Dyr, Kæledyr|

Når det gælder marsvin, sker det oftest, at du vågner op om morgenen og finder dit svin liggende ubevægelig. Marsvin og andre gnavere giver ikke udtryk for symptomerne på sygdommen.

Marsvin lider normalt af sygdomme uden at vise tegn og symptomer. Derfor bliver det svært at få kendskab til din marsvines sundhedstilstand. Dit pattegris lider stille og roligt af sygdom og dør en dag af sygdom eller chok.

Det er ikke let at udholde din dejlige grises død. Der er dog visse forholdsregler, som du kan følge for at undgå sådanne uheldige hændelser. Du skal derfor kontrollere dens livstegn. Desuden skal du, når du kommer i denne situation, sikre dig, at din gris virkelig er død eller ej.

Tjek din marsvines vitale værdier

Det er vigtigt at være sikker på, om din gris er i live eller død. Det kan være, at du finder din gris bevidstløs, ubevægelig eller synligt bevægelig efter et minut. I så fald er du nødt til at holde din gris varm. Du bør dække din pattegris i et varmt tæppe og sætte den foran en varmeovn, hvis temperaturen udenfor er kold.

Du skal dog mærke, om din gris trækker vejret eller ej. Du skal sætte din finger foran næseborene for at mærke, om dit svin trækker vejret. Desuden skal du observere mavens udvidelse og sammentrækning for at se, om den trækker vejret. Desuden bør du også mærke pulsen. Til det formål kan du sætte din finger ind i armhulen, hvor du kan finde en puls. 

Disse vitale værdier er vigtige for at være sikker på din grises livsstatus. Hvis vejrtrækning og puls er positive, er din gris i live. Du bør skynde dig at bringe din gris til dyrlægen. Ellers må du acceptere, at din gris ikke længere er hos dig.

Advarselstegn at kigge efter

Det er en almindelig observation blandt marsvin og andre gnavere, at de pludselig dør. Deres død er kun pludselig for ejeren, fordi der er en underliggende dødsårsag, som ejeren ikke kender. Små dyr er ikke udtryksfulde i forhold til at vise sygdomssymptomer, og de bærer sygdommen med sig, indtil de dør. For det meste skjuler marsvinene sygdomstegnene og -symptomerne, hvilket resulterer i deres pludselige død.

Nogle advarselstegn kræver dog øjeblikkelig handling. Du bør holde øje med din grises vægt en gang om ugen for at sikre dig, at alt er i orden. Hvis du desuden observerer et af følgende tegn, bør du straks kontakte en dyrlæge, der er ekspert i gnavere.

  • Vægttab
  • Diarré
  • Blod i urinen
  • Sløvhed
  • Vanskeligheder ved vandladning
  • Ændring i dråbernes konsistens (blødere/hårdere end normalt)
  • Anoreksi
  • Forstyrrelser i søvncyklussen
  • Udflåd fra næse eller øjne

Disse advarselstegn vil fortælle dig, at der er noget unormalt ved dit marsvin. Hvis du handler med det samme, kan du undgå alvorlige konsekvenser. 

Dødsårsager for marsvin

Hvis din gris er død, kan der være mere end én underliggende årsag. Marsvin er små dyr, og de er svage til at klare stress. De fleste gange oplever de kun pludselig død på grund af stress. Bivirkningerne af en sygdom er nogle gange farligere end selve sygdommen. 

Stress

Stress er en generel tilstand, der har mange årsager og kan være mild til alvorlig. Det er en tilstand, som alle levende væsener i dette univers oplever. Forskellige arter har forskellige evner til at håndtere stress. Marsvin kan lide af kronisk stress, og det er en af årsagerne til pludselig død.

Stress er forbundet med smerte, og din gris, der lider af stress, holder op med at spise. Det kan forstyrre balancen i mave-tarmkanalen, hvilket igen fører til alvorlige konsekvenser. Stress er direkte ansvarlig for at nedsætte motiliteten i GI-kanalen.

Der er mange årsager til stress hos marsvin. De mest almindelige af dem er social stress (at leve alene, have en uforenelig partner, overbelægning), stressende hændelser (skift af hus/bur), kostændringer og dyrlægebehandling. Det er svært at udpege den nøjagtige årsag til stress; du kan dog forsøge at minimere alle årsagerne så meget som muligt.

Diarré

Diarré er almindelig blandt mennesker og dyr. Den fører dog for det meste ikke til døden hos mennesker. Men hvis diarré ikke behandles straks, kan den føre til døden hos marsvin. Der er mange årsager til diarré, herunder bakterie- og virusinfektioner, forkert kost og stress. Hvis det fortsætter i en længere periode, resulterer det i dehydrering, og fortsat dehydrering kan føre til, at dit marsvin dør.

Anoreksi

Hvis dit marsvin holder op med at spise, kaldes tilstanden anoreksi. Anoreksi er en alvorlig tilstand for marsvin. Marsvin spiser fiberholdigt foder som f.eks. hø for at holde deres fordøjelsessystem i gang. Hvis de på en eller anden måde lider af anoreksi, vil de stå over for alvorlige konsekvenser. Anoreksi er blandt de mest almindelige problemer, som marsvin står over for, og oftest er årsagen ukendt.

Sådan beskytter du din marsvin mod pludseligt chok

Marsvin er modtagelige og bliver skræmte eller går i chok af pludselige lyde. De kan ikke klare pludselig stress. Derfor skal du være forsigtig i nærheden af dem. Du bør pludselig åbne døren med et stød, eller pludselig gribe fat i dit marsvin, råbe ad det eller slippe noget, der giver en pludselig lyd. De går straks i chok med det samme.

Det du skal gøre er at have et separat rum til marsvinene, hvor forfærdelige lyde som trafik, højttalere, folk der råber eller sirener udefra ikke forstyrrer marsvinet. Deres bur skal være væk fra andre kæledyr, og børn skal sørge for ikke at frembringe nogen forfærdelige lyde i nærheden af marsvinene.

Du kan komme i denne situation, hvis du længe har holdt marsvin i dit hjem. Marsvin er, ligesom alle andre små dyr, følsomme over for frygtindgydende lyde. De er ikke i stand til at klare stress. Du bør være forsigtig og ikke lade dem bære nogen form for stress. Hvis du holder dem i et separat rum uden lyd fra tung trafik, højttalere, børn eller andre stressende lyde, vil du forhindre dem i at få et pludseligt chok og dø.

Comments are closed.

Close Search Window