Dyr, Kæledyr|

Svin har et naturligt instinkt til at blive ved med at spise. Hvis vi præsenterer dem for mad, tøver de ikke med at spise, selv om de lige har spist for et par minutter siden, og selv om de stadig er mætte.

Når du giver dem ubegrænset mad, er der kun én vej for dem – at blive fede og overvægtige.

Vildsvinene lever en naturlig livsstil i forhold til tamsvinene, fordi vildsvinene spiser og forbrænder kalorier på samme tid. De har frihed til at udforske, og de kan blive slanke, når de frit kan strejfe rundt og forbrænde det, de spiser.

 • Husgrise kan blive overvægtige, og så længe du fodrer dem uafbrudt, vil de blive ved med at tage overvægt på. Ejeren af disse grise må være den, der holder dem fra den overdrevne fodring og giver dem motion.
 • Ligesom hunde har de også brug for aktivitet og tilstrækkelig stimulering, så de kan tabe sig. Men problemet med svin er, at de ikke har svedkirtler, og de kan let mærke varmen, og de fleste af dem kan få hedeslag, når de udsættes for sollys. De bør ikke udsættes for for meget aktivitet i længere perioder.
 • Når tamsvinene ikke trænes til at gå udenfor og motionere, vil de få tendens til at blive fede, og deres stofskifte vil ikke være så aktivt. Hvis den mad, du giver dem, stadig er den samme uden motion, bliver denne mad straks fedtet med det samme.
 • Når grise har store maver og runde kinder, tror folk, at det er deres naturlige form, men grise burde ikke have en sådan tilstand, hvor deres ansigter er omgivet af fede kinder og oppustede kinder. Det betyder kun, at de bliver fodret for meget, men får mindre eller ingen motion.
 • Når svin får usundt foder og fodres med næsten alt, hvad der er tilgængeligt. De ingredienser, der indgår i foderet, er måske ikke sunde, hvor nogle er fyldt med fyldstoffer for at få grisene til at blive hurtigt fede på kortere tid. 
 • Grise er også naturligt langsomme af natur, så de foretrækker at spise, sove og skide efter behov. De foretrækker ikke at have nogen interaktion med mennesker eller andre dyr, men vil hellere sove trygt det meste af den tid, de ikke spiser. Dette er årsag til, at de fortsætter med at få den overvægt.
 • Når grisenes omgivelser ikke er passende for dem, og de ikke kan bevæge sig rundt eller gå rundt i området, er det endnu et problem med deres levevilkår. Svin skal have plads, hvor de frit kan bevæge sig og strejfe rundt, de skal ikke være indespærret i et område, hvor de kun kan sove og spise. De vil ikke forblive aktive, fordi der ikke er nogen muligheder for det. Når tamsvinene kun bliver fodret, vil de vokse i et hurtigt tempo, og så vil fedme naturligt opstå.
 • Svin har også dette muskelområde, hvor de kan se fede ud, da de har korte ben. De har en tendens til at se rundere ud på grund af deres kropssymmetri, som ikke står i forhold til deres ben. Du kan se, om din gris er overvægtig, hvis deres mave trækker på jorden, de har store ansigtsbalder, fedt omkring øjenområdet og ørerne er skubbet fremad og trukket af fedt.
 • De får for mange godbidder ud over overdreven fodring. Grisene vænner sig til godbidderne og kan nogle gange vise sig at ville have mere. Hvis du ikke giver dem godbidder som planlagt, vil de vise indvendinger. Disse godbidder får dem til at tage mere på i vægt i det lange løb. Når ejeren først har vænnet sig til at give dem deres daglige ration af godbidder, er tendensen at blive ved med at tilføje mere til dette ekstra foder.

Sådan forhindrer du, at dit svin bliver fedt

 • Undlad at give dem godbidder. Giv dem ikke noget, selv om du er vant til at give dem noget, og selv om de reagerer på, at du vil give dem noget. Der bør ikke være mad mellem fodringerne. Grisene bør få deres almindelige foder som planlagt. 
 • Mindske deres indtagelse af svinefoder. Vi bør give dem mad med et højt fiberindhold, så de bliver mere mætte. Hver dag skal foderrationen mindskes. Spred maden rundt i deres skål eller madbeholder, så de får mere tid til at spise op. Når den sunde vægt er nået, kan du vende tilbage til deres normale fodring.
 • Prøv at få grisene til at bevæge sig. Selv om en overvægtig gris måske ikke bryder sig om det, skal du gøre, hvad du skal, for at få dem til at bevæge sig. Hvis du planlægger at motionere grisene, skal du få dem i bevægelse, når der ikke er meget sollys, så dine grise ikke udmatter sig selv hurtigt. Sørg også for vand, så de kan blive mætte efter behov. Husk, at grise varmer op, fordi de ikke har svedkirtler, så du skal være opmærksom på, hvornår dine grise har fået nok motion og aktivitet.
 • Følg tidsplanen. Hav en fast tidsplan, som du kan følge for deres motion, så dine grise kan vænne sig til det. Deres foder skal også holdes stramt, og der må ikke gives overfodring til dem, selv om grisene opfører sig sultne hele tiden. Så længe du sørger for, at du fodrer dem med svinefoder efter planen og giver dem den næring, de har brug for, er dine grise på rette vej.

Det vil tage tid for din gris at tabe overvægt 

Husk, at dette ikke er en kort rejse, for din gris kan måske endda opføre sig uhensigtsmæssigt de første par dage eller uger, før du kan se, at den bevæger sig, som den skal.

Du kan forvente, at de bevæger sig i et langsomt tempo og er tålmodige, for det er sådan, grise reagerer på motion. De vil ikke bare tage aktiviteten til sig, men det vil tage tid for dem, indtil du kan se, at de strejfer rundt med energi, fordi de langsomt er ved at nå deres sunde vægt.

Det vil normalt tage mellem otte måneder og et år at gøre fremskridt, men nogle kan tage længere tid. Tålmodighed er nøglen.

Comments are closed.

Close Search Window