Haven, Plantning|

Hvis det er første gang, du undersøger planter til dit hjem eller kontor, har du sikkert spekuleret på, hvad der vil fungere godt som en dekorativ plante, men samtidig kræve minimal opmærksomhed.

Sukkulenter er et fantastisk udvalg af planter, der kræver lidt vedligeholdelse, og som ofte er lette at dyrke.

Sukkulenter er prisbillige og har et bredt udvalg af planter at vælge imellem, og de kræver ikke omfattende haveerfaring og er meget nemme at passe, selv hvis det er første gang, du ejer en plante.

Inden du skynder dig til haveforretningen og køber din første sukkulentplante, får du her nogle grundlæggende oplysninger, som kan hjælpe dig i gang.

Hvorfor er sukkulenter gode for begyndere?

En sukkulent er en plante med blade, stængler, rødder eller løg, der indeholder betydelige mængder vand. Opbevaringen af vand gør ofte, at disse dele af en sukkulent har et tykt og omfangsrigt udseende.

Sukkulente planter har fået deres navn fra ordet “saftig”, som er et ord, der bruges til at beskrive noget saftigt.

Den store mængde vand, der lagres i sukkulenterne, sikrer, at planterne kan leve i ret lange perioder uden hyppig vanding. Det betyder, at sukkulenter er utrolig nemme at passe og er en god introduktionsplante for førstegangs planteejere.

Hvor let er det at passe en sukkulent?

Det enkle svar på dette spørgsmål er, at det er meget nemt, hvis planten får den rette mængde vand.

Hvor meget vand du skal bruge, afhænger af den type sukkulent, du dyrker. Overraskende nok undervurderer mange nybegyndere, hvor meget vand sukkulenter kan opbevare, og beskadiger ved et uheld deres sukkulenter som følge heraf.

Dette omfatter potter uden drænhuller og standard pottemuld, der bruges til andre typer stueplanter. Da sukkulenter allerede lagrer en betydelig mængde vand i sig selv, skal du sørge for, at overskydende vand kan løbe ud af jorden og potten.

Der findes flere forskellige sorter af pottemuld, der er specielt beregnet til sukkulenter, og som kan købes i haveforretninger. Det er også vigtigt at bemærke, at mange gartnere betragter kaktusser som en type sukkulenter.

Der kan også købes specialjord til disse planter, som har stort set samme funktion. Når først sukkulenten er blevet pottet og får tilstrækkeligt med vand, sollys og næringsstoffer, kræver den ikke så meget opmærksomhed.

Sukkulenter, der ikke kræver meget sollys, er nemmere at dyrke

Som førstegangs ejer af planter er der tre vigtige overvejelser, som du skal have i tankerne, når du vælger din første sukkulent.

Din første sukkulent skal være en plante, der kræver lidt vedligeholdelse, begrænset beskæring og er nem at håndtere.

Ideelt set skal din første sukkulent kunne fortsætte med at vokse med det lavere sollys, der er til rådighed indendørs. Det er ikke alle, der har plads i vindueskarmen til at udstille deres planter, og mange sukkulenter reagerer meget dårligt på for meget sollys.

Som ny planteejer vil du gerne undgå at skulle kontrollere, hvor meget sollys der når din plante, og i stedet placere sukkulenten i et forholdsvis veloplyst område indendørs.

Beskær et minimum af beskæring

En anden overvejelse er den mængde beskæring, der skal foretages. Beskæring er en vigtig del af pleje af stueplanter og er svær at undgå helt.

Beskæring er simpelthen fjernelse af døde blade og andre dele af planten for at sikre, at den sukkulente plante forbliver sund.

Heldigvis behøver du for mange sukkulenter ikke at bruge meget tid eller bruge mange penge på beskæringsudstyr for at beskære din plante med succes.

Beskæring er ofte så enkelt som at finde de døende blade eller overskydende stængler og klippe dem af med en havesaks. Med mindre sukkulenter kan du måske endda bruge dine fingre til at fjerne døende blade.

Pas på med pigge

Endelig skal du vælge en sukkulent, der er nem at håndtere. Du skal undgå at købe en alt for stor sukkulent, som vil tage meget plads og derfor kræve mere vand og mere tid til beskæring.

Du skal også være særlig forsigtig, når du håndterer kaktusser og andre sukkulenter med pigge. Der findes specialiserede kaktushandsker til havebrug, som kan købes i havehistorier til at holde og plante sådanne sukkulenter.

Sukkulenter med store pigge bør også undgås, når man er ny ejer af en plante for første gang. Med disse tre overvejelser i baghovedet er her fire fremragende sukkulenter, som en nybegynder bør finde nemme at dyrke og passe:

  • Sukkulent med odderøre. Som navnet antyder, er det mest berømte kendetegn ved denne sukkulent det store antal afrundede, mørkegrønne blade, der er noget lange. Efterhånden som denne sukkulent vokser, begynder den at få udseende som en lille busk eller et træ, hvilket gør den til en fantastisk dekorativ kontorplante.
  • Haworthias. Haworthias er kompakte sukkulenter med klaser af ofte pigformede blade, selv om nogle sorter har blade med afrundede spidser. Nogle haworthias har et tydeligt stribet mønster, som har ført til, at de har fået navnet “zebraplanter”.
  • Blonde aloe. Den ligner haworthias i udseende, men har også spidse blade, der vokser i klaser. Der er dog to store æstetiske forskelle. Den første er, at i stedet for striber er bladene på blondealoe ofte markeret med prikker. Den anden store forskel er, at bladene på blondealoe er omkranset af hvide punkter. Husk at bære beskyttelseshandsker, når du arbejder med denne plante.
  • Bunny Ear Cactus. Bunny Ear Cactus er en sukkulent med små pigge, som en nybegynder ikke bør finde det for svært at arbejde med, hvis han/hun bærer beskyttelseshandsker. Denne sukkulent har sit navn fra det faktum, at dens puder har udseende som kaninører. De små pigge samt den begrænsede vedligeholdelse, der kræves for at passe denne kaktus, gør kaninørekaktus til et glimrende valg af sukkulent for førstegangs planteejere.

Start med sukkulenter

Nu hvor du har en idé om, hvilke sukkulenter der er bedst for førstegangsindehavere af planter, samt nogle grundlæggende oplysninger om emnet, kan du nu forsøge at dyrke dine egne sukkulenter.dBillige, vedligeholdelsesvenlige og nemme at dyrke, så du kan opleve den givende følelse af at eje og dyrke dine egne planter!

Comments are closed.

Close Search Window