor du ikke skader dit smukke firben.

Tvangsfodring bør ikke være den første mulighed, men du bør vælge dette, hvis din leopardgecko ikke får de nødvendige næringsstoffer. Du bør lade de nødvendige næringsstoffer komme ind i din geckos krop. Du skal tilberede en blanding af kylling og kalkunbaby eller knuse insekter som f.eks. fårekyllinger og melorme. Hvis du synes, at din foderblanding er tyk, bør du tilsætte Pedialyte for at rehydrere opløsningen. Herefter skal du suge denne væske i en sprøjte og tage din leopardgecko i dine hænder eller på et bord.

Under hele processen må du aldrig forsøge at åbne munden med magt, da du ellers vil skade dit firben. Hvis din leopardgekko ikke spiser, kan det ikke skade at rådføre sig med din dyrlæge. Han må have nogle andre bedre måder at fodre din gecko på.

Sådan får du en baby gekko til at spise

Babygeckoer har brug for mere næring, da de befinder sig i deres vækst- og udviklingsfase. Du behøver ikke at tvangsfodre dit babyfirben. Du bør dog give dit lille firben små insekter, som er lette at sluge, og husk at fodre dit babyfirben dagligt.Det er ikke godt at overfodre din leopardgecko. Det fører til fedme og forskellige andre sundhedsproblemer. De fleste leopardgeckoer overspiser ikke, selv når du tvinger dem til det. Tvangsfodring er vigtigt, når din leopardgecko er syg nok til at spise, men du bør ikke overfodre eller tvangsfodre din leopardgecko under sunde forhold.

Comments are closed.

Close Search Window