Frugt, Haven|

Det er muligt at dyrke jordbær fra frø af jordbær, som du har købt i butikken, men der er stor sandsynlighed for, at jordbærrene alle er hybrider. De vil sandsynligvis ikke give de samme jordbær med samme størrelse eller udseende. 

Du har heller ingen sikkerhed for, at det vil vokse, når du planter frøene, eller hvis de udvikler sig, vil de så overhovedet udvikle frugter? 

Der er trin, så du kan begynde at dyrke dine jordbær, og du kan også holde dine planter indendørs, så du får et stabilt miljø for dine planter.

5 trin til at dyrke jordbær fra frugt fra købmandsbutikken

Forbered dine forsyninger – Sådan forbereder du jordbærfrø

  • Du skal bruge et frisk jordbær fra butikken, selv et par stykker er nok.
  • Tandstik eller noget andet spidst, så du kan høste frøene. 
  • Jord, som du kan købe i en haveforretning eller få fat i udendørs. 
  • En lille beholder, hvor du kan lægge de høstede frø i. 

Sådan uddrages frøene fra et jordbær

Du kan finde jordbærkernerne uden på frugten, i modsætning til andre frugter, hvor kernerne sidder indeni.

De brune, små prikker uden på en jordbærfrugt kan du plukke med en tandstik og derefter lægge dem i den beholder, du har forberedt.

Du kan også bruge et papirhåndklæde til at lægge frøene i, så du kan tørre frøene, når du har taget dem alle sammen ud af frugten. 

Forbered potterne til udplantning af frøplanter

Du kan bruge en hvilken som helst lille beholder, eller du kan også bruge en toiletpapirrulle med slidser i siden. 

Toiletpapirruller er en alternativ beholder, hvis du ikke kan finde nogen genanvendelige beholdere i nærheden. 

Fyld den improviserede potte op med jord, læg jorden løst, og det er ikke nødvendigt at fylde den helt op. Godt drænet jord er den bedste jord til at bruge til spiring af frø. 

Hæld en smule vand i hver potte, så der er den rette fugtighed, men de skal ikke være for gennemvædet af vand. 

Plantning af jordbærfrø

Tag de frø, som du har plukket, og læg et par dråber i hver potte. Du behøver ikke at skubbe dem ind under jorden, men lad dem falde ned, også bare oven på jorden. 

Du kan nu lægge potterne i en stor plastikbeholder og derefter lægge en klar plastikpose over hele potterne. Dette vil holde miljøet for frøene helt varmt og fugtigt. 

Du kan bruge pladsen i nærheden af dit vindue eller et område, hvor der er nok sollys til frøene. Hold øje med jorden og vandet, og hvis jorden tørrer ud, skal du måske vande den fra tid til anden.

Tid og tålmodighed er løsningen her, da du skal vente på, at frøene spirer. Det vil tage mindst 2-3 uger, før du kan se nogen forandringer eller se frøplanter. 

Når du ser en frøplante, der allerede er ved at dukke op igen, skal du fjerne plastikdækket for alle potterne, og så er det tid til næste trin. Husk at fjerne det plastik, der dækker potterne, for sammen med solens varme og det fugtige miljø inde i plastikken kan det brænde din frøplante, hvis den ikke står åben. 

Hvornår og hvordan du omplanter frøplanterne til en større beholder

Når der er kommet frøplanter frem, er det tid til at omplante dem til en anden større beholder. Du kan følge den samme procedure, og du har også mulighed for at holde dine frøplanter indendørs, så du stadig kan beskytte dem mod insekter og andre skadedyr, indtil de er hårdføre og kan overleve udendørs. 

Når du holder dine frøplanter indendørs, kan du være nødt til at sørge for vækstlamper for at give dem en sollignende lyskvalitet. Dette vil hjælpe dine frøplanter med at vokse hurtigere og blive mere hårdføre. 

Det kan også være bedre at holde dine frøplanter indendørs i koldt vejr, og du kan være sikker på, at dine frøplanter ikke bliver udsat for ekstreme vejrforhold, som helt sikkert vil føre til deres død.

Når vejret er ideelt, kan du dog placere dine frøplanter i en større potte og sætte dem udendørs i et par timer dagligt, hvorefter du skal sætte dem indendørs igen, indtil planten er blevet større og trives. 

Hvad skal du overveje, når du dyrker dine egne jordbær?

Vandbehov for dine jordbærplanter

Det er nødvendigt med regelmæssig vanding, især når du har dine jordbær i tørre perioder. Vanding hjælper din plante til at vokse sundt og også til at producere søde frugter. 

Du må dog ikke sætte for meget vand i, for de vil ikke trives med stående vand hele tiden. Der skal også være et godt dræn, for jordbær har lave rødder og kræver lige præcis den rette fugtighed for at blomstre. 

Gødning af dine jordbærplanter

Brug en balance af 10-10-10 opløsning og bør tilsættes, før du planter dine jordbær. Det kræver gødning for at øge jordens kvælstofniveau. 

For meget kvælstof i jorden vil dog resultere i bløde jordbær, hvilket slet ikke er ideelt. 

Sådan beskytter du dine jordbærplanters vækst

Du kan dyrke et andet jordbær af de købte jordbær, men husk, at der også er andre faktorer, du skal overveje, f.eks. hvordan du vil beskytte din plante mod væsner og krybdyr. Fugle er ikke den eneste fjende, du skal passe på, men også snegle og svampesygdomme. 

Du kan medbringe dine egne frø til at dyrke og producere jordbær, men nogle gange er kvaliteten af frugten langt fra den købte frugt. Nogle gange er høsten misdannet, bleg, lille og endda kedelig uden antydning af sødme. 

Det er problemet med jordbærdyrkning, fordi en fejl og problemer, der ikke løses hurtigt, kan give skuffende resultater. 

Høst af din frugt

Når du ser jordbær, der allerede er røde, runde og skinnende, er det et tegn på, at det er tid til at høste dine produkter.

Vent ikke i dagevis med at høste dine jordbær, for du skal plukke dem, når de smager sødest.

Du ved, at det er tid til at høste, når den grønne farve er blevet rød, og spidsen også er rød. Bærrene vil føles bløde at røre ved, og du behøver ikke vente på, at dine jordbær er overmodne, før du henter dem.

Comments are closed.

Close Search Window