Frugt, Haven|

Det er nemt og enkelt at samle dine egne frø fra de tomater, du har købt på markedet. 

Det er lige så nemt at dyrke dine EGNE tomater fra disse frø – du skal bare have de rigtige tomater. Hvis du følger nedenstående retningslinjer, kan du dyrke dine egne tomatplanter til spisning i løbet af kun 8 uger.

Hvad er de bedste tomater til at indsamle frø fra?

Tomater er meget nemme planter at dyrke fra frø – men ligesom alle andre planter (eller kæledyr) skal du sørge for, at du har det rette levested til dem, så de kan trives. 

Ofte er tomater, som du køber på et marked, fra et helt andet vækstområde – så du kan købe de største og bedste tomater hele året rundt.

Du vil nogle gange blive overrasket over, at du ikke kan købe lokalt dyrkede tomater, selv når det er din egen vækstsæson?

Så hvis du køber på et “lokalt marked”, skal du være helt sikker på, at de rent faktisk er dyrket lokalt (og ikke bare solgt af en lokal gårdbutik).

Alternativt kan du også bare se på den sort, de sælger, før du køber – og kontrollere, at den passer til din grund. Hvis det er en sort, der kan vokse på din lokalitet – så vil den helt sikkert vokse.

Hvad er F1-hybrider – og hvorfor al den ståhej?

En anden ting, som du bør tjekke, hvis du kan (selv om det ikke er afgørende for en nybegynder), er, om de er en ren sort (som en arvesort), eller om de er en F1-hybrid. 

En F1-hybrid er en krydsning af 2 forskellige sorter i den “første” generation (F1-delen). Ofte kan denne “blanding” give en endnu bedre tomat end de to originale tomater alene. Fint, hvis du køber dine tomatfrø hvert år hos en leverandør – ikke så godt, hvis du selv samler frø. 

Hybrider har en fejl. Fordi de er halvt af en ting og halvt af en anden, kan man ikke være sikker på, at man vil dyrke de samme tomater, hvis man samler frø fra dem.

Det skyldes, at de – anden gang – kan blive rekombineret på en mindre end den oprindelige 50/50 måde – f.eks. 28/72. Et skørt eksempel på dette er, at nogle hybride gule cherrytomatfrø faktisk vil give røde tomater, hvis man bliver ved med at gendyrke de frø, man samler op hver sæson. Ikke godt, hvis man kun ønskede gule tomater?

Indsamling af frø og spiring af dine planter

Når du har dine tomater – skal du gøre frøene klar. Du behøver ikke at vente, til de er overmodne eller noget. Så længe de tomater, du har købt hjem, er saftige og spiseklare – så er frøene perfekte til at vokse videre til planter. Men først – et par ting, du skal overveje:

Er det deres sæson lige nu – eller må du vente? Det er vigtigt, da det hjælper dig med at afgøre, om du skal indsamle og opbevare frøene, eller om du kan bruge dem med det samme.

Kan du bruge tomatfrø med det samme?

Hvis din tomatsort er klar til at blive plantet inden for samme tidsrum, som du har dine modne tomater – så er du klar til at gå i gang nu. 

Det ville dog betyde, at dine tomater enten ikke er lokale (ellers ville de stadig være frø), eller at de er tvangsopdrættede tidlige tomater i et drivhus. Afhængigt af længden af denne sorts sæson – og dine egne forhold (hvis du har det varmere i længere tid) kan det dog stadig fungere.

Det eneste, du skal gøre, er at skære dine tomater i store skiver og lægge dem fladt ned i en nyfyldt potte med vækstmedium (pottemuld er også godt nok). Ideelt set skal hver skive lægges i sin egen lille potte, da der kan spire flere planter fra hver skive (og vi ønsker ikke, at de skal være overfyldte). Drys et tyndt lag jord over dem og vand forsigtigt, men grundigt. 

Placer dem alle på et varmt, solrigt sted, og hold dem fugtige ved at give dem kraftig tåge. Prøv ikke at hælde vand direkte på skiverne, da de kan bevæge sig og blive beskadiget eller klumpe sammen. 

Når du får skuddene til at komme frem, og planterne er omkring 10 cm, kan du tynde dem ud i større enkeltpotter. Du skal være forsigtig, da deres rødder er sarte og muligvis stadig er viklet om hinanden. Men hvis der kun er 1 eller 2 i hver oprindelig potte, kan du bare lade dem stå sammen, som de er. De kan virkelig vokse hurtigt op under de rette forhold – så hold godt øje med dem – de er tørstige vækster. 

Opbevaring af tomatfrø til senere?

Hvis du derimod finder ud af, at den bedste sæson for dine frø først er om nogle måneder eller mere, skal du tørre dine frø. Alt sammen meget nemt – og er bogstaveligt talt som det lyder. Du skal blot skære dine tomater i skiver og fjerne frugtkødet – og efterlade den virkelig klumpede midte med alle kernerne svævende i den. 

Du behøver ikke vaske dem – du skal bare folde et ark køkkenrulle eller to og sprede frøene ud over papiret. Prøv at holde dem så langt fra hinanden som muligt – det vil fremskynde tørringsprocessen og forhindre, at de bliver mugne. Det dobbelttykke papir vil absorbere det meste af fugten – men du kan også tørre det af fra toppen, hvis du vil – du skal bare passe på, at der ikke kommer for mange af på hver side.

Uanset hvad – læg disse frøplader på et solrigt sted i et par dage for at få dem helt tørre. Hold dog øje med dem, for hvis de ikke tørrer hurtigt nok eller ligger for tæt sammen, skal du sørge for at du enten dupper dem igen eller spreder dem mere ud.

Når de er helt tørre, kan de nemt trækkes af arket hver for sig – også selv om der er tørret lidt klister på dem – det gør ikke noget. Du skal bare samle dem alle sammen og lægge dem i en lille papirkuvert med etiket, hvor du kan se sorten, datoen for indsamlingen og hvornår de skal plantes. 

Opbevaring i plastikbeholdere og -poser kan forårsage sved (på varme eller solrige steder), og det vil rådne dine frø, før du overhovedet er begyndt. Så altid:

  • Opbevares i papirkuverter eller poser
  • Opbevares i mørke – eller i det mindste væk fra naturligt sollys
  • Opbevares i en godt ventileret dåse eller pose

Så uanset om det er saftige blommetomater eller supersøde gule kirsebær – så er det helt fint at dyrke dem.

Comments are closed.

Close Search Window