Dyr, Krybdyr|

Mange ejere er i tvivl om, hvilken kost der er bedst for en skildpadde, på grund af de forskellige meninger, de finder. For at din reptilkammerat skal have de sundeste vaner, er det vigtigt, at 80 % af deres kost består af frugt og grøntsager.

Ja, en skildpadde kan spise agurk. Agurker er en næringsrig frugt med et lavt kalorieindhold, hvilket gør dem til et godt valg for skildpadder. Agurker kan være i sæson i vintermånederne, når andre friske frugter er sjældne og uden for sæson, så det vil være en glimrende erstatning for at give dit kæledyr variation.

Hvis de ikke har nogen kendte allergier eller fordøjelsesproblemer, der kan give problemer med agurkeindtag, kan de sagtens tage agurker med i deres kost.

Skildpadder kan lide agurker

Din skildpadde vil måske nyde denne forfriskende frugt endnu mere end du selv gør! Fiberindholdet i den vandige agurk tilfredsstiller deres behov for grovfoder. Vandet i agurken er med til at give din skildpadde væske.

En skildpadde kan overleve uden at spise frisk frugt eller grøntsager, men det er altid bedst for den at spise frugt og grøntsager som agurker så ofte som muligt.

Som nævnt ovenfor er det vigtigt, at 80 % af deres kost består af frugt og grøntsager. Tæller agurker så med i de 80 %? Det gør de. Det er godt, fordi kæledyrsskildpadder elsker at spise agurker, og de er alle sikre på at gøre det. Desuden er en af de væsentlige grunde til, at skildpadder kan lide at spise agurk, dens rigelige smag og kølighed. 

Lad os se nærmere på de ernæringsmæssige fakta og de fordele, som en skildpadde får ud af at spise agurker. 

Er agurker sikre at spise for en skildpadde?

Agurker er meget sikre at spise for en skildpadde. Du behøver ikke at bekymre dig om at tilbyde din skildpadde en agurke som godbid. Det er et sikkert og giftfrit foder. Desuden er agurker sikre for alle skildpaddearter undtagen nogle få, såsom græsningsskildpadder og middelhavsskildpadder. Frugt og grøntsager er ikke sikre for disse arter.

Selv om agurker er sikre for kæledyrsskildpadder, skal du overveje at spise dem med måde for at undgå opportunistiske farer. Agurk er dog en sukkerfri ingrediens, som du kan tilbyde uden tøven. 

Her er nogle grupper af skildpadder inddelt efter deres foretrukne diæt.

Middelhavsskildpadder

Arter

 • Marginated skildpadde
 • Egyptisk skildpadde
 • Hermanns skildpadde
 • Græsk skildpadde
 • Testudo horsefieldi     

Foretrukne diæter

 • Blomstrende planter og ukrudtssorter op til 100%
 • Salater, grøntsager og frugt bør undgås

Græsende skildpadder

Arter

 1. Leopardskildpadder
 2. Indiske landskildpadder
 3. Afrikansk sulcata
 4. Aldabra-skildpadder

Foretrukne diæter

 • Blanding af græs og hø op til 70 %
 • Sukkulenter, ukrudt og blomstrende planter op til 30% 
 • Grøntsager, salater og frugt bør undgås

Regnskovens skildpadder

Arter

 • Gulfodede skildpadder
 • Rødfodede skildpadder
 • Kinixys homeana 
 • Burmesiske brune skildpadder

Foretrukne diæter

 • Blomstrende planter, ukrudt og andre grønne planter op til 70%
 • Et lille antal proteiner (animalske proteiner) og frugt op til 30 %.

Hvad er de sundhedsmæssige fordele ved en agurk for en skildpadde?

Det er en kendsgerning, at det meste af næringsstofferne i agurk er optaget af vand, nemlig op til 96 %. De resterende 4 % omfatter fibre, vitaminer, calcium og fosfor. Derfor hører den til blandt de mest næringsfattige frugter.

Agurk giver dog flere sundhedsmæssige fordele for en skildpadde, hvis den gives moderat. Lad os først se på næringsindholdet i en rå agurk på 52 g.

NæringsstofferVærdier
Vand49,5 gram
C-vitamin1,5 mg
Vitamin A54.6IU
Fiber0,3 gram
Phosphor12.5mg
Calcium8.3mg

De sundhedsmæssige fordele, som en skildpadde kan få ved at fodre med agurk, er som følger:

1 – En kilde til hydrering

Skildpadder har brug for masser af vand for at opretholde deres optimale hydreringstilstand for at sikre normal kropsfunktion. Desuden har kæledyrsskildpadder en tendens til at få mere vand fra den mad, de får. Derfor er vandholdige frugter som vandmelon og agurk de bedste godbidder til at opfylde vandbehovet på grund af deres højere vandindhold.

Dehydrering er et alvorligt problem for kæledyrsskildpadder på grund af den stress, der er forbundet med at være i fangenskab og tab af fugtigt og naturligt levested. Under sådanne omstændigheder har du intet andet valg end at sørge for at give dem masser af frisk og klorfrit vand for at holde dem hydreret.  

