Frugt, Haven|

Du behøver ikke at være en ekspert i havebrug for at nyde godt af tomatdyrkning. Erfarne gartnere har også udfordringer med at dyrke perfekte grøntsager. Det ville hjælpe, hvis du lærte et par tips, og du er god til at starte med det, du har i hænderne.

Tomater vokser godt i lerjord eller sandjord med moderat syreindhold. De kan også vokse godt i næsten enhver jord bortset fra tung lerjord. Hvis du skal bruge lerjord, kan du overveje at forbedre den ved at tilsætte sand og organisk materiale som kompost eller mos.

Hvis du overvejer at plante grøntsager, er det klogt at overveje, hvilken jord de vil trives bedst i. Det vil forhindre, at du spilder din tid, energi og ressourcer.

Disse grøntsager trives godt i næringsrig jord, som vi vil gennemgå nedenfor:

Hvilken jordtype er bedst til tomater?

En god og sund jord giver dig en sund plante og dermed en god produktion. Du kan fjerne de fleste problemer med tomatdyrkning med enkle instruktioner.

Brug en godt opblandet jord, der er rig på kompostgødning og andet organisk materiale. Det er dit hemmelige våben til at producere de bedste grøntsager til både hjemmebrug og salg. Den gammeldags kompost er altid den bedste, hvis du kan skaffe den fra din kogødning eller dit kyllingeaffald.

Tomater er ikke meget kræsne med, hvilken jordtype de dyrkes i. De fleste grøntsager klarer sig godt i frugtbar lerjord, der er veldrænet og har en pH-værdi på 5,8 til 7,0. Det er ikke altid tilrådeligt at dyrke dine tomater i ren kompostgødning. En lille smule kompost vil gøre det godt. Det bør være ca. 30 % kompost i forhold til den mængde jord, du bruger, og det rækker langt. 

For at dine planter kan trives og give et højt udbytte, skal din jord have tilstrækkeligt med mineraler. Komposten mangler nogle vigtige mineraler, som dine planter har brug for for at kunne yde deres bedste.

Du kan få en jordblanding fra det lokale landskab, som blander støv (mineralsk kilde) med muldjord og kompost.

Du tilsætter det til basisjorden med 10 % af volumen hvert år for at forny dine bede. Derefter kan du tilføje et lag kompost på en tomme ovenpå og blande det let i de øverste ca. fire tommer. 

En sund plante vil give dig de bedste sunde tomater, der smager godt. Start med planter, der er fri for sygdomme, og det vil de forblive, indtil de er modne. Der findes sorter af planter, der er modstandsdygtige over for sygdomme.

Disse planter kaldes hybrider og er fremstillet på en sådan måde, at de bekæmper almindelige sygdomme. Hybriderne kan ikke sammenlignes med arvelige tomater, hvad angår smag. Heirlooms er mere modtagelige over for infektioner, men kan minimere risikoen herfor. 

Tomatplanter trives godt i en rig, veldrænet jord, i fuld sol og med tilstrækkelig luftcirkulation. Plant aldrig dine tomater meget tæt. Plant frøplanterne dybt, meget dybt, da de slår rod langs stammen. For at få en bedre plante skal du vælge et omfattende rodsystem.

Begrav frøplanten op til det øverste sæt blade, og lad mindst to blade hænge ud eller være synlige. Dette trin sikrer dig et mere omfattende rodområde og en kraftig plante. 

Du kan vælge at tilsætte en til to teskefulde dolomitkalksten til plantehullet og blande det med jorden. Sørg for at dække planten med jord og vand den grundigt med en flydende gødning, der er fortyndet.

Hvis du har en økologisk blanding af fiskeemulsion og havtang til rådighed, kan du tilsætte dem for at tilføre kvælstof og fosfor til din plante for at give den en god start. 

Nu hvor du har dine tomatplanter dybt i jorden, skal du begynde at vande dybt. Det er godt at bruge en vandslange, da det giver vandet mulighed for at trænge dybt ned i jorden. Du skal kun vande nok for at undgå at overvande planterne.

Tilsæt muld, når planterne bliver højere. Muldet vil beskytte dine tomater mod jordbårne sygdomsfremkaldende patogener. Muldet skal placeres inden for to tommer fra stammen, i en senere række på tre tommer i højden. Du kan også sætte mulden over vandslangen. 

Planterne vil fortsat vokse sig højere og har derfor brug for støtte. Der er mulighed for at bruge snore eller lange, stærke pinde. Det vil beskytte planten mod at falde ned på jorden på grund af frugterne, stænglerne og den forgrenede vægt. 

Ovenstående retningslinjer vil hjælpe dig med at få din tomatplante fra jorden til høsttidspunktet. Husk, at det betyder meget, hvordan du starter, og det er afgørende for, om dine tomatfrugter bliver en succes. 

Er sand velegnet til tomatplanter? 

Tomater kan ikke trives godt i sand, da det er tørt, let og indeholder få næringsstoffer. Det bliver hurtigt varmt og holder ikke på vandet, og derfor kan planterne ikke overleve. Da vandet løber hurtigt ud, skylles alle næringsstoffer væk.

Hvis du skal plante dine tomater i sand, kan du tilføje lidt ler og organisk materiale som f.eks. mos eller kompostgødning. Det vil sandsynligvis gøre det godt, men ikke perfekt.

Hvilke planter vokser godt i sand?

Nogle planter vokser godt i sandet, f.eks. kaktusser, lavendel, lilla solhat, sedum, sedum, lammeskud, coreopsis og euforbias. Nogle træer og græsser trives også godt i sandjord. 

Tomater, der dyrkes i sand, er ikke sunde, og bladene bliver ofte gule, da de ikke kan holde på vandet. Planter, der vokser i sandet, kan optage store mængder fugt, nok til at holde sig i live og gemme noget. 

De fleste ørkenplanter holder på vandet, og de kan overleve i sandjord. Nogle ørkenplanter har tynde blade, der kaldes pigge, som de bruger til at holde på vandet ved at forhindre fordampning. De lyse overflader mister ikke vand hurtigt som den bredere bladoverflade. 

Planter, der trives i denne jord, har solide rødder, der hjælper planten med at modstå stærk vind, da sandjorden er løs. Den løse sandjord griber ikke fat i rødderne for at holde dem fast. Nogle planter kan ikke vokse i sandet, da det ikke indeholder næringsstoffer og ikke har det nødvendige pH-niveau. Afslutningsvis kan man sige, at viden er magt, da du kan spare tid og ressourcer, når du ved, hvilken jord der er bedst til de planter, du ønsker at plante.

Comments are closed.

Close Search Window