Frugt, Haven|

Når du planter et æbletræ, er det nyttigt at forstå den bedste måde at dyrke det på, forstå, om det kan være rentabelt, og hvad der er bedst for træet, så det kan producere æbler af den bedste kvalitet.

I denne artikel vil jeg tale om disse emner og om, hvor hurtigt det tager at dyrke et æbletræ.

Når du dyrker et æbletræ, er der nogle få ting, du kan gøre for at øge dets hastighed. Sandheden er, at dyrkning af et æbletræ er en langsigtet forpligtelse.

Det vil tage år, før træet bærer frugt, og selv da vil det være småt. Der findes mange forskellige typer æbletræer med hver deres fordele. Når du dyrker et æbletræ, anbefaler jeg, at du vælger det træ, der vil give de bedste frugter, selv om det tager længere tid.

Selvfølgelig er alle æbletræer flotte, men du vil have det bedste afkast af investeringen. De fleste æbletræer kan ikke dyrkes i varmere vejr end zone 8. Det betyder, at æbletræer skal dyrkes på køligere steder og ikke kan tåle varme.

Æbler er den mest almindelige frugt, der dyrkes i de nordlige klimaer. Faktum er, at de fleste æbletræer kan klare varmen i en periode, men de skal have et vist antal timer i køligere vejr (vejr, der er under 45 F).

Hvad er det bedste sted at dyrke et træ med hurtigt frugtudbytte?

Det kan være ret svært at beregne disse tal, så du kan enten regne det ud, eller hvis du bor i det nordlige USA eller Canada, kan du plante en der.

Der findes også beregnere på nettet, som kan bruges. Når du planter et æbletræ, skal du sørge for, at der er masser af plads. De fleste æbletræer har brug for mindst 700 til 1000 køletimer.

Hvis du har en mindre have, kan du spørge dine naboer, om det er i orden, for en dag vil der falde æbler i deres have. 

Reverse Engineer fra dine egne yndlingsæbler

Du skal have en idé om, hvilken type æbletræ du vil have. Ønsker du grønne sure æbler, krabbeæbler, røde lækre æbler osv.

Du kan prøve en række forskellige varianter i din lokale købmand, som kan give dig en god idé, men som ikke er nøjagtige med hensyn til, hvordan det vil blive. Jeg anbefaler Red Delicious æbler eller Pink Lady. Gala-æbler og Red Jonathan-æbletræer er også gode muligheder.

Forstå, at æbletræer også har brug for pollen fra andre æbletræer for at kunne producere frugt. Så det kan være nødvendigt at dyrke to træer, eller hvis der kun er et i nærheden, er det ikke nødvendigt. 

Hvor lang tid tager det for mit æbletræ at give æbler?

De fleste æble- og pæretræer holder i ca. 50 år. Hvis du planlægger at dyrke et æbletræ, kan det begynde at bære frugt allerede 2 til 3 år efter plantningen. De fleste andre æbletræer tager derimod op til 8 år, før de bærer frugt. Det forudsætter, at træerne får mindst 8 timers sollys om dagen, og at det står i den rigtige zone.

Her er tre vigtige punkter til at dyrke et æbletræ, der giver hurtig frugt:

  • Befrugtning
  • Skadedyr
  • Støtte

Når du vælger en placering til æbletræet, skal det ligesom alle andre planter gødes. Du kan godt plante et træ uden at gøde jorden i starten, men æblernes kvalitet kan miste næringsstoffer, hvis der ikke er nogen i jorden.

Det burde ikke koste så meget at købe gødning og placere den ved siden af træet. Disse næringsstoffer er nødvendige for træet, og hvis du gør det, vil æblerne blive bedre i kvalitet. Hvis du også gøder det, vil det give et meget flot højt træ (ikke et halt og svagt træ).

Det anbefales, at man ved dyrkning af et æbletræ bruger stænger eller stolper til at støtte træets base. Mens det er ungt, kan det være svagt og have svært ved at holde vægten af æblerne, så træning af træet kan hjælpe det, indtil det får mere styrke.

Du skal også være opmærksom på skadedyr, der invaderer området. Du kan evt. bruge pesticider på æblerne, men hvis du gør det, er det bedst at vaske dem, inden du spiser dem.

Der findes økologiske pesticider, men hvis du ønsker at være pesticidfri, kan du binde papirposer om hvert æble. Det tager meget tid, så det kan blive en lang vej. 

Når et æbletræ er ungt, kan der være døde grene eller noget, der ser ud til at være døde grene, men de er faktisk levende.

Jeg kan huske, at jeg prøvede at klippe buske ned, fordi jeg troede, at de var døde. Jeg endte med at beholde dem, og det endte med, at der voksede livlige blade næste år. Hvis du finder en død gren, kan du klippe den af, eller du kan vente et år for at se, om den bærer frugt eller blade. 

Sådan planter du dit æbletræ på den rigtige måde

Du begynder at plante træet i et område, hvor der ikke er ukrudt. Du ønsker at rydde det ud, herunder græs i en cirkel på 4 til 5 fod.

Nest, du ønsker at købe træet og beskytte det mod udtørring. Hvis det gør det, skal du lægge det i blød i vand i en dag. De fleste æbletræer kræver et andet æbletræ i nærheden, så hvis du planter et af disse, skal du plante et andet træ ikke længere væk end 2.000 fod. Uanset hvor lange rødderne er, er det så dybt, du vil have hullet til at være. Måske lidt mere.

Placer træets rødder, og tilsæt jord på en løs måde. Sørg for, at rødderne er spredt ud, og fjern eventuelle luftlommer. Du skal ikke tilsætte gødning for tidligt, da det kan “brænde” rødderne.

Sørg for, at jorden er løs under og klap den ovenpå. Når det vokser lidt, kan du give træet støtte med stænger eller lignende. Det forhindrer, at det rykker op. 

Det kræver hårdt arbejde og engagement at dyrke et æbletræ, men det er det hele værd. Hvis du følger disse trin og vander træet hver 7. til 10. dag, vil dit træ være sundt og frugtbærende i løbet af få år. Hav en vision om, hvordan du ønsker, at området skal se ud om 10 år, og med dedikation og hårdt arbejde vil det betale sig.

Comments are closed.

Close Search Window