Dyr, Fisk|

Mollyer er tilpasningsdygtige og er vellidte blandt fiskeentusiaster. De er tiltalende og nemme at passe. De har dog en tendens til at jage andre mollyer i akvariet og kan forårsage skade i processen. 

Det er normalt, men det er ikke kun mollyhanner, der udviser aggressioner over for en anden mollyhankat. Hunmollyer har også jagende adfærd. 

Hvad får Mollyer til at jage andre Mollyfisk?

Når der ikke er nok mad

En aggressiv molly kan jage en anden molly og holde den væk, mens den fodrer, hvilket er en egoistisk karakter hos mollyer, især når der ikke er nok foderrationer. Den, der bliver jaget, vil være bange for den aggressive molly og kan holde sig væk og stoppe med at fodre. 

Dette gælder ikke kun for denne art, når de er sultne og jager andre fisk for at få mere mad. 

Det er ikke sundt for de andre mollyfisk, og det kan være nødvendigt at adskille den aggressive eller den svage fisk. 

De ønsker at vise dominans

Mollyer vil gerne være den dominerende figur i akvariet, og de vil ikke lade nyankomne fisk få andre idéer.

De vil straks puste deres muskler op og vise deres dominans ved at jage den nye fisk og endda nippe til deres finner. Det kan også ske med andre ældre mollyfisk i akvariet.

På grund af opdræt

Når det er yngletid, vil hannen jagte hunnen for at parre sig. Der vil også være en anden han, som vil konkurrere om hunnens opmærksomhed. Begge hanner vil jage hinanden og se, hvem der vinder til sidst. 

Hannen, der jager de andre mollyhanner væk, parrer sig med mollyhunnen, og når hunnen føder, begynder problemet, når hannen jager de små fisk for at æde dem. 

Det er bedst at adskille hannen fra mollyhunnen, når hunnen er blevet gravid.

Hunmollyer kan også jagte en anden hunmolly for at holde dem væk fra den bedste hanmolly, der er til rådighed. 

Der er flere hanmollyer end hunner i akvariet

Der bør være en rigtig ligning mellem kvinder og mænd. Bestanden i akvariet bør ikke have flere hanner, men en ligning af to hunner over en han ville være tilstrækkelig. 

Mollyhannerne kan blive aggressive over for hinanden, hvis de kæmper om en hunners opmærksomhed. 

Utilstrækkelig tankstørrelse

Når der er for mange fisk i akvariet, og akvariet er lille i størrelse, kan der også opstå aggressiv adfærd. Nogle mollyfisk vil begynde at angribe andre mollyer for at kæmpe om plads eller territorium. 

De har brug for at kunne bevæge sig frit i akvariet, og hvis der ikke er plads til, at alle kan svømme rundt, kan der opstå jagtadfærd. 

Når du anskaffer dig et akvarium til mollyer, skal du sørge for, at du har lavet noget research om det, så du ikke får problemer senere hen. 

Stresset med deres omgivelser

Mollyer vil jage og mobbe andre fisk, bare fordi de føler sig stressede af deres omgivelser. Vandets pH-værdi eller temperatur er måske ikke ideel, ammoniakniveauet er måske højt, eller der er forkerte vandparametre. Når du bemærker, at din molly har denne form for adfærd, skal du straks analysere, hvad der sker, og gøre noget for at stoppe det. 

Det kan være usædvanligt at tage finnerne af, hvis det sker ofte, og hvis det skaber forstyrrelser i akvariet. 

For at beskytte sine babyer

Hunnerne vil også jage andre mollyer for at beskytte deres afkom. De vil ikke lade andre spise deres unger og vil gøre deres bedste for at beskytte dem. 

Det er klogt at adskille de hunner, som venter og er ved at føde. Placer dem i et andet akvarium, så de kan bevæge sig rundt og leve komfortabelt med deres unger. 

Det er meget stressende for en mollyhun at føde, for slet ikke at tale om at jagte andre mollyer, som vil spise deres unger. 

Hvordan kan man mindske jagende adfærd hos Mollies?

  • Gør et større akvarium klar til dine mollyer – Sørg for, at der er det rette forhold mellem hanner og hunner, og undgå, at hver molly angriber eller jager hinanden. Det er bedre at have et større akvarium med god plads til at holde nogle få fisk end at placere mange fisk i et lille akvarium. 
  • Sørg for passende fodring – Lær det korrekte fodringsmønster for dine mollyer. Utilstrækkelig fodring gør dem sultne og kan starte jagtadfærd. Overfodring kan gøre dem sløve og kan have en negativ indvirkning på deres helbred. 
  • Adskil straks den drægtige molly fra den – Når det er tid til at føde, skal du fjerne den drægtige fisk og placere den i et andet akvarium, hvor den kan føde i fred og uden stress. 
  • Reducer bestanden af dine mollyer – Når du opdager, at dine mollyer jager hinanden ofte, er det måske på tide at få et andet akvarium og adskille dem. På denne måde reducerer du bestanden i dit akvarium og giver samtidig dine mollyer et ideelt rum til at bevæge sig rundt. 
  • Sørg for det nødvendige skjulested og dekoration – Ved at sørge for dette giver du dine mollyer noget plads til at gemme sig og afværge andre mollyer, der måske har en jagende adfærd. Du holder ikke-aggressive mollyer i sikkerhed. 
  • Kontroller forholdet mellem hunner og hanner – Når du placerer dine mollyer i akvariet, skal du sørge for, at der er flere hunner end hanner. Forholdet bør være to hunner med en hanmolly. 
  •  Adskil aggressive mollyer – Når du ser de første tegn på aggression, kan du adskille mollyerne og placere dem i et andet akvarium. På den måde sikrer du, at de får en time-out, og at de andre fisk kan leve i fred i et stykke tid. 

Fjern de svagere mollyer – Aggression opstår også, når der er svagere mollyer, som ikke kæmper tilbage. De vil gemme sig væk fra den aggressive molly, og de svagere fisk kan endda dø af stress eller sult, hvis de har besluttet ikke at fodre og gemme sig hele tiden.

Comments are closed.

Close Search Window