Håndværk, Hobby|

Er du vild med at strikke eller hækle? Akrylgarn er et godt alternativ for dem, der gerne vil have ulds udseende, men ikke vil have den ekstra pleje. Det er let, blødt og nemt at arbejde med. Du kan endda filte akrylgarn!

Du kan bruge de samme metoder til filtning af akrylgarn, som du ville bruge til uld, blot skal du tilpasse din tidsplan.

Processen er overraskende enkel – du skal blot følge disse trin, så er du på vej!

  • 1) Læg din akryl i blød i lunkent vand, indtil den er helt mættet
  • 2) Rul det våde akryl op til en kugleform
  • 3) Placer den i et gammelt pudebetræk eller andet, der tillader luftcirkulation og samtidig holder den inde
  • 4) Sæt den i en vaskemaskine og sæt den på centrifugering, hvilket vil få akrylet til at begynde at sno sig sammen
  • 5) Efter fem minutter skal du stoppe maskinen og tjekke dit garn. Det skal føles ca. halvt så tæt som det startede – det er nu, du skal tage det ud af pudebetrækket og skylle det grundigt, indtil vandet løber klart.

Du kan genbruge garnet til andre projekter.

Akrylgarn anvendes meget ofte, da det anses for at være godt for begyndere og fås i forskellige farver. Disse garntyper anvendes og fremstilles nu i stor udstrækning. Akrylgarn er billigere end uldgarn.

Der findes mange slags akrylgarn, nogle er 100 % akryl eller blandet med uldgarn. Men kan det føles som uldgarn? Det er et stort spørgsmål, da akrylgarns tekstur er anderledes end uldgarns.

Filtning er en afslappende hobby, og folk, der kan lide at strikke, kan også lide at filte. Akrylgarn er svært at filte, og nogle siger, at det ikke kan filtes.

Folk, der kan lide filtning og har det som hobby, undrer sig ofte over dette. Her er nogle ideer, som du kan prøve, hvis du vil filte akrylgarn.

Sådan filter du akrylgarn

Akrylgarn kan føles næsten som uldgarn. Akrylgarn er fremstillet til at efterligne uld- og bomuldsgarn. Det er nemt og overkommeligt at lave håndværk med akrylgarn. Det er derfor, at mange mennesker kan lide at bruge dem. Denne idé er lidt skeptisk, men filtning kan lade sig gøre med nogle metoder.

Nålefiltning

Nålefiltning er en langsom og afslappende proces, og akrylgarn kan også filtes med nåle. Nålefiltning kan udføres med filtenåle, som du kan købe i butikkerne eller online. Disse nåle er lange, så du nemt kan holde fast i dem. 

Du skal bare stikke nålen i garnet, og strik i sektioner. Du kan købe flere nåle, der er kombineret. Akrylgarn er sværere at filte, så hvis du bruger flere nåle, kan det være nemmere at få det til at fungere. Det tager tid, så vær tålmodig, og resultatet vil være fantastisk.

Filtningsmåtte

Filtningsmåtter er også en mulighed for filtning af akrylgarn. Der findes mange filtningsmåtter på markedet, som kan bruges. Gnid måtten på garnet for at filte det.

Garnet kan filtes, når det er vådt, så brug vand til at gøre garnet vådt og gnid derefter filtningsmåtten på det. Du kan se, at garnet bliver løst og fluffy. For at opnå mere ønsket fluffighed fortsætter du denne proces flere gange.

Slicker-børster eller rivebørster

Akryl er ikke som uld, og det er ikke let at mærke. Uld kan føles meget let og naturligt. Akrylgarn filtes langsomt, så for at filte akrylgarn kan man bruge en glattere børste. En slicker børste har fine og korte tråde. Rakelbørsten bruges til udglatning og har tynde pinde. Disse børster bruges til at rede hundehårene ud.

Brug denne børste på akrylgarnet for at filte det. Du skal blot børste overfladen, så filter det let. Disse børster er et meget praktisk og godt alternativ til nåle eller måtter. Der kan også opnås den samme filteffekt.

