Dyr, Krybdyr|

Skildpadder er et af de mest populære kæledyr i verden. De kræver ikke meget vedligeholdelse, kræver ikke meget plads, og de kan leve op til 100 år! Men hvis din skildpadde ikke spiser eller laver lort, undrer du dig måske over, hvad der er galt. Her er nogle ting, du kan gøre, hvis din skildpadde ikke spiser eller skider.

Læs videre for at få flere oplysninger om, hvordan du passer på din skildpadde som kæledyr!

Lad os først se på nogle almindelige årsager til, at en skildpadde ikke spiser eller skider:

  • Stress
  • Sygdom som f.eks. tarmparasitter, smitsom blodsygdom, svampemycose i leveren eller bakteriel blodforgiftning
  • Skader i mund og svælg, herunder flænger i tungen (f.eks. efter fald fra en gren), brud på kæben eller bylder i mundvigen. Der kan opstå et hæmatom på tungen på grund af tilstopning af blodkar, når tungen bliver bidt af en anden skildpadde.

Hvis du har en skildpadde som kæledyr, er det vigtigt at vide, at de kan gå i månedsvis uden at spise. Det skyldes, at deres stofskifte bliver langsommere om vinteren, og at de går i dvale.

Det skal du være opmærksom på, hvis du har planer om at have din skildpadde som kæledyr om vinteren. Det er ikke ualmindeligt, at de holder op med at spise eller skide, når de går i dvale, så du skal ikke nødvendigvis have noget at bekymre dig for meget om, hvis din skildpadde ikke spiser eller skider i flere uger ad gangen.

Hvis du er skildpaddeelsker, vil du måske være fascineret af det hårde ydre skjold, der er så robust, at det beskytter din skildpadde mod fysiske skader. Din skildpadde ser måske så stærk ud, men dens indre er ikke lige så stærkt som det yderste skjold.

Din skildpaddes indre systemer er meget sarte og kan tage skade af en smule forandring eller forstyrrelse. Hvis noget i det ydre miljø ændrer sig, vil det første system, der påvirkes, være fordøjelsessystemet. Forstyrrelser i systemet vil føre til forstyrrelser i spise- og bæ-mønsteret.

Der kan være flere årsager til forstyrrelser i skildpaddernes spise- og bæadfærd. Temperaturforskellen udenfor kan påvirke fordøjelsessystemet, og din skildpadde kan holde op med at spise.

Desuden kan rejser påvirke fødeindtagelsen, fordi stress er en af de almindelige betingelser, hvor en organisme ikke spiser. Når maden er indtaget, fordøjet og absorberet, bliver den til lort og frigives ud af kroppen. Der kan altså ikke være nogen lort, hvis din skildpadde ikke spiser.

Hvorfor spiser min skildpadde ikke?

Der kan være flere årsager til forstyrrelser i skildpaddernes spise- og bæadfærd. Temperaturforskellen udenfor kan påvirke fordøjelsessystemet, og din skildpadde kan holde op med at spise.

Desuden kan rejser påvirke fødeindtagelsen, fordi stress er en af de almindelige betingelser, hvor en organisme ikke spiser. Når maden er indtaget, fordøjet og absorberet, bliver den til lort, som frigives ud af kroppen, så der vil ikke være noget lort, hvis din skildpadde ikke spiser noget!

Hvis du opdager, at din skildpadde ikke spiser, er løsningen ikke at tvangsfodre din skildpadde. Hvis din skildpadde spiser mere, vil det problem, der først forhindrede din skildpadde i at spise, blive større.

Den logiske og systematiske tilgang er at finde ud af, hvad der er problemet, fordi din skildpadde ikke spiser, og løse problemet, så din skildpadde kan fortsætte sit sunde liv. Følgende er de almindelige problemer, der kan få din skildpadde til at holde op med at spise.

Temperatur

Skildpadder er koldblodede dyr, og de er ikke i stand til at syntetisere deres kropsvarme. Derfor har de brug for varme fra eksterne kilder, og solen er den primære varmekilde i naturen. Under fangenskabsforhold skal du dog sørge for varme for at holde deres kropstemperatur optimal. Hvis deres kropstemperatur på en eller anden måde forstyrres, vil det første organsystem, der påvirkes, være fordøjelsessystemet.

Let adgang til mad

Du anser måske ikke denne faktor for alvorlig, men det er en alvorlig faktor, der påvirker skildpaddernes fødeindtag. Du bør have skræddersyede skåle til at fodre din skildpadde med reptilfoder. Skålen skal have lave sidevægge og nogle gange en rampe, så din skildpadde nemt kan få adgang til maden.

Hvad er virkningerne af dvale og belysning på fødeindtagelsen?

Ja! Korrekt belysning og vinterdvale har indflydelse på din skildpaddes spisevaner. Da din skildpadde er et koldblodet dyr, har den brug for en god belysning for at holde kroppen varm. En UV-lyskilde er vigtig for din skildpadde, fordi din skildpadde opfatter verden i UV-lys. UV-lys hjælper din skildpadde med at producere D-vitamin og udtrykke normal adfærd. 

Der findes to typer UV-lys, UVA- og UVB-lys. Solen udsender begge disse UV-stråler, og dit mål bør være at efterligne de naturlige forhold så meget som muligt. Hvis du forstyrrer belysningen, vil din skildpadde gå i stress, og fordøjelsessystemet vil blive forstyrret.

