Dyr, Heste|

Heste socialiserer meget godt og nyder andres nærvær. De danner et godt bånd til mennesker/ejere efterhånden som tiden går. De viser normalt forkærlighed på forskellige måder over for dig.

Dette kan genkendes på deres bevægelser, gestikulationer, udtryk og kropsholdning. De udviser et ekspressivt kropssprog.

Trænere forstår deres kropssprog, og det adskiller dem fra andre mennesker, når det gælder om at opfatte dem. Men hvis du reagerer og lægger mærke til deres subtile signaler fra hesten, vil du være i stand til at forstå, hvad de ønsker at formidle.

Det er vigtigt at forstå, at det ikke er magi. Ved at bruge tid sammen med dem og forstå deres unikke kommunikationsformer kan du gradvist forbedre dine færdigheder i at læse din hest. Dette vil hjælpe dig med at håndtere din hest mere effektivt. Et af disse signaler er, at din hest gnider sit hoved mod dig.

Den bedste grund til, at heste gnider hovedet på dig

De primære årsager til hovedrids kan være:

 • Det kan være på grund af kløe, og det er den mest almindelige årsag.
 • Gnid hans hoved efter arbejde, når det er klamt og varmt.
 • Undgår fluer, der svæver over dens ansigt.
 • Som et tegn på tillid/tilknytning
 • At teste hinanden/udvise dominans
 • For at vise uenighed.

Varm og svedig

Din hest kan gnide hovedet på dig efter et anstrengende arbejde som f.eks. et løb, så kan det være fordi den er svedig og varm. Hvis det lindrer den ved at bruge dine fingre på panden i pandeområdet, kan denne årsag være sand. 

Kløe

Kløe er en primær og legitim årsag til, at en hest gnider hovedet på dig. Det kan være, fordi den ønsker at lindre sin kløe eller for at give dig et signal om kløen. Du kan dog ikke hjælpe en kløende hest. Gnidning kan hjælpe midlertidigt, men det er bedst at træne den til at vente, indtil den får en fugtig håndklædemassage. Brug en gnide klud til at fjerne dens sved for kortvarigt at berolige den. Men det er bedst at lade den vente på at få dejligt kradsende stive børstehår til at børste. Den anden metode til at lindre kløen er ved at nagle en børste eller en ru klud fast på en hængelås eller en lygtepæl. Træn den til at gnide sig mod denne stolpe, når din hest kan lide det. På denne måde er den ikke på dig for at gnide sig og har sine ressourcer.

For at undgå fluer

Det klør ikke i perioder, hvor din hest vil gnide sit hoved mod dig. Nogle gange vil den måske gerne begrave sit hoved på dig for at slippe af med svævende fluer på hovedet. Det kan enten skyldes sved i dens hår og hud, eller det kan være pga. ris eller græs i nærheden.

Heste tester hinanden

Heste afprøver flokdynamikken og skubber det meste af tiden. Han forsvarer din reaktion for at vise dominans. En hest opfatter det som en accept, hvis du tillader dette og betragter sin position som flokleder. Hans overlegenhed er accepteret. Hvis I er uenige, er det vigtigt at skubbe den fast væk, når den gnider hovedet mod dig. Hvis den er vedholdende, så brug dens tøjler til at dreje hovedet væk fra din plads. Lad den ikke misforstå din hengivenhed, og derfor er det vigtigt med fasthed uden teatralik.

Kærlighed og tillid

Når din hest gnider sit hoved mod dig, kan det også være et tegn på, at den stoler på dig. Den kan føle sig helt tryg ved dig og kan lide at gnide eller hvile sit hoved på dig. Hvis det ikke er en hård gnidning og let hvilende gnidning, så kan det være et tegn på hengivenhed og et bånd til dig. Dette er en metode til at kramme deres bedste ven. Men hvis det er en påtrængende gnidning eller konstant gnidning, skal du ikke fejlfortolke det, da tegnet kan være noget andet. 

Forsøg på at tilpasse den til alt nyt

Når en hest rører dig med hovedet med sin snude, kan den forsøge at bide eller nippe dig eller forsøge at undersøge dig. Af nysgerrighed kan den være mere end rørende og gnide hovedet. Dette indikerer et lille behov for beroligelse fra dig. Det kan også være, at den er nervøs.

Hvis du kan skelne forskellen, kan du få det rigtige svar. Dette kan ske, selv når du prøver noget nyt, og din hest forsøger at tilpasse sig det. Den kan gnide sig i hovedet, hvis den er påtrængende, eller når den bliver korrigeret.

Heste kan få kløe, og vores krop giver dem en dejlig overflade at gnide sig mod for at få kløen væk. Når de rider i lange perioder, kan de blive svedige.

Selv om der er blevet nævnt flere andre grunde til, at en hest gnider sit hoved på dig, er kløe den vigtigste årsag. Nogle betragter dog gnidningen som et udtryk for dominans eller respekt, men det kommer som et meget mindre tilfælde. Når de er trygge ved dig og føler, at du forstår dem, kommer de tæt på dig.

Dette er et aspekt, men forskellige heste har forskellig adfærd, og det er en kendsgerning. Nogle heste trænger sig på og skubber til dig. Mens andre ikke gør det. Det er vigtigt at forstå dem for at vide, hvorfor de gnubber på dig.

Sådan kontrollerer du en hest, der gnider dig

 • Disse dyr er stærke, og du kan komme til skade, hvis en trense gnider sig på dig. 
 • Du kan blive behåret og beskidt. Hvis du nyder det og ikke har nogen sundhedsproblemer, er det måske ikke noget problem.
 • Hvis du ikke kan lide det, er det et must at sige klart nej.
 • Hvis hestene er påtrængende og aggressive, skal du bakke dem et skridt uden at slå eller piske dem. Ved at slå er der stor chance for, at du ender med at gøre dem endnu mere irriterede.
 • Du kan miste balancen og blive væltet omkuld, da de er tungere end os. Det kan bringe dig og din hest i fare.

Hvad kan du gøre?

 • Sæt grænser uden tøven, og giv dem i stedet alternativer til at gnide eller børste deres ansigt efter ridning. 
 • Vask sveden væk eller klør på kløen. Brug en fugtig klud til at rense dens ansigt, især omkring trenseområderne. 
 • Forsøg aldrig at slå hesten i ansigtet.
 • Det er også bedre at træne hesten i ikke at gnide hovedet mod nogen, da andre mennesker måske ikke kan forstå dens behov og ender med at skade den af frygt eller for at kontrollere den.
 • Træd væk.

Konklusion: En hest gnider sit hoved mod dig på grund af kløe, for at undgå fluer eller for at vise sin tillid. Men ved at være forsigtig og tage de nødvendige skridt til at forhindre kløe eller svedlugt kan du gøre dette let for dig og din hest.

Comments are closed.

Close Search Window