Agurker hjælper med at opretholde det gennemsnitlige vandniveau i din kæledyrsskildpadde i varme somre og undgår risikoen for ellers dødelig dehydrering.      

2 – Et batteri af vitaminer

Vitaminer er uundværlige ingredienser i skildpaddefoderet (og i virkeligheden i foderet til alle dyr, herunder mennesker) for at sikre optimal vækst af skjold og knogler. I tilfælde af vitaminmangel kan en skildpadde udvikle adskillige skelet- og helbredsmæssige abnormiteter. Derfor skal skildpadder i fangenskab have særlig opmærksomhed for at undgå sådanne livstruende abnormiteter.

Agurk indeholder intet andet end vand og et batteri af essentielle vitaminer, som er nødvendige for et normalt stofskifte. Tilstedeværelsen af A- og C-vitamin er tydelig i en agurk, hvilket er en velsignelse for din skildpadde.

Se blot, hvad mangel på essentielle vitaminer kan medføre for din føjelige og dejlige følgesvend. 

Mangel på A-vitamin

 • Hævelse af lemmer på grund af leversvigt
 • Betændelse i øjenlåg
 • Mundens liderlige del bliver tykkere
 • Svaghed af immunsystemet
 • Fortykkelse af huden
 • Større risiko for infektioner 

Mangel på C-vitamin

 • Forringet sårheling
 • Indre blødninger
 • Anæmi
 • Neurologiske symptomer

Der er dog mindst risiko for C-vitaminmangel hos skildpadder, da deres krop er i stand til at syntetisere det i tarmen. Det handler om tilstedeværelsen af et sundt tarmbiom, der hjælper med syntesen.              

3 – En pakke med mineraler

Agurk er ikke en rig kilde til næringsstoffer og mineraler, men den indeholder dog nogle af dem, som f.eks. calcium og fosfor. Mineraler som calcium og fosfor spiller en rolle i en sund skeletdannelse. 

Så du kan give din skildpadde et sundt skelet og et sundt skjold ved at sørge for at give den agurkegodbidder sammen med andre næringsrige frugter.

Hvad er den bedste måde at tilbyde din skildpadde en agurk på?

Den bedste måde at servere en agurk til din skildpadde på er hele eller skiveskårne agurker blandet med andre ingredienser som grøntsager og frugt. Dette vil glæde din skildpadde. Det er også en god idé at rive agurk over din skildpaddes yndlingsgrøntsager.

Der er et par nyttige tips, som du skal huske, når du serverer agurk for en skildpadde:

 • Prøv altid at tilbyde agurker, der er økologisk dyrket
 • Glem ikke at vaske agurker, før du tilbyder dem ordentligt
 • Det er bedst at blande det med andre friske ingredienser som frugt og grøntsager.
 • Tilbyd agurk til din kæledyrsskildpadde på et passende tidspunkt, dvs. om eftermiddagen.

Som kæledyrsejer er det din pligt at holde øje med din elskede kæledyrs skildpaddes helbred. Hvis du forsømmer mindst ét af disse råd, indbyder du til problemer og kan også skade dit kæledyr.

Servér agurken i sin mest naturlige form uden tilsætningsstoffer. Tilsætning af salt, krydderier og endda citron synes at give uønskede bivirkninger hos din skildpadde. Det er altid bedst at tilbyde din kæledyrsskildpadde en almindelig agurke som godbid.

Kan min skildpadde spise agurkeblad?

Nogle ejere mener måske, at blade også giver tilstrækkelig næring og kan være et godt supplement til deres skildpaddes kost. Sådanne tanker er dog ikke korrekte, da agurkeblade ikke er et godt valg for dit kæledyr.

Manglen på næringsstoffer og vitaminer i bladet gør det til et ugunstigt foder for skildpadder, fordi bladet indeholder mere vand end nogen anden bestanddel, herunder vitaminer. Blad fra en agurkeplante er ikke et godt valg for din kæledyrsskildpadde.

Hold dig til kun at fodre din skildpadde med agurken og ikke med bladene.

Kan du bruge agurker til at skjule medicin?

Ja, hvis din skildpadde er så stædig, at den nægter at tage medicin, er det bedst at gemme dem i en agurk – deres bedste snack. Du kan dog også bruge andre godbidder til det samme formål, f.eks. tomater og appelsiner.

Vi bliver ofte spurgt, om det er en god idé at skjule medicin eller ej. Svaret er, at det ikke er en god idé. Det er ofte ikke let at få din skildpadde til at spise sin medicin, selv om den er vigtig for den.

Derfor kan det være den bedste løsning at snyde din skildpadde ved at skjule medicinen. Det kan endda være nødvendigt. Hvis dit kæledyr har brug for medicin, kan du ikke risikere, at den ikke får det hele.

