Hobby, Ler og keramik|

Du har måske hørt, at man ikke kan sætte keramik i mikrobølgeovnen. Men hvordan fungerer mikrobølgeovne egentlig? Mikrobølger er bare elektromagnetiske bølger, og de er ligeglade med, hvad der er mellem dem og deres mål. De vil opvarme alt, hvad de kan komme tæt på. Problemet med at lægge keramik i en mikrobølgeovn er ikke mikrobølgerne, men den ujævne opvarmning af dit fad.

Keramik kan sættes i mikrobølgeovn, men det anbefales ikke. Mikrobølger kan få glasuren til at smelte og skabe rod i din mikrobølgeovn. Hvis du vil sætte keramik i mikrobølgeovnen, skal du sørge for, at det har en varmebestandig glasur eller er lavet af stentøj.

Du ønsker ikke at ødelægge dit yndlingsfad ved at sætte det i mikrobølgeovnen, så sørg altid for at vide, hvilken slags fad du har, før du sætter det i mikrobølgeovnen.

Vær forsigtig, når du mikrobølgeovner retter med glasur, da de kan smelte ved de høje temperaturer.

Er keramik sikkert i mikrobølgeovnen?

Gryder kan bruges i mikrobølgeovn, men det er vigtigt at vide, at glasurer er forskellige ved høje temperaturer, så nogle er måske ikke egnet til madlavning. Gryder med blyholdige glasurer er de mest skadelige. Men hvis du har et fad med blyholdig glasur eller andre kemikalier på, skal du ikke vaske fadet op, før du varmer det op, da varmen vil frigive eventuelle kemiske dampe i dit hjem.

Det er generelt sikkert at sætte dit keramik i mikrobølgeovnen, men ligesom alle andre materialer har keramik også sine begrænsninger. Keramik kan gå i stykker og kan knække, hvis der sker et pludseligt skift i temperaturen.

Glasurerne, der bruges på keramikken, kan indeholde skadelige kemikalier, som ved opvarmning afgiver dampe i din mikrobølgeovn. Leret og mineralerne i leret vil absorbere alle disse dampe og kan skade dig i det lange løb.

Tips 

  • Tjek mærkningen – før du bruger et fad eller et krus, skal du altid kigge efter en “mikrobølgeovnsikker”-mærkning, som normalt findes på bunden af det keramiske krus eller fadet, og som kan være et hvilket som helst tegn eller blot to parallelle linjer. Du kan også tjekke på æsken, når du køber det, om det er mikrobølgevenligt eller ej.
  • Test de umærkede fade – nogle gange har keramikfadet ikke nogen etiket, og du ved heller ikke, hvordan du finder ud af, hvilket mærke det er. I så fald skal du blot fylde et mikrobølgevenligt bæger og det bæger, som du vil teste, med vand og sætte dem begge i mikrobølgeovnen i 1 minut. Efter et minut skal du tage dem begge ud og kontrollere forskellen mellem dem ved at røre ved dem, hvis der ikke er nogen forskel, kan du bruge koppen uden bekymringer. 

Sørg for, at du ikke sætter kølebeholdere og plastpakker i mikrobølgeovn. Disse typer fødevarer er beregnet til kølevarer, og det er ikke meningen, at du skal opvarme dem.

Kan håndlavet keramik kommes i mikrobølgeovn? 

Ja, du kan lave håndlavet keramik i mikrobølgeovn! Vær omhyggelig med at være opmærksom på den type keramik og de redskaber, der er brugt, så der ikke er revner eller sprækker. Placer den på en mikrobølgeovnssikker overflade som f.eks. en keramisk tallerken, før den tilberedes.

Organisk ler er kendt for at kunne bruges i mikrobølgeovn, fordi det er porøst og ikke holder radioaktivitet tilbage, selv om nogle siger, at dette ikke er tilfældet med nybrændte materialer.

Keramik med tilsat glasur kan være metaldetekterbar (tjek, om der er brugt kobber, jern eller bly i produktionen af dit køkkengrej), men det afhænger ofte af, om der er påført et ekstra lag glasur eller lak.

Nu tænker du måske på, hvordan du skal teste keramikken. Her er nogle måder, hvorpå du kan udføre testen. 

  • Fyld vand – du kan fylde lidt vand i keramikken og kontrollere, om der er nogen lækage. Hvis der ikke er nogen lækage, kan du sætte dit hjemmelavede potteskår på et fad og mikrobølgeovne det ved høj temperatur i 1-2 minutter.
  • Berøringstest – efter at du har sat det hjemmelavede keramik i mikrobølgeovnen, tag det ud ved hjælp af grydelapper, og tjek derefter, om det er varmt eller ej. Hvis koppen er varm, og vandet er koldt, er det ikke en mikrobølgevenlig kop.
  • Mærk – sæt altid en etiket eller en markering med en permanent tusch for at holde styr på dine mikrobølgeovnsvenlige retter. Prøv at mærke en emoji eller en form, som du ønsker, på bunden af fadet, så det er nemt for dig at identificere det.

Materialer, der ikke kan knækkes i mikrobølgeovnen, kan let knække, smelte eller endda beskadige mikrobølgeovnen. De fører ikke kun farlige kemikalier ind i maden, men kan også forårsage brand. Det er altid bedre at tjekke opvasken, før den anvendes.

Comments are closed.

Close Search Window