Dyr, Kæledyr|

Svin er dyr, der ikke sveder, og de har tendens til at overophede eller få hedeslag, især om sommeren. De vælter sig i mudder for at holde sig kølige, især om sommeren, når det er fugtigt, og der ikke er nok vind, men der er masser af varme i omløb. 

Grise bliver let overophedede, så hvis de ikke vænner sig til temperaturen på gården, kan de let omkomme, når de får et hedeslag. 

Der er måder, hvorpå pasningsmændene kan hjælpe grisene med at køle ned, f.eks. ved at give dem nok vand, så grisene kan tisse sig selv, men der skal være nok vand til alle, ellers vil grisene slås om det. 

Her er andre måder at hjælpe grisene med at holde sig kølige i løbet af sommeren

Giv skygge

Lad dem hvile i et menneskeskabt skjul, hvor der er trædække, hvor grisene kan hvile sig, og hvor de kan holde sig væk fra varmen. Der skal være nok skygge til at dække dem og beskytte dem mod solen. Vælg materialer, der kan afbøje solen, i stedet for at gå efter materialer, der øger varmen yderligere. 

Fans kan hjælpe

Ved at installere ventilatorer kan luften cirkulere udenfor, og det kan hjælpe grisene med at køle af. Dette er ideelt, hvis der ikke er nok naturlig brise til at gå rundt. Ved hjælp af ventilatorer sørger du for, at der kan komme luft rundt, så alle grisene kan nyde den. 

Dæk vinduer, hvor der trænger direkte sollys ind. 

Gå de nødvendige runder og tjek din svinestald og se, hvor sollyset trænger mest ind. Hvis det er vinduerne, der er problemet, bør disse dækkes med et afbøjningsmateriale, da dette vil hjælpe med at holde sollyset ude. 

Juster fodring

Om sommeren har svinene brug for mindre foder for at klare sig. Foder med et lavt fiberindhold om sommeren hjælper også. Om vinteren har de brug for en større del af foderet, men ikke om sommeren. 

Fordøjelsen af fibre kræver varme under fordøjelsen, og det er ikke godt for svinene i varmt og fugtigt vejr. 

Ændre fodringstidspunktet

Det kan være nødvendigt at foretage nogle justeringer i deres fodring, så du i stedet for at fodre mellem 10 om morgenen og 4 om eftermiddagen undgår at give dem noget foder, men i stedet arbejder omkring dette tidspunkt, så de ikke behøver at bruge energi og varme kroppen op under fordøjelsen. 

Giv dem mudder

Der bør være mudder nok til, at grisene kan svælge i det. De har brug for nok til at køle deres kroppe om sommeren, og mudderet skal også have den nødvendige fugtighed, så grisene kan dykke ned i det uden problemer. 

Mudderet er også et beskyttende lag for grisene og fungerer som solcreme for dem, især når det tørrer ud.

Hvis du kombinerer mudderet med et drys vand, får du nok fugt til at holde det blødt og svampet.

Giv dem nok vand

Køligt drikkevand vil være en stor hjælp for grisene om sommeren for at sikre, at de bliver fyldt op hver gang, og at der er nok til at rationere alle grise i stalden. 

Du bør også sørge for, at deres vandtrug konstant er fyldt med rent vand.

Tilvejebringe isolering

Isoler de indvendige dele af stalden med lysere farver. Udvendig isolering bør være noget, der afbøjer sollyset i stedet for at absorbere det. 

Isolering er med til at mindske den varme, der absorberes om sommeren. 

Spray med tåge

For grise, hvor vandsprøjtning er tilladt, vil et tågesystem hjælpe med at holde varmen nede, da det vand, der fordamper i grisens hud, giver dem den komfort og køling, de har brug for. 

Giv dem de vigtigste næringsstoffer og vitaminer.

Det er vigtigt for at holde dem robuste og sunde, især om sommeren. De kan klare sig igennem de hårde tider, når de er sunde, i forhold til når deres helbred er i fare. 

Tegn på, at dine grise kan have fået et hedeslag

  • Øget gispning. Din gris vil have øget vejrtrækning, og tungen kan også stikke ud i et forsøg på at køle sig selv. Det kan endda have svært ved at trække vejret på et tidspunkt og har brug for øjeblikkelig afkøling. 
  • De viser sløvhed. Når dit svin pludselig går svajende og virker forvirret, kan det have fået et hedeslag. Nogle gange kan grisen endda vise problemer med at gå, og værst er det, hvis de falder og viser tegn på åndedrætsbesvær.
  • Savlende. Når du bemærker, at din gris savler og gisper, er det endnu et tegn på hedeslag. Du skal straks holde dem væk fra varmen og sænke deres kropstemperatur. Vent ikke, til dine grise har et glasagtigt udseende, for der er også organsvigt hos grise, når hedeslag ikke behandles. 
  • Opkastning. Endnu et tegn på, at din gris allerede har fået et hedeslag og måske er overdrevent dehydreret. Dette er et progressivt tegn på hedeslag hos grise, og deres tandkød vil vise tørhed, og deres sarte hud omkring øjnene vil også blive knaldrød. 
  • Krampeanfald. Hvis den forhøjede kropstemperatur ikke behandles, kan han pludselig snuble eller falde sammen, og så følger et krampeanfald. Vent ikke på, at dette sker, og giv straks førstehjælp til dine grise, når du bemærker, at de opfører sig mærkeligt og har svært ved en simpel opgave som at gå. Når du ser, at sollyset er i fuld gang, og du også har problemer med at køle dig selv ned, har dine grise sikkert de samme problemer slemt nok.

Hvem er mest udsat for hedeslag?

  • Frilandsgrise og grise, der er i stalde.
  • Tunge svin er mere tilbøjelige til at overophede, fordi de hurtigt bliver udmattede. De bør overvåges nøje.
  • Grise, der har medicinske problemer, kan have brug for hjælp til at regulere deres temperatur, da de hurtigt vil få en højere temperatur end de sunde grise. 
  • Smågrise skal have adgang til vand og må ikke efterlades ude i sollyset. De vil have problemer med for meget varme, ligesom voksne. Vi skal placere dem et godt ventileret sted. 
  • Drægtige grise har også brug for et godt ventileret sted. Hold dem om muligt væk fra andre grise, da de har en højere kropstemperatur end almindelige grise. De mærker varmen dobbelt så hurtigt og kan endda hurtigere få et hedeslag.

Comments are closed.

Close Search Window