Frugt, Haven|

Hvis dit æbletræ ikke producerer store og saftige frugter som æblerne fra købmandsbutikken, skal du ikke bekymre dig!

Der er mange grunde til, at dit æbletræ ikke vokser store frugter, men i dag vil vi gennemgå, hvad der kan være årsagen, og hvordan vi kan løse problemet.

Hvorfor producerer mit æbletræ små frugter?

En ting, du skal huske på, når du dyrker alle slags frugttræer, er, at træet kun har en vis mængde energi til at sprede sig i en vækstsæson.

Mange faktorer kan være afgørende for, hvor meget energi et træ har, herunder næringsstoffer, der er tilgængelige for træet, skygge og sollys, dårlig bestøvning og manglende beskæring.

Sørg for, at dit træ har en sund jord fuld af næringsstoffer ved at give en gødning med konstant frigivelse, f.eks. gødning eller hjemmelavet kompost.

Gødning med hurtig frigivelse gavner ikke træet lige så godt og giver ikke nok til sæsonens vækst. Det bedste tidspunkt at tilsætte kompost eller gødning er omkring efteråret eller foråret i begyndelsen af vækstsæsonen, men det kan tilsættes når som helst på året.

Placeringen af dit æbletræ er vigtig

Træets placering kan også være medvirkende til utilstrækkelig frugtsætning. Mangel på for meget sollys kan fratage træet dets energi, og for lidt skygge kan få træet til at tørre ud og visne på grund af varmepåvirkning.

Det er vigtigt at plante dine træer et sted, hvor de kan få både en god mængde sol og skygge. Skadedyr kan også være en risiko for dit træ, så sørg for at plante ledsagende planter, der kan afskrække disse ødelæggende insekter og forhindre dem i at lægge sultne larver i bladene.

Det er også nødvendigt at have tilstrækkeligt jordareal til, at træets rødder kan vokse, for at træet kan vokse sig stort og stærkt.

Hvor vigtig er bestøvning for mine æbletræer?

Bestøvning er meget vigtig for at sikre, at du får en rigelig høst. Ikke alle insekter er skadedyr, og vi skal invitere bestøvere som bier til træerne.

Dårligt vejr kan forhindre vores bestøvere i at nå frem til vores planter, så nogle gange er vi nødt til at tage opgaven i egen hånd.

Forhåbentlig har du plantet et par æbletræer, da et enkelt træ måske ikke får den nødvendige krydsbestøvning for at opnå en frugtsæson. To træer sikrer, at parringsprocessen er komplet, og du kan håndbestøve dine træer.

Tag en gren fra hvert træ og stryg den mod det modsatte træ, da det udfører de samme opgaver, som vores bestøvervenner udfører.

Toårige æbletræer med toårige frugter Et bærer frugt hvert andet år

En anden mystisk årsag til, at du måske ikke ser en frugtsæson, er, at nogle træer har “toårige frugter”. Det betyder, at et træ kan bære frugt i én sæson, men at det kan springe den næste sæson over, fordi det har udtømt sig selv i den foregående sæson.

Dette er ikke ualmindeligt og opstår normalt, når træet har en stor frugtproduktion (ofte på grund af manglende udtynding af frugterne i begyndelsen af vækstsæsonen).

Hvis dit træ ser ud til at få en stor og rigelig høst, skal du sørge for at tynde ud i mange af blomsterne ved at plukke dem, før de begynder at vokse.

Udtynding og beskæring af et æbletræ øger sundheden og produktiviteten

Når frugterne tyndes ud, hjælper det træet med at bevare energien. Det gør det muligt at spare energi og omdirigere den til de resterende frugter, hvilket betyder, at de resterende frugter nu vil vokse sig større og saftigere, samtidig med at de ikke udmatter træet til næste sæson.

Udtynding er også godt for træernes generelle sundhed, da større mængder frugter ofte knækker grene. Det er også en god måde at forhindre spredning af sygdomme som f.eks. brun råddenskab og skadedyr på. 

Det kan se ud som en god nyhed at have mange frugter i begyndelsen af sæsonen, men det er bedre at fjerne de fleste af dem for at sikre, at du ikke overbeskærer træet. 

Nu hvor vi ved, at udtynding er en god måde at øge størrelsen på dine frugter på, skal vi se på “beskæring”.

Ved at klippe nogle mindre, uduelige grene kan du stimulere og styrke et træ, der kæmper for at bære frugt. Det omdirigerer energien til de dele af træet, der har brug for den til frugtproduktion og til at få flere stærke grene til at vokse i stedet.

Du kan beskære et træ forkert, hvis du skærer vigtige sunde grene ned i stedet for de svagere grene, som træet spilder energi på. Målet er at tilskynde træet til at vokse ud og forgrene sig for at øge luftgennemstrømningen og lyset til alle dele af planten.

Så du skal ikke have det dårligt med at klippe grene med få blomster ned, for det betyder, at din frugt får mere energi til at vokse sig stor!

Hvad hvis jeg vil have et mindre træ og minifrugter? 

Som nævnt ovenfor er pladsen i jorden en vigtig faktor for dyrkning af store frugttræer. Hvis du begrænser den plads, som træet har til at vokse på, men stadig opfylder behovene for bestøvning, jordens frugtbarhed og beskæring, kan du måske stadig være i stand til at dyrke en enkelt stor frugt.

Kunsten at dyrke Bonzai-planter er en gammel praksis, der består i at dyrke normale frugtplanter i miniaturebeholdere og tvinge dem til at vokse småt. Bonzai-planter er stadig i stand til at producere normale frugter i fuld størrelse, hvis de får den rette pleje.

Dette kan være et mere følsomt projekt, end når du arbejder med et træ i fuld størrelse, fordi du begrænser og stresser planten, mens den vokser.

Efterhånden som Bonzai træet vokser, skal du “træne” det til at vokse opad med en wire og forme det til en form, der kan være holdbar nok til at kunne holde til de frugter, det kan producere.

Når Bonzai træet er korrekt udført, er det et tiltalende æstetisk træ, der måske ikke giver så meget afgrøde, men kan dyrkes til at give en enkelt til et par store frugter.

Generelt er der mange måder at sikre, at dit æbletræ kan producere kraftigere og mere saftige frugter i denne sæson. Det vigtigste er at være opmærksom på dine planters behov. Hvis bladene bliver gule, skal du give dit træ nogle meget nødvendige næringsstoffer og vand.

Hvis dit træ ser for fyldt ud med blomster og knopper, kan du fjerne nogle få for at tynde ud og sikre, at du ikke udmatter dit stakkels træ. Hvis du har brug for flere oplysninger om, hvordan du skal gøre, kan du se de vedhæftede links nedenfor.

Comments are closed.

Close Search Window