Frugt, Haven|

Tomater er lækre næringsrige fødevarer, og mange mennesker elsker at plante dem i deres haver, fordi de også ser smukke ud.

De er ret alsidige, og du kan nemt vælge mellem forskellige sorter. De kan dyrkes overalt. Tomatplantesorter er ret enkle at plante. Her diskuterer vi om dyrkning af tomater i poser, og du kan nemt tage dig af dem. 

Tomater i vækstposer er en god idé, når du mangler jord, eller hvis du bare gerne vil prøve noget nyt. Med et par punkter i baghovedet tager du dig af et par ting og får din økologiske tomatforsyning, som smager dejligt sødt og saftigt.

Når du planter tomater, skal du dog bruge den bedste pose med passende størrelse. Forskellige tomatplantesorter vokser godt i poser og er meget næringsrige.

Hvad er vækstposer?

Det er ganske enkelt at finde mange forskellige former for vækstposer på markedet, som man kan vælge. Men hvis du ikke er interesseret i at købe poser på markedet, kan du i stedet bruge en pose med pottemuld og kompost. 

Metoderne til dyrkning af tomater i vækstposer

Der er to måder, hvorpå du nemt kan dyrke tomater i vækstposer. Du kan enten købe en dyrkningspose af god kvalitet eller blot lave din egen. Begge disse metoder har deres egne fordele og ulemper. Lad os komme dybere ind på brugen af vækstposer.

Brug af vækstposer

Konceptet med vækstposer til tomater var godt. De var pæne, praktiske og effektive. Du skal bare lave drænhuller i posen og skære huller i toppen og så plante gennem dem. Posen er effektiv til at stoppe vandtab gennem fordampning.

Den eneste ulempe her var vanding. En måde at løse det på var en variant af den gamle ringkulturmetode. En anden løsning var at dyrke vandingskrukker til poser. Disse blev sat ind i posen, og vandet blev hældt igennem dem. 

Med tiden reducerede det kommercielle pres kvaliteten og mængden af komposten i posen. I dag har mange sække kun et volumen på 35-40 liter. Det er det mindste, der er nødvendigt for at sikre en vellykket vækst af tomater. 

I det varme vejr gennem fuldt udvoksede planter kræver de små poser tre gange vanding i løbet af en dag for at opnå fugtighedskompost. Her ville det bedste svar være at få bedre volumen til komposten. 

For at få den bedst mulige udnyttelse af vækstposer skal du:

Få en vækstpose af god kvalitet

Køb en vækstpose af god kvalitet fra en planteskole, en butik i nærheden og også via onlinebutikker. Der findes 5 bedste typer vækstposer:

  • Winner Outfitters Tasker. Taskerne er fine stoffer, som hjælper med at stå tasker. Størrelsen kan være omkring 3-10 gallon. Disse fungerer godt til dyrkning og påfyldning af tomater.
  • Plantmate tasker. De er et fint valg for at få luftet stof. Stoffet fungerer godt for en god luftcirkulation. Disse er lidt større i forhold til de første. De fås i størrelser fra 1 til 15 gallon. De fås også med håndtag.
  • Vivosun tasker. Disse er de tykkeste muligheder. Men de har stadig evnen til at lade luften strømme. Størrelsen er den samme som 247Garden, omkring 1 til 30 gallon med håndtag.
  • 247 Havevækstposer. Disse poser er fantastiske til dyrkning. Størrelsen kan variere fra 1 til 30 gallon. På grund af størrelsen er de også ret alsidige til brug. De kan have håndtag til at holde og ændre posens position.
  • Honest Outfitters Tasker. Den ideelle størrelse for sådanne vækstposer er omkring 3 til 5 gallon. Du skal også have håndtag med advaret stof for bedre luftgennemstrømning. Luftstrømmen er ret god for planterødderne. 

Næste skridt i brugen af vækstposer til dine tomatplanter

Du skal tilføje et par lersten i bunden af lerstenene. Når komposten er fin og tilgængelig med en god drænprocent, er der ikke noget krav om at tilføje småsten i tomatdyrkningsposen.

Kom nu lidt jord i posen. Du kan også hælde kompost i posen. Det kan stærkt anbefales at have god kompost. God kompost kan købes i butikkerne, eller det er muligt at fremstille sin egen kompost.

Ryst posen for at løsne komposten. Sørg for, at der ikke er kompakt jord i posen. 

Personer, der bruger poser med drænhuller, bør ikke følge dette trin. Stik et par huller i bunden med en saks. Hullerne er gode til at frigive overdrevent meget vand.

Placer vækstposen der, hvor du ønsker det. Her dyrker vi tomater, og tomater vokser godt i sollys. Så du skal have et sted med rigeligt sollys. Vækstposen kan også sættes op på balkonen og på taget.

Plant en sund frøplante i vækstposen. Skab lidt plads til frøplanten ved at skovle komposten ud og plant den derefter.

Vand din plante ofte. Sørg for at opretholde tilstrækkelig fugtighed.

Som støtte kan du bruge et reb eller lave et træspalier.

Ideel posestørrelse til dyrkning af tomater

Tomatplantager blomstrer bedst i en vækstpose på mellem 15-16 cm (8 tommer) og 14 tommer (30 cm eller større), som er velegnet til tomatplantager.

Det er godt at have vækstposer og potter med en diameter på mindst 10 til 15 mm, der er gode til tomatplanter. Dybden skal være omkring 8 til 12 tommer. 

En vækstpose på mindst 8 til 10 tommer eller 5 til 7 gallon er ideel til alle tomatsorter. Selv om nogle tomatsorter kun kan dyrkes i 6 til 8 tommer eller 1 gallon vækstposer eller potter. Faktisk er det muligt at dyrke 3 tomatplanter i 7 tommer plastikposer.

Den har stadig chancer for at overleve i de varme sommermåneder og for at bære frugt i næste sæson. Du må derfor håbe på det bedste. 

Forskellige tomatplantesorter kan dyrkes i vækstposer med en størrelse på omkring 20-30 gallon eller omkring 14 tommer i diameter. 

Så vi kan konkludere, at en 5 gallon tomatdyrkningspose med en diameter på mindst 8 tommer er ideel til små tomatplanteformer. Friske tomater smager bedst.

Undgå at høste grønfarvede tomater. Når frosten er lige om hjørnet, eller hvis du ønsker at høste alle tomater, kan du skille de grønne tomater fra de røde og opbevare dem i varmen, indtil de bliver modne.

En god idé ville være at stable dem op, i et enkelt lag i en beholder og et varmt sted, omkring 22C eller 77F temperatur ville være rigtig godt.

Comments are closed.

Close Search Window