Dyr, Katte|

Katte er perfekte kæledyr for folk, der gerne vil have et dyrs selskab i deres hjem, men som også gerne vil være lidt uafhængige af dem. Det betyder, at katte kræver mindre opmærksomhed end andre kæledyr, men de er ikke mindre hengivende af den grund.

Inden for katteverdenen er der i alle racer en bestemt race, der skiller sig ud fra resten, og som har både elskere og modstandere. Vi taler om sphynx-katten, en af de få racer af hårløse katte.

Denne hårløse race er opstået på grund af en spontan genetisk mutation af recessiv type. Det betyder, at mutationen fortsat blev videregivet til de følgende generationer af den første kat med denne variation, som, modsat hvad man kunne tro med dens navn, ikke blev født i Egypten, men i Canada.

Fysiske kendetegn ved Sphynx-katte

Det mest bemærkelsesværdige aspekt er naturligvis hans manglende hår. Selv om det ikke er helt sandt, for hvis de har et lille lag af fluff svarende til ruskind, som er umærkelig for øjet og berøring. De har heller ikke øjenvipper, så man skal passe mere på med synet af disse katte. fremhæver også hans rynkede hud.

Følelsen, når man klapper en sphynx-kat, svarer til at røre ved en varm fersken, det er ikke en dårlig fornemmelse, tværtimod kan man med denne race mærke dens kropsvarme mere, så den giver en varm fornemmelse. Andre data at tage hensyn til er, at manglen på hår er en erhvervet genetisk egenskab.

Den varme, der kan gå tabt på grund af den manglende behåring, kompenseres af en kropstemperatur, der er op til 4 grader højere end hos resten af kattedyrene.

Sphynxkatte er mellemstore katte, der i gennemsnit vejer mellem 4 kg og er muskuløse. Selv uden synligt hår får de forskellige farver. Hvid, sort, blå, blå, creme, brun… Dens hale er proportional med dens størrelse, og dens øjne er store og ovale mod ørerne. Deres forventede levealder er mellem 10 og 15 år, og de er yderst omgængelige katte.

Hvilken form for træning har min sphynx-kat brug for?

Disse katte er ekstremt kærlige, de nyder at være sammen med andre dyr og mennesker, og de hader også ensomhed. Af disse grunde er de ideelle til hjem, hvor der altid er nogen hjemme.

Sphynxkatte er også ideelle, hvis du har mere end ét kæledyr, da sphynxkatten har et perfekt forhold til både hunde og andre katte, især hvis de er vokset op sammen.

De har en masse energi og er meget aktive, så de vil søge at lege med deres ejere mange gange. Med så meget energi vil de sikkert også være i bevægelse det meste af dagen.

De elsker at løbe, lege og klatre, så hvis du ikke ønsker at møde den på et tidspunkt på et farligt sted, er det en god mulighed at købe et kattetræ, hvor den kan klatre og hvile sig.

Endelig er det en meget føjelig og loyal kat, næsten lige så meget som en hund, og den er mere afhængig end andre katteracer. Den vil jage dig rundt i huset, og når den kan, vil den ligge på dit skød, når den kan. De elsker også at ligge i solen, men man skal være forsigtig med det, da de ikke har hår, og det giver større risiko for solskoldning.

Hvordan man klapper en hårløs sphynx-kat

Selv om det med ovennævnte kan virke som en kat, der elsker at blive kærtegnet, skal du vide, hvordan du læser det øjeblik, hvor den kan lede efter dem. Det kan virke som en indlysende lov for alle katte, men tving aldrig din kat til at modtage kram, det vil give den stik modsatte effekt og få katten til at undgå at blive kælet.

Hver kat er forskellig, hvis du har besluttet dig for at få en Sphynx-kat eller allerede har en, skal du forstå, at hver kat er en verden, du kan have en meget kærlig kat, der ikke adskiller sig fra dig, eller en mere uafhængig kat, der leder efter dig, når den har lyst.

I hvert enkelt tilfælde skal du observere de øjeblikke, hvor det er bedre at kærtegne ham.

Den gyldne regel er, at du aldrig klapper ham i søvne. Din kat kan ikke forvente dine berøringer og kan blive bange. Det ideelle er altid at lade katten søge efter disse kærtegn. I tilfældet med denne race er de heldigvis mere hengiven end gennemsnittet, så du vil få mange øjeblikke, hvor de vil være tæt på dig og vente på, at du giver dem kærlighed og hengivenhed.

Pleje som kræves af sphynx-racen

På grund af sin særlige tilstand har denne race brug for mere pleje end andre racer. For det første er sphynxkatten en indendørskat, det anbefales ikke, at den går meget udenfor, da der er risiko for, at den får solskoldning, en eller anden sygdom, at den kan blive forkølet, eller at den kan slås med et andet dyr, i dette tilfælde indebærer manglen på hår en større risiko for kvæstelser.

En anden vigtig faktor er, at denne katterace kræver mere foder end resten. Manglen på pels kompenseres af et højere stofskifte, som øger dens kropstemperatur for at kompensere for den varme, den mister.

Dette stofskifte kræver en mere kalorielet kost for at fortsætte med at fungere. Sphynx-racen har brug for mere mad og en højere andel af fedt og protein.

For at få en idé: Hvis en behåret race kræver en kost med 30 % protein og 20 % fedt, skal sphynx-katten have 5 % mere af hver af disse to dele. Den vil også have brug for mere vand på grund af den fugt, den mister ved svedtendens.

Endelig har denne race ikke en pels, der beskytter den mod snavs, og den kan ikke pleje sig selv som de andre, så den har brug for vores hjælp til at være ren og opretholde sin hygiejne. I modsætning til resten af katteracer sveder sphynx’en ikke kun fra puderne og andre steder som alle andre katte. Den afgiver en slags fedt i hele kroppen for at opretholde sin temperatur.

Dette fedt skal rengøres med jævne mellemrum for at undgå snavs og infektioner, så fra en ung alder skal denne race vænnes til at blive badet. Generelt anbefales et bad hver 20. dag, hvilket også varierer afhængigt af egenskaber som aktivitet eller alder.

Når du tørrer efter rengøring, er det vigtigt, at du ikke bruger en tørretumbler, da de er meget tilbøjelige til at blive forkølede.

Comments are closed.

Close Search Window