Dyr, Fisk|

Hvad nu hvis du er væk i flere dage på ferie, og der ikke er nogen hjemme til at fodre dine kampfisk?

Hvis du finder en person, der er villig til at komme forbi dit hus for at fodre dem og se til dem, er der intet at bekymre sig om.

Selv hvis der ikke er nogen til at passe din kampfisk, skal du ikke være bekymret, for din kampfisk kan leve uden mad, selv i en lang weekend.

Hvor længe kan kampfisk overleve uden mad?

Nogle kampfisk kan overleve uden mad i 7-10 dage, mens andre kan overleve uden mad i op til 14 dage. Det anbefales dog ikke, at de bliver ved med at mangle foder ofte, da det kan føre til modtagelighed for visse sygdomme og føre til organproblemer.

Du tror måske, at de nemt kan overleve, selv uden at fodre dem, men du dræber dem langsomt ved at gøre det. 

Hvis du skal efterlade dine kampfisk i 2-4 dage, kan du fodre dem, inden du tager af sted, og så har de det godt i de dage. Du må aldrig lægge for meget foder til dem, mens du er væk, for det vil bare føre til oppustede kampfisk bagefter.

Dette vil også medføre, at vandet bliver grumset eller snavset af madrester. Det er i orden at lade dem være i et par dage, men hvis du skal være væk i en uge eller mere, er det bedst at få nogen til at passe dem.

Selv hvis de kan overleve uden foder i mere end en uge, er det ikke den rigtige måde at efterlade dem på i håb om, at de vil overleve.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg skal være væk fra min kampfisk i flere dage?

Der er andre muligheder, hvis der ikke er nogen til at tage sig af dem, mens du er væk, og det kan f.eks. være at få automatiske foderautomater.

Du kan vælge at købe et mere solidt mærke, der er holdbart og pålideligt, selv om det kan være dyrt. Du kan indstille timeren i henhold til det tidspunkt, du plejer at fodre dem, og den automatiske foderautomat vil klare arbejdet med at fodre dem, mens du er væk. 

De fleste foderautomater er pålidelige, og da de er mekaniske, er det helt rigtigt, at du først tjekker dem, inden du tager af sted, om de fungerer korrekt. Nogle gange bliver foderautomaterne tilstoppet, eller der opstår kondensvand i foderbeholderen, hvilket forhindrer, at foderet frigives på det indstillede tidspunkt. 

Vælg det mærke med de mest positive anmeldelser, selv om det koster mere at få et mærke. Test produktet først, før du gør noget andet. 

Så er der de blokfodringsanlæg, som du placerer inde i akvariet, når det nedbrydes og frigiver føde. Det tager tid at nedbryde det, så dine fisk vil ikke tygge mere, end de burde. De skal vente på, at disse blokfoderautomater bliver nedbrudt, før de kan få en ny fyldning. 

Der er en ulempe ved at bruge disse blokfodringsanlæg, da det overskydende foder kan forurene vandet og efterlade det med et højt ammoniakindhold, hvilket er farligt for kampfisk eller andre fisk.

Du kan stadig vælge denne løsning, hvis du kun skal rejse væk i et par dage, og du kan forhindre, at vandet bliver beskidt, før det sker. Nogle kaster også mad op, bare fordi de har lyst til det. Så hvis du efterlader en fisk mad, der ikke er efter deres smag, vil de kaste det op og efterlade vandet beskidt.

Dette vil være en ekstra oprydning for filteret, og hvis du er væk i længere tid, kan du ikke holde øje med det og forhindre, at det sker. 

Hvad du skal huske, hvis du skal efterlade din fisk i et par dage eller mere

  • Selv om de har mad til rådighed, er det ikke sundt for dine fisk, hvis deres vand pludselig ændrer temperatur, mens du er væk. kampfisk vil ikke overleve i koldt vand, da de er tropiske fisk og kræver en vandtemperatur på 24 grader Celcius for at være sunde. 
  • Du skal skifte vandet, inden du tager af sted, og du skal have skiftet en vis procentdel af vandet, afhængigt af hvilket akvarium du har. Der er en stigning i ammoniak forårsaget af snavs og madrester, og kampfisk bidrager også til ammoniakken, da de udstøder den i vandet. 
  • Selv om dine kampfisk kan overleve i lang tid, op til to uger, må du ikke gøre det ofte, da det vil kræve, at de bruger deres reserver for at overleve. Det kan give dem stress og sygdomme i det lange løb. 
  • Tjek kampfisk, før du tager af sted, for der kan være nogle fisk, som ikke er så sunde som de andre fisk i akvariet, og de vil ikke overleve uden ordentlig pleje. Pludselige temperaturændringer, snavset vand og ufuldstændig fodring kan betyde, at de sårbare fisk går til grunde, mens du er væk. 
  • Placer akvariet på et sted, hvor det ikke er i direkte sollys, og placer det heller ikke i et for mørkt område af rummet, for de har brug for den sædvanlige dag- og natcyklus. Det er bedst at fjerne baldakinlyset, mens du er væk. 
  • Dine fisk har en bedre chance for at overleve, hvis de er i et forholdsvis stort akvarium end i små akvarier.
  • Tjek filteret og rens deres tank, inden du tager af sted, så du er sikker på, at de ikke har snavset eller forurenet vand. Et perfekt fungerende filter vil opsamle de skadelige kemikalier, snavs og andet snavs, der er i tanken. Fødeblokke fungerer nogle gange dårligt, og disse kan forårsage forurening, hvilket kan være farligt for dem.
  • Hvis du får planter i dit akvarium, vil det hjælpe dine kampfisk med at leve i et frisk miljø, da det øger iltforsyningen, og der er nok skjulesteder for dine kampfisk at vælge imellem. Når du er væk, vil det være nyttigt, da nogle planter kan øge det positive miljø i akvariet, f.eks. Java Fern eller Java Moss. 

Hvis du kun tager af sted i et par dage, er det bedst at fodre dine fisk med fiskefoder af høj kvalitet uden fyldstoffer.

Comments are closed.

Close Search Window