Dyr, Krybdyr|

Det er ikke ualmindeligt, at en skildpadde vælter om, