Dyr, Hunde|

Hunde er meget specielle og sociale væsener. De er de mest elskede kæledyr i verden og er kendt for deres venlighed og loyalitet over for deres ejer.

Hunde kan naturligvis ikke kommunikere på menneskesprog, men de har deres egne måder at kommunikere på. Hunde kommunikerer gennem deres kropssprog og adfærd. I denne artikel vil vi diskutere, hvordan hunde kommunikerer med mennesker og andre dyr.

Så hvis du vil vide mere, skal du fortsætte med at scrolle videre! 

Hvordan hunde kommunikerer? 

Hundens kommunikationssystem er lidt komplekst. Det er en blanding af vokalisering, kropssprog og nogle gange duftsignaler. En hund bruger disse signaler til at kommunikere med sine artsfæller og til mennesker. 

Hunde er meget fortrolige og fleksible i forhold til deres familiegruppe. Derfor er det meget vigtigt at socialisere din hund i en tidlig alder, så den ved, hvordan den skal opføre sig og kommunikere med mennesker.

Generelt set inkluderer din hund dig og andre medlemmer af din familie i sin familiegruppe og opfører sig derfor anderledes over for fremmede. 

Hvorfor er det vigtigt at forstå hundekommunikation? 

Det er meget vigtigt at lære, hvordan hunde kommunikerer, fordi manglende viden om dette kan resultere i mange adfærdsproblemer hos hunde, såsom gøen, tyggearbejde og meget mere. 

Det meste af tiden taler vi til vores hunde på menneskesprog og tror, at de forstår vores ord og betydninger. Men det er ikke sandt, hunde forstår ikke vores stemmemæssige instruktioner, i stedet prøver de efter bedste evne at fortolke det, vi siger. 

Den måde, vi kommunikerer med vores hunde på, virker som et fremmed sprog for dem. Men når vi gentager sætningerne igen og igen og får dem til at udføre visse handlinger, lærer de den tilsvarende betydning. 

Hvordan hunde kommunikerer med mennesker? 

Har du nogensinde ønsket, at din hund kunne tale til dig? Hvis ja, er du ikke anderledes. Hunde er meget kærlige over for deres ejere. Faktisk kommunikerer de med dig, men i stedet for at bruge ord bruger de deres kropssprog. Enhver hundeforælder kan fortælle dig, at deres pelskammerat taler meget klart med deres kropssprog og stemmetegn. 

Nedenfor er nogle af de mest almindelige tegn, som hunde bruger til at kommunikere med mennesker :

 • Ansigt: Hunde laver forskellige typer ansigter og bevæger dem på forskellige måder for at vise deres følelser og følelser. Når en hund er forvirret eller ophidset, kan du se det på dens ansigt. 
 • Øjne: Hundens øjne bliver store og lyse, når den ser på sin yndlingsperson eller en person, som den betragter som sin ven. På samme måde bliver hans øjne dystre, når den er bange, og den viser den hvide del af øjnene ved at rulle med øjnene. 
 • Tunge og tænder: En hund trækker læberne fra hinanden og viser sine hvide tænder, når den er glad eller ønsker at lege med dig. Det ser ud, som om den smiler bredt. Denne gestus er kun begrænset til kommunikation mellem hund og menneske. En hund gør det aldrig over for en anden hund eller et andet dyr.
 • Ører: Når en hund er afslappet eller lytter til dine instruktioner, er ørerne løftede. Hvis de ligger fladt ned mod jorden, er den måske stresset eller syg. 
 • Hale: En hunds hale fortæller meget om dens følelser. Når den vifter med halen i den rigtige retning, viser den sin begejstring og lykke. Men hvis din hund vifter med halen i venstre side, skal du vide, at der er noget galt med dit kæledyr, måske er han bange eller ked af det. 

Hvordan kommunikerer hunde med hinanden?

Hunde er meget sociale væsener, og de har et andet sprog til at kommunikere med andre hunde. 

Nedenfor kan du se, hvordan de kommunikerer mellem deres slags:

 • Legebue: Legebue er, når en hund bukker lidt ved at holde forbenene fremad i en “klar” position. Det betyder, at den inviterer sin kammerat til at lege med ham. Nogle gange bruger hunden denne gestus for at undskylde for en hård leg og for at anmode om at lege mere. 
 • Paw Slap: Paw slap svarer til, at et menneske giver dig et lille slag på ryggen på en venlig måde. Når en hund gør dette over for en anden hund, betyder det, at den stoler på den. 
 • Baglår med bagben: Det er en hunds måde at vise hengivenhed over for sine venner på. Hunde gør det ofte, når de leger. 
 • Spil bider: De kan bide sig fast i deres grove leg. De bider uden at gøre hinanden ondt. De undgår at bide hårdt på de følsomme områder. 

Vokalisering af hunde

Ud over kropssprog og tegn bruger hunde også deres stemme til at vise deres følelser og følelser. Her er de vigtigste typer af vokalisering, som hunde bruger :

 • Barking
 • Brummende
 • Brølende
 • Klynker
 • Yelping
 • Klynkende 

Ligesom mennesker kommunikerer hunde ved hjælp af deres vokal, f.eks. ved at gø, klynke, hyle, klynke osv. Hver lyd har et andet budskab. Desuden viser stemmens tonehøjde og lydstyrke følelsesniveauet.

Generelt betragtes lyde med lav lydstyrke og lav tonehøjde som advarsler eller negative følelser, mens lyde med høj lydstyrke og høj tonehøjde betragtes som venlige lyde.

En hvalp kan begynde at knurre mod katte for at vise sin dominans. På samme måde kan en voksen hund begynde at klynke, når du nægter at gå en tur med den eller give den sin yndlingsgodbid. 

En anden vigtig ting, der kan ændre det budskab, som din hund forsøger at formidle, er varigheden af en hunds gøen, knurren eller klynken. Kortere lyde bruges af hunde til at vise frygt, spænding eller overraskelser. Mens længere lyde for det meste er unødvendige.

Et lille klynk kan f.eks. være et tegn på smerte og ubehag, mens et langt klynk ikke er andet end en længsel efter ekstra mad. Endvidere er for mange gentagne gøen et tegn på spænding eller overraskelse, mens et par høje gøen kan bruges til at vise interesse for noget.

Dernæst betragtes knurren som en advarsel. Jo dybere og mere intens knurren er, jo mere intens eller alvorlig er advarslen. I sådanne tilfælde er der gode chancer for, at hunden angriber den, som den knurrer ad. 

Hunde er fantastiske dyr, og det er noget af det mest behagelige at have dem som kæledyr. Men for at styrke dit bånd med dem og for at fylde dit og deres liv med lykke, bør du forstå deres adfærd og lære, hvordan de kommunikerer. Denne guide handler om det samme. Vi håber, at den kan hjælpe dig.

Comments are closed.

Close Search Window