Dvale er en vigtig adfærd hos skildpadder. Hvis din skildpadde har planlagt at gå i dvale, vil den holde op med at spise og gå ind i en hule. Din skildpadde vil gradvist nedsætte stofskiftet og sove i 12 til 22 uger, afhængigt af alder. 

Hvis din skildpadde ikke spiser, og den tilsyneladende ikke lider af nogen sygdom, må den være ved at forberede sig på at gå i dvale. Du bør ikke forstyrre din skildpadde i dvale, da det vil føre til alvorlige helbredsproblemer. I stedet bør du hjælpe din skildpadde med at falde i søvn. Du kan hjælpe ved ikke at tilbyde mad og ved gradvist at sænke temperaturen.

Hvordan kan jeg hjælpe min skildpadde med at spise?

Den bedste måde at hjælpe din skildpadde med at spise på er at give den en varieret kost. Tilbyd mælkebøtteblade, kløver, grønne bønner, appelsiner (med skræl), gulerødder, romainesalat, grapefrugtstykker (med skræl), æbler (uden kerner), bær eller enhver anden type frugt, som kan samles i dit hjemland.

Det næstbedste, du kan gøre, er at tilbyde bladgrøntsager som mælkebøtter og kløver. Skildpadder kan godt lide, når deres mad har både stærke farver og særprægede former, så sørg for, at stykkerne er store nok til, at den kan gribe fat i dem med sine kæber alene uden at skulle vikle dem ind i sin lange tunge. Og hvis han vil have lidt variation ved måltidet, kan du tilbyde orange dele uden

Næste skridt er nem adgang. Sørg for, at der ikke er nogen hindringer for at få adgang til en række forskellige fødevarer, så de ikke har nogen undskyldning for ikke at spise! At rydde gammelt hø, der ligger ovenpå, kan være opmuntring nok til at få dem til at surmule i hjørnet (eller hvor de nu går hen!)

Tænk også på nogle mere naturlige alternativer til din torts kost, hvis du er bekymret for, at de ikke spiser.

Hvis du er sikker på, at din skildpadde ikke lider af nogen sygdom og ikke forbereder sig på at gå i dvale, er der en chance for, at din skildpadde er blevet træt af at spise.

I så fald kan du opmuntre din skildpadde ved at tilbyde forskellige former for mad og gøre maden attraktiv og spændende. Her er nogle trin, som du kan følge for at opmuntre din skildpadde til at spise.

Skift den mad ud, du tilbyder

Nogle gange kan skildpadderne ikke lide det, du tilbyder. De opfører sig måske som børn og ønsker at spise andet foder. Hvis du tilføjer varieret mad, kan du få din skildpadde til at spise som normalt.

Tilføj fugt

Du bør tilføre mere fugt til kosten. Hvis du tilføjer fugt til foderet, vil det øge foderets smag og fordøjelighed. Desuden vil det holde din skildpadde hydreret. Du kan prøve at lægge foderet i blød i vand eller frugtsaft for at øge foderets smagelighed.

Tilføj farve

Du bør prøve at tilbyde en blanding af forskellige fødevarer. Hvis du tilføjer flere farver til foderet, bliver maden mere behagelig, og din skildpadde vil blive mere tiltrukket af maden.

Servere levende mad

Skildpadder foretrækker levende føde; de er vant til at spise levende føde i naturen. Nogle arter af skildpadder tilføjer proteinindhold til deres kost ved at spise orme, snegle og snegle. Så du kan prøve at tilbyde levende foder for at tilskynde din skildpadde til at spise som normalt.

Hvordan kan jeg hjælpe min skildpadde med at bøvse?

Hvis din skildpadde ikke har haft afføring i et stykke tid, bør du holde øje med sagen. Manglende pleje kan være årsagen til problemet. At have fået en god kost og tilstrækkelig motion vil generelt klare det, hvis der er tilstrækkelig tid.

Hvis der er gået noget tid, og der stadig ikke er tegn på, at affaldet aflejres, skal du måske undersøge, hvorfor det sker.

Hvis ingen af disse ting er et problem, og din skildpadde bare ikke opfører sig som normalt, kan du prøve at give den en sund mængde levende foder (for at give vitaminer), overveje at øge dens plads for at undgå stress fra overbelægning eller kontakte en dyrlæge, hvis der sker noget usædvanligt med hensyn til at spise eller gå/bevæge sig rundt.

Den første faktor, der kommer til at spille en rolle, er din skildpaddes appetit og kost. Hvis din skildpadde er forstoppet, må der være et problem med fødeindtagelsen. Hvis din skildpadde er holdt op med at spise, må den være ægte forstoppet. I så fald skal du fokusere på din skildpaddes kost og opfordre hende til at spise korrekt. Der kan dog også være andre årsager til forstoppelse.

Hvis din skildpadde spiser normalt, kan din skildpadde være ramt af en tarmparasitsygdom. Parasitter beskadiger tarmen og blokerer måske eller måske ikke tarmen. Hvis der ikke sker en blokering, opstår der diarré. Hvis parasitterne blokerer tarmen, opstår der forstoppelse. De andre årsager til forstoppelse omfatter oplukning af en hårbund. Din tortur kan opsluge en masse af din hunds hår. I disse tilfælde skal du straks gå til en dyrlæge.

Din tortur er et meget sart dyr og kan blive påvirket af lette ændringer i det ydre miljø. For at holde din skildpadde sund og rask skal du sørge for korrekt styring af kost, belysning, temperatur og vinterdvale.

Comments are closed.

Close Search Window