Dyr, Hunde|

Hunde er almindeligvis kendt som dejlige menneskelige ledsagere.

Hundene er den første art nogensinde, som mennesket har domesticeret, og de har desuden en lang historie med fremragende forhold til mennesker. Derfor kalder vi dem menneskets bedste ven.

Hvad ser hunde, når de kigger på os?

Hvis du har haft mulighed for at tilbringe noget tid sammen med hunde (jeg har forresten selv to), så oplever du på første hånd de forskellige måder, som hunde normalt reagerer på over for deres ejere.

Der er en mulighed for, at de fleste hunde kan behandle os som en fremmed med mistænkelige tanker. Efter et stykke tid danser de af glæde, når deres ejer vender hjem.

Hvis et af vores børn har været væk længe og vender tilbage efter et stykke tid, vil du helt sikkert se hundene reagere med stor begejstring.

Det er ikke så svært at give komplekse fortolkninger af dit kæledyrs adfærd. Men hvad ved dit kæledyr egentlig? Du vil måske blive overrasket over, at Det viser sig, at der er en masse igangværende arbejde om hundes kognition.

Ser hunde mennesker som en anden hund?

Jeg skal være ærlig, det er svært at svare på dette spørgsmål. Den slags spørgsmål er ret forvirrende, fordi hunde ikke kan fortælle dig præcis, hvad de ved (medmindre du taler hundesprog). I stedet må man søge eksperimentelle procedurer, som gør det muligt for en at løse mysteriet om, hvad hunde ser ud fra deres sædvanlige adfærd.

Hundens visuelle egenskaber har udviklet sig til at fungere godt, især i svagt lys. Dette er grundlæggende en af grundene til, at vores hunde har et mere begrænset farvesyn end os mennesker. 

Vi har et interessant spørgsmål, nemlig om hundene vil associere det udseende, som en kendt person ser ud, med den lyd, som vedkommende normalt lyder.

Flere forskere brugte hundens ejers stemme. De viste også et billede af ejeren og et billede af en ukendt mand. Hundene kiggede ret længe på billedet end forventet og undrede sig over, om det var billedet af ejeren eller en ikke så kendt fyr.

Kontrolbetingelserne har også udelukket den opfattelse, at hunde blot kigger længere end forventet på ukendte mennesker. Dette resultat tyder på, at hvis hunden hører en stemme, der er kendt af hunden, sammen med et ukendt ansigt, vil det være i strid med hundens forventninger.

Dette ville resultere i, at hunden ser længere ud i denne typiske situation. 

Hvor kigger hunde normalt hen?

Hunde er utroligt kloge, og det er der nogle, der normalt ikke ser. Hunde er normalt meget opmærksomme på øjnene og ansigtet.

En anden måde at teste, hvad hunde specifikt er opmærksomme på, er ved at bruge opgaver, der kan være diskriminerende, hvor hunde kan se billeder af forskellige ansigtspar på en skærm. De er faktisk trænet til at trykke på berøringsskærmen for at få en belønning.

Derefter bliver de kun belønnet, når de rører det rigtige ansigt. Hvis hunden nu kan skelne mellem de forskellige ansigter, er det muligt, at den kan lære at få belønningen efter hvert forsøg i undersøgelsen.

Hundene er generelt forskellige i deres evne til at udføre denne specifikke opgave, men de lærer for det meste at skelne mellem billeder af forskellige ansigtsbilleder.

De er bedst, når de kan se et helt ansigt. Hunde er ligesom mennesker gode til at bruge oplysninger om, hvordan øjne, mund og næse skal være udformet. Hvis hunde kun får lov til at se øjnene, næsen eller munden, vil de også være bedst til at lære at skelne mellem forskellige ansigter, når de får vist øjnene i stedet for næsen eller munden.

Denne observation tyder meget på, at hunde faktisk er mest opmærksomme på vores øjne (jeg ville ønske, jeg havde søde øjne). Det giver mening, ikke sandt? Selvfølgelig er hunde generelt gode til at følge folks blik for at se på det, de faktisk kigger på. 

Endelig synes hunde at have evnen til at genkende de nøjagtige forskelle mellem visse menneskelige ansigtsudtryk for vores følelser.

Det viser sig faktisk at være så svært at undersøge, hvad hunde lærer om menneskers ansigtsudtryk, hvis du bemærker det, kan det skyldes, at der er masser af information, som hunde kan være opmærksomme på, hvis du blot beder dem om at skelne mellem billeder af én person, der udtrykker forskellige følelser.

Her er en anden: Folk har en tendens til at vise deres tænder, når de smiler, eller hvis de er glade, men ikke når de har det dårligt eller er vrede. Hvis man blot viser de sædvanlige ansigter, er det faktisk muligt, at hunde er meget opmærksomme på synligheden af vores tænder. 

Disse undersøgelser blev gennemført, men målet var blot at fokusere på de forskellige visuelle evner hos vores hunde.

Dette giver os ikke noget at fortælle om, hvordan hunde reagerer på disse udtryk, eller hvad nøjagtige ansigter eller udtryk faktisk betyder for hunde? Husk på, at det giver os oplysninger om, hvad de er i stand til at se eller visualisere. 

Hunde kan nemt genkende andre hunde ved blot at se dem

Så vores hunde ser os ikke som hunde, men derimod som mennesker. Ikke alene kan de identificere andre lignende arter ved hjælp af lugten, men du vil måske blive overrasket over, at det viser sig, at hunde sandsynligvis kan genkende dem ved hjælp af deres syn på trods af, at der findes hundredvis af forskellige hunderacer med hver deres unikke egenskaber.

Forskere på universitetet i Paris havde mulighed for at teste ni forskellige hundes evne til visuelt at skelne billeder af andre hunde fra billeder af andre dyr (herunder katte, fugle og mange flere).De kunne finde ud af, at alle disse ni hunde havde evnen til at adskille billeder af hunde fra forskellige dyr.

Du kan se, hvor klog hunden er alene ved synet.

Så når din hund kigger på en anden hund, hvad enten det er dine venner, familie eller hvem som helst, så er det i princippet sådan, at når din hund kigger på en anden hund. Selv om den er større, mindre eller endda ser helt anderledes ud, end de ser en anden hund. Hvis de kigger på dig? Det ændrer sig virkelig ikke.

Uanset hvilken race din hund er, skal du huske, at den har et godt syn og er klogere end andre dyr.

Comments are closed.

Close Search Window