Dyr, Hunde|

Har du nogensinde rejst dig fra din behagelige plads i sofaen for at hente noget at drikke, bare for at komme tilbage og opdage, at din pelsede ven har taget din plads?

Det sker for mange hundeejere over hele verden. Når din hvalp får lov til at komme op på møblerne, er det sandsynligt, at den vil rejse sig op og tage sin ejers plads, når muligheden byder sig. Du antager måske, at der er en eller anden form for grund til det. Men ved du, hvad den grund er?

Du er din hunds bedste ven. Du er en værdifuld ressource og en kilde til tryghed for din pelsede ven. Derfor er din hund naturligt tiltrukket af dig og din duft. Ved at indtage din plads, så snart du bevæger dig, kommunikerer hunden noget – men det budskab går sandsynligvis tabt i oversættelsen. 

Dit sted er varmt

Den enkleste forklaring på, hvorfor din hund måske optager din plads, er, at det er varmt. Når du har siddet et sted i et stykke tid, bliver det varmt og lunt.

Hunde elsker varme, så når du står op, vil din pelsede ven gerne ind og suge noget af varmen til sig selv. Hunden vil sikkert gerne nyde lidt tid med den varme, du har skabt. Hvorfor lade al den varme gå til spilde? 

Din hund er nysgerrig efter dit sted

Din hund kan også undre sig over, hvad der er så godt ved dit sted. Tænk et øjeblik på børn – når de får mulighed for det, vil de snige sig ind i deres forældres sko, når de får mulighed for det.

De mener ikke noget ondt med det, men de vil virkelig gerne se, hvordan det er. Hvis du tidligere gentagne gange har skubbet din hund væk fra din plads, kan det være, at den undrer sig over, hvad der er så godt ved den plads.

Så når han får mulighed for det, smutter han ind på din plads for at se, hvorfor du overhovedet vil have den plads så meget. Ved at sidde på din plads giver du din hund mulighed for at se, hvorfor du kan lide den.

Din hund kan lide opmærksomhed eller belønning

Hvis du tidligere har prøvet at bestikke din hund for at få den til at komme væk fra din plads, eller hvis du har givet din hund en form for opmærksomhed, når din plads er blevet optaget, kan det være, at din hund gør det for opmærksomhedens skyld.

Hunde elsker opmærksomhed fra dig – det er en af deres mest værdsatte og værdifulde ressourcer. Hvis du giver opmærksomhed, når din hund er på dit sted, f.eks. ved at sige: “Åh, Rover! Du tog min plads!!” eller “Rover! Se dig lige, din lille slyngel!!!” kan du lære den, at det er givende at stjæle din plads.

Det gælder især, hvis du har parret disse udråb med et smil og et klap. Din hund forstår ikke alt, hvad du siger, men den forstår kropssproget og de belønnende klap, den får. Jo mere du belønner din hund med opmærksomhed eller med godbidder for at forsøge at bestikke den ud af dit rum, jo mere forstærker du faktisk denne adfærd som positiv. 

Din hund lider af separationsangst

Adskillelsesangst kan være et stort problem for hunde. Hvis din hund aldrig har lært at adskille sig fra dig som hvalp, vil den som voksen have endnu sværere ved at adskille sig fra dig.

At blive adskilt fra dig kan give angst, fordi din hvalp ikke ved, hvordan han eller hun skal håndtere sig selv. Når dette sker, kan din hvalp blive aggressiv, destruktiv, højlydt og på anden måde forstyrre alle i huset. Og din hund vil sandsynligvis opsøge dig på alle mulige måder.

Ved at glide ind på din plads får din hund mulighed for at lugte din duft, hvilket fungerer som en slags tryghedstæppe. Dette er det samme princip bag hvorfor utrænede hunde har en tendens til at opsøge sokker og undertøj fra deres yndlings ejere frem for andet tøj.

Hvis det er separationsangst, der er årsagen til problemet, har du et meget større problem, end du måske umiddelbart tror. Det er noget, som du skal arbejde hårdt for at fjerne, så din hund kan føle sig mere sikker og tryg, så den ikke føler behov for at gøre dig til en slags sikkerhedsdækken. 

Din hund spreder sin duft

En anden teori bag, hvorfor din hund måske forsøger at sætte sig på din plads, når du går, er, at den ønsker at sprede sin duft. Du ser denne adfærd hele tiden hos din hund.

Gnider din hund sig i ansigtet på dig, når du går forbi? Det er et forsøg på at markere dig med sin duft på en måde, som ikke er et spørgsmål om at gøre krav på ejerskab. Selv om de fleste mennesker tænker på urinering som den måde, hvorpå hunde markerer med deres duft, gnider de også deres duft på dem, de accepterer og elsker, også.

Når de gnider sig sammen med familiemedlemmer, lægger de deres egen duft på de andre, så de lugter mere bekendt. Det er en handling af accept og kærlighed snarere end et forsøg på at eje dig. De efterlader dette mærke, der viser andre hunde, at du og den pågældende hund er forbundet af duft. 

Din hund hævder dominans 

Endelig kan det være, at din hund markerer, at den tror, at den er højere oppe på totempælen end du er. Dette viser, at de får den øverste eller bedste plads.

De gør krav på den bedste position for at vise, at de er dem, der får de bedste ressourcer først. Dette er især bemærkelsesværdigt, hvis du ser, at din hund bliver beskyttende over den plads, den har, og knurrer eller endda snapper efter dig, hvis du forsøger at flytte den, når du vender tilbage.Det er dog utroligt problematisk, og du kan tilskynde til det endnu mere, hvis du ikke er forsigtig. Hvis du har valgt bare at flytte dig, fortæller du din hund, at du accepterer dens dominans i stedet for at tage pladsen tilbage. Dette kræver omhyggelig træning for at etablere at din kontrol gennem positiv forstærkning, omdirigering og konsekvens for at lære din hund, at du er chefen.

Comments are closed.

Close Search Window