Agurk er en af de bedste frugtgodbidder til din skildpadde, som er videnskabeligt bevist sikker. Selv om det er sikkert for næsten alle skildpaddearter, er nogle få forbudt, f.eks. græsningsskildpadder og middelhavsskildpadder. Agurk er ikke en særlig næringsrig ingrediens, men giver visse andre fordele som f.eks. at undgå dehydrering.

Er skildpadder kræsne spisere?

Skildpadder er ikke kræsne spisere, og de vil højst sandsynligt nyde en agurk, men du bør alligevel være opmærksom på følgende. Forsøg altid at give økologisk dyrkede agurker, der er blevet vasket, før du serverer dem for din kæledyrsskildpadde.

Bland også andre ingredienser som grøntsager eller frugt for at skabe variation, når du tilbyder denne mad.  Agurker kan også fungere som et effektivt middel til at skjule medicin, hvis det er nødvendigt, så længe det gøres diskret uden at tilsætte salt, krydderier eller citronsaft, som ville forårsage uønskede bivirkninger hos din skildpadde.

Bladene fra en agurkeplante er ikke gode til fodringsformål, fordi de ikke giver meget næring og indeholder mere vand end vitaminer, mineraler osv., mens bladene fra planten heller ikke er et godt valg for din skildpadde. 

Som med mange andre grøntsager kan du fodre din skildpadde med agurker i deres mest naturlige form uden tilsætningsstoffer. Tilsætning af salt, krydderier og endda citron synes at medføre uønskede bivirkninger hos din skildpadde.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om skildpadder, der spiser agurker

Nedenfor har vi samlet de mest almindelige spørgsmål, som vi får om skildpadder, når det gælder om at spise agurker. Hvis du elsker din skildpadde, så tag et par minutter til at læse videre. Måske finder du nogle af svarene nyttige.

Er der sundhedsmæssige fordele ved at give en skildpadde agurk?

Der er ikke mange sundhedsmæssige fordele ved at give din kæledyrsskildpadde agurk som sædvanlig kost. Agurker kan gives sparsomt af følgende grunde:

 • Skildpadder er kræsne spisere og kan nægte andre fødevarer, hvis de ser dem for ofte, så ved at servere agurker lejlighedsvis kan du måske finde det lettere at fodre dit kæledyr.
 • En del af en skildpaddes naturlige kost består af bladgrøntsager, som ikke findes i agurker. En lille mængde selleri eller kål hakket i stykker og blandet med sødmælksyoghurt er en acceptabel erstatning, når det er nødvendigt (nyttigt link: Hvad fodrer jeg min kæledyrsskildpadde?)
 • For at undgå dehydrering i varmt vejr kan grøntsagsskiver hjælpe med at give dem fugt i kosten, men bør ikke altid anvendes.
 • Agurker indeholder vitaminer

Hvorfor fodrer folk deres skildpadder med grøntsager i stedet for frugt?

Der er mange forskellige meninger om, hvad du skal fodre din skildpadde med, og det kan være svært at vide, hvor du skal starte.

Et godt sted at starte er med deres naturlige kost, som består af bladgrøntsager og visse frugter som f.eks. agurker. Det er også en god idé, at de ikke får for meget protein, hvilket kan belaste deres nyrer for meget eller forårsage andre sundhedsproblemer som f.eks. tarmobstruktioner.

Agurker i sig selv har en lav næringsværdi, men bør alligevel tilbydes sparsomt blandet med andet foder som gulerodsstænger, grønkål og selleristykker, da de er med til at give dine skildpadder den nødvendige fugt.

Kan skildpadder lide at spise agurker?

Skildpadder kan generelt godt lide at spise agurker. De er altædere af natur, ligesom mennesker. De spiser en række forskellige planter og frugter, når de bliver tilbudt dem som en del af deres kost.

Agurker udgør en stor del af både vilde og dyrkede skildpadders føde i deres naturlige levested.

Hvad spiser skildpadder normalt?

Skildpadder spiser normalt ting som døde blade, blomster, frugt og grøntsager. De spiser også orme (især skildpaddeunger), insekter, snegle og små øgler.

Skildpadder kan også godt lide at spise æbler, bær, papaya, figner, dadler og meloner.

Skildpadder elsker også salat.

De er slet ikke kræsne, men de elsker deres grøntsager!

Her er en liste over andre ting, som skildpadder elsker at spise: kaktuspuder, vindrueblade, kokosnødder (ikke nødden indeni), mælkebøtter og kløver.

Hvorfor fodrer folk ikke deres skildpadder med agurk?

Det er der helt sikkert nogle, der gør. Grunden til, at mange ikke gør det, er sandsynligvis, at de ikke er klar over, at det er en god mulighed for din skildpadde.

Agurker indeholder meget vand, så nogle ejere tror måske, at det gør dem generelt til et dårligt valg. I virkeligheden skal du bare sørge for at bruge den som snack.

Det er ikke alle skildpadder, der kan lide at spise agurker, men de skildpadder, der spiser dem, nyder som regel også at spise dem.

Comments are closed.

Close Search Window