Dyr, Fisk|

Ferskvands-engelfisk er nogle af de mest elskede og populære af alle akvariefisk, men de har dog et problem. Nogle gange holder de simpelthen op med at spise uden nogen åbenlys grund.

Spiser din kejserfisk så ikke? Du skal ikke fortvivle, for vi vil diskutere årsagerne til denne adfærd nedenfor.

Det kan være en yderst foruroligende situation for akvarieejere, når deres kejserfisk holder op med at spise. Der er flere forskellige faktorer, der kan være kilden til problemet, og du kan nemt foretage de nødvendige ændringer, der vil få din englefisk tilbage i topform.

Almindelige årsager til at kejserfisk holder op med at spise

Vandforhold: Selv om kejserfisk er kendt for at være robuste, er de meget følsomme over for ændringer i vandets kemi. Hvis vandkemien er blevet ændret på det seneste, især nitrit- og ammoniakniveauet, kan det få englefisk til at holde op med at spise.

En af de mest almindelige årsager til, at vandets kemiske niveauer ændrer sig, er, at filteret ikke fungerer effektivt, eller hvis der er blevet tilladt mad at blive nedbrudt i tanken.

Døde planteblade kan også ændre de kemiske niveauer i vandet. Du kan teste vandets kemi ved at købe et testsæt til vand. Delvis udskiftning af vandet kan sænke vandets kemiske niveau.

Et højt ammoniakniveau i dit akvarium kan også være et tegn på, at der er for mange fisk i et akvarium. Hvis du har et lille akvarium med flere fisk, kan du måske flytte nogle af dem over i et andet akvarium.

Hyppige temperatursvingninger kan også medføre, at fiskene føler sig stressede. Ved at placere en vandvarmer i akvariet kan man stabilisere temperaturen.

Manglende variation af fødevarer

Når de lever i naturen, spiser kejserfisk en lang række forskellige fødevarer. De er i stand til at spise både kød og vegetabilsk føde. Når du placerer dem i dit akvarium derhjemme, kan kejserfisk være kræsne spisere, og de kan kede sig af manglen på variation, hvis de får det samme foder hver dag.

Hvis en kejserfisk ikke spiser, kan det meget vel være, fordi den ikke er tilfreds med sit fodervalg.

Hvis du giver dem et udvalg af foder, herunder pellets, flager og saltvandsrejer, kan det være med til at genoplive deres interesse for at spise. Den anden fordel ved at gøre dette er, at du sikrer dig, at dine fisk får alle de vitaminer, de har brug for for at holde sig sunde.

Vitaminmangler

En anden årsag til manglende appetit hos din kejserfisk kan være vitaminmangel. Ligesom de fleste kæledyr kan fisk lide af at få for få for få vitaminer.

Hvis du tror, at det er tilfældet, bør du give din kejserfisk vitamintilskud, især B12-vitamin. Du skal blot tilsætte dem til vandet, og det skulle løse problemet. Desuden kan et varieret foder, som nævnt ovenfor, give et større udvalg af næringsstoffer, så du kan undgå dette problem i fremtiden.

Sygdomme blandt dine fisk

Som du sikkert er klar over, kan appetitløshed være et tegn på, at din fisk er syg. Hvis din kejserfisk ikke spiser, bør du holde øje med andre tegn på sygdom. Disse kan være sløvhed, sår, hvide pletter eller pletter på fiskens kropsfinner eller krop eller misfarvede gæller. Hvis du bemærker, at din fisk svømmer på en mærkelig måde, kan det også være tegn på sygdom.

Hvis din fisk ser ud til at være syg, skal du placere den i et særligt akvarium, så de andre fisk i akvariet ikke også bliver syge. Sørg for, at vandtemperaturen og vandniveauet forbliver stabilt. Det er også vigtigt at holde vandet ekstremt rent.

Der findes forskellige former for medicin eller behandlinger, som kan anvendes, når man har fundet ud af, hvad årsagen til sygdommen er. Mange fiskeejere hælder lidt salt i akvariet for at fjerne bakterieinfektioner.

Territoriale ændringer

Du ved det måske ikke, men kejserfisk er meget territoriale, og de holder styr på alle planter som alger og sten i deres område. De kan godt lide, at alting forbliver lige som det skal være.

Selv om det kan virke harmløst nok for dig at omarrangere tingene i akvariet, kan det stresse dine kejserfisk ved at forvirre dem. De ser, at det territorium, som de har vogtet nidkært, er blevet ændret, og de forstår ikke hvorfor. Dette er motivation nok til, at din kejserfisk holder op med at spise.

Hvis du på det seneste har flyttet planter eller andre ting i akvariet, så sæt dem tilbage, som de var oprindeligt, for at se, om det vil berolige din kejserfisk og hjælpe den med at få appetitten tilbage igen.

Hvis du holder dig til de ændringer, du har foretaget, vil din kejserfisk i de fleste tilfælde efterhånden vænne sig til det nye udseende af deres område, men det kan tage et stykke tid, og samtidig kan det gå ud over fiskens velbefindende, hvis den nægter at spise.

Mobning af fisk i dit akvarium eller akvarium

Når de ikke har at gøre med uventede indgreb i deres territorium, er kejserfisk meget fredelige. De er ikke tilbøjelige til at slås med andre fisk, og fordi de er følsomme, reagerer de ikke godt, når de bliver mobbet af andre fisk.

Hvis du opdager, at en anden fisk driller din kejserfisk, f.eks. ved at nippe til dens finner gentagne gange, skal du være opmærksom på, at dette kan gøre din kejserfisk meget ked af det.

Tænk over det. En mobbet fisk føler sig sandsynligvis ikke sikker, når den spiser, og den ekstra stress, der følger af at være i denne position, kan reducere dens appetit. Hvis du har mistanke om, at din kejserfisk bliver mobbet, kan du finde ud af det med sikkerhed ved omhyggeligt at notere alle fiskens handlinger i akvariet, især ved fodringstidspunkterne.

Så hvad gør du, hvis du finder ud af, at din kejserfisk faktisk bliver mobbet. Der er flere muligheder. Den første, der falder mig ind, er at flytte den aggressive fisk til et andet akvarium, så problemet forsvinder, og din angelfisk føler sig tryg igen.

Hvis dette ikke er en mulighed, kan det være en god ting for alle fiskene at få et større akvarium, da det giver dem ekstra plads, og det kan hjælpe dine kejserfisk til at føle sig mere trygge. Desuden kan du tilføje planter, huler eller skabe andre gemmesteder, så englefisken kan få et pusterum fra sin plageånd.

Englefisk er ikke særlig svære at passe, men hvis de holder op med at spise, kan det være svært at finde ud af, hvad der er galt. Hvis du følger ovenstående råd og undersøger, om nogle af disse spørgsmål kan være problemet, burde du kunne finde ud af, hvilket problem din kejserfisk har, og du burde kunne få den til at spise igen.

Comments are closed.

Close Search Window