Vaskemaskine 

Der kan også opnås filteffekter ved at vaske det acykliske garn i en vaskemaskine. Dette gøres ved at fylde vaskemaskinen med varmt vand og bruge Asa-sæbe eller -vaskemidler. Du kan også bruge bagepulver. 

Fyld maskinen helt op med vand, og indstil den på en lav vandindstilling. Brug ikke for meget varmt vand, da akryl kan smelte. Det kan ikke helt give det ønskede resultat. Du kan afprøve denne metode. Brug også en hvilken som helst klud til at lægge garnet i, så det ikke hænger fast i maskinen.

Sådan limes filt til akrylgarn

Lim bruges til at lave interessante garndeklarationer og genstande. Limfiltning er sikkert og nemt, og det kan også bruges med andre materialer.

Sørg for at bruge ren garnfilt, så limen nemt kan sidde fast. Hvis garnet ikke er rent, vil det ikke klæbe fast og vil ikke se godt ud.

Limen skal fordele sig pænt på overfladen. Brug karton til at sprede limen og klæb den præcist fast på stedet. Lav former og rigtige størrelser for at få et bedre udseende.

Garnets tilstand skal være perfekt, for at limen kan virke. Hvis du har noget ekstra garn, så prøv først at lave noget lille garn. Så kan du få en idé om, hvordan limen virker. Se, hvor lang tid det tager at tørre limen. Så garnet kan fjernes, hvis det er forkert placeret.

Bedste lim til filt til garn

Enhver lim kan bruges til at lime filt et garn med. De fleste limer, der bruges i stoffer, kan sikkert bruges til akrylgarn. Her er nogle limer, der fungerer godt med filtgarn.

Klæbende lim

Klæbende lim er den bedst egnede lim til filt. Disse limer er ikke meget flydende eller vandige og har en god konsistens. Klæbende lim kan bruges til forskellige materialer som træ, metal, plastik og naturligvis filt. De er ikke giftige og kan bruges til fremstilling af børneting. De fleste kommer med en lille dyse, så det er ikke rodet. De tørrer uden at blive gule og efterlader et rent udseende. Resten af limen, der er tilbage på overfladen, kan vaskes med vand. 

Varm pistol lim

Lim, der kan bruges med varmepistoler, er hurtig at sætte fast. De fungerer godt med filt, og de efterlader ingen limmærker. Når de er tørret, bliver de næsten ikke synlige. De kan bruges, hvis du ønsker hurtig tørring og flot efterbehandling. Brug ikke varm lim ved en højere temperatur, da det kan smelte garnet. Brug varm lim ved minimumstemperatur, og det vil fungere glimrende.

Stoflim

Stoflim er pænt og delikat til brug ved filtning af garn. Det kan varmt anbefales til filtprojekter. Disse limer er nemme at arbejde med og klæber godt fast. Bedst at bruge, hvis du arbejder med filt til filt. At lave store ting med filt fungerer også godt. Den kan vaskes i maskine og er ikke giftig for børn. Du kan lave ting, der kræver maskinvask. Det har også ingen lugt og tørrer klart.

Filtning er en hobby, som folk kan lide og virkelig nyder. Nogle mennesker tror, at det er svært at filte akrylgarn, men det er bare en myte. Akrylgarn kan filtes med det rigtige udstyr og den rigtige teknik. Prøv disse metoder for at se, om de virker.

Filt er et sjovt og kreativt håndværk, som kan være svært eller let afhængigt af den type filt, du forsøger at lave. Når det drejer sig om filtning af akrylgarn, er der ikke brug for nåle eller måtter. Du skal bare bruge en pensel i stedet! Processen med at filte med denne teknik er hurtig og enkel – alt du skal gøre er at bruge varmt vand og din hånd (eller dine hænder), indtil du har opnået det ønskede resultat.Hvis dit projekt ikke bliver som forventet efter at have fulgt disse trin, skal du ikke bekymre dig, for vi har mange flere tricks i ærmet, herunder at bruge et apparat som f.eks. en vaskemaskine for at opnå forskellige effekter.

Comments are closed.

Close Search Window