Dyr, Hunde|

Ejere af kæledyr ved, hvor meget omsorg og kærlighed de giver deres kæledyr, og de fremmer til gengæld væksten af en loyal pelset følgesvend. De forstår således deres hund meget bedre, og mange af dem hævder, at deres kæledyrshunde bliver opmærksomme, når de krydser stier med en anden hund af samme race.

Vi er ved at finde ud af, hvor meget de er sande, og hvad de har til støtte for denne påstand.

Er der nogen hundeejere, der har set deres schæferhund tilbringe lang tid sammen med en anden schæferhund i hundeparken? Eller snuser mopser også hele tiden til andre mopser?

Hvis du tænker på, om en hund kender medlem af deres race, mens du bemærker en, er du ikke alene. For at undersøge ansigtet er der blevet gennemført nogle undersøgelser, og i nogle få blev en hund forsynet med et billede af en anden hund af samme race og blev observeret. Her er, hvad de fandt ud af!

Tegn, hvorigennem en hund identificerer samme race hund

I øjeblikket er 187 hunderacer blevet anerkendt af American Kennel Club (AKC). Derudover anerkender en anden berømt organisation ved navn World Canine Organization omkring 332 hunderacer. Tallene omfatter ikke krydsninger eller muteringer, hvilket betyder, at der findes mange racer, selv for at tælle dem. Ville det ikke være næsten umuligt for en hund at udvælge sin egen race? 

Mennesker bruger race til at skelne hunde fra hinanden, og hundene bruger sandsynligvis ikke samme referencepunkt. Hunde er dog også gode og intuitive kommunikatorer, nogle gange. På grund af dette er det let at antage, at to eller flere franske bulldogs er i stand til at genkende hinanden, når de i virkeligheden socialiserer godt sammen.

Tegn på, at en hund genkender en anden hund, er bl.a. at den vifter med halen, snuser, holder halen op osv. Tegnene vil dog være forskellige for forskellige hunde, så du skal nøje observere din hvalp og bemærke disse ændringer, hvis der er nogen. 

Selv om det virker sjovt at forsøge at få din Border Collie til at blive venner med en anden Border Collie, som du har bemærket i hundeparken, må du ikke tvinge et sådant samspil frem. 

Kropssprog for hunde, der kan genkende en anden hund, er at snuse, titte med hovedet, løfte ørerne, løfte halen, være opmærksom osv. Andre tegn er, at din hund bliver meget opmærksom og observerende med stående hår og klynker. 

Videnskabelige årsager til at hunde kan genkende hunde af samme race

Der er flere måder, hvorpå hundene kan afgøre, om et andet dyr er af deres art: syn, hørelse og lugt. Desuden er mange hunde også afhængige af andre kognitive processer som f.eks. kategorisering for at finde ud af, om det dyr, de interagerer med, er et af dem eller ej.

En undersøgelse foretaget af den højt respekterede dyrlæge Dr. Autier-Derian viste også, at hundene bruger visuelle signaler til at sortere hundeansigter fra andre typer af dyrearter. 

I nogle få undersøgelser blev der anvendt billeder af hundens mor og søskende, ud over en anden renracet hund af samme farve. I sådanne undersøgelser var mange hunde desuden i stand til at identificere en anden renracet hund af samme race. 

Det gav mening, da hundene var i stand til at identificere deres mor. Hvor meget kan vi forstå af dette? Kan hunde vælge visse karakteristika og træk fra samme race, eller er det noget andet? 

Hvor gode er hunde til at genkende samme race?

Det er kompliceret at måle intelligens hos en bestemt art, så mange eksperter i dyreadfærd og dyreforskere fokuserer på visse indikatorer i stedet for at gå efter skriftlige eksamener og IQ-tests. Eksempler på forskellige intelligenstyper, som forskerne forsøgte sig med i undersøgelsen, var bl.a: 

  • Hvor gode var hundene til at blive trænet?
  • Hvad var deres hukommelseskapacitet?
  • Hvor meget kunne de forstå det verbale sprog
  • Hvor godt de var i stand til at opfatte kropssprog og sociale signaler

Generelt har hunde ofte vist sig at være intelligente væsener og har overgået vores forventninger. De kan trænes på en ret nem måde, og de er meget opmærksomme på kropssprog og følelser, og de er også i stand til at lære mere end 2000 ord. En hund var også i stand til at huske et ordforråd på mere end 1000 ord. 

Genkendelse kan betragtes som et vigtigt intelligensaspekt, der kan studeres, og i den forbindelse viser hunde blandede resultater. Ifølge forskning er det bevist, at hunde genkender hinanden i form af arter. Uanset deres pels, øreformer og haler kan hunde fortælle, hvornår de har set på et billede af en anden hund. 

Ifølge en undersøgelse blev dette bevist ved at bruge 3.000 hundebilleder sammen med 3.000 billeder af andre dyr, hvor trænede hunde valgte mellem 144 par af sådanne billeder. Ved hjælp af belønninger for at vælge billeder af hunde viste forskerne hundene, at de foretrak at vælge deres egen art. Efter at have valgt billeder af hunde konsekvent viste de, at de var i stand til at skelne godt mellem andre hunde end hunde og hunde.

Hunde, der genkender andre hunderacer

Det er således klart, at hunde let kan skelne mellem andre dyr og hunde, men de gik også et skridt videre efter at have genkendt den samme race. Det er desværre der, hvor de kom til kort. Der var omkring 400 til 500 hunderacer, og der var ingen beviser for at antyde, at hundene ikke var i stand til at se forskel. 

Det giver også god mening, når man tænker over det. Når alt kommer til alt, var det ret svært for mennesker at angive forskelle mellem racer, især når de ikke er rene racer. Krydsninger og blandingsracer kan også have træk fra flere racer.

Der bliver også hele tiden opdaget eller opdrættet nye racer, hvilket gør det vanskeligt at fastslå, hvor mange racer der præcist findes. I sidste ende er chancerne for, at en hund kan skelne godt mellem racer ved hjælp af synet, selv om mennesker ikke er i stand til det, ret små. 

Hunde varierer betydeligt fra race til race, og det er utroligt at vide, at en puddelhund kan erkende, at den er af samme art som en sankt Bernhardiner og en bulldog. 

Hundeejere giver typisk deres kæledyr ukorrekt menneskelignende adfærd, og i stedet for at gå efter menneskelige forklaringer skal hundeejere tænke på samme måde som en hund, når de støder på interessant adfærd hos kæledyr. Masser af årsager kan ligge bag, at din hund bliver venlig over for en anden hund, og det er bedre ikke at springe på nogen selvformulerede konklusioner.

Selv om konklusionen ikke ville føles tilfredsstillende, er det alt, hvad der kan siges i betragtning af de foreliggende beviser. Med begrænset forskning kan vi dog kun antyde, at hunde måske har en højere forståelse af deres race end det, der er kendt.

Comments are closed.

Close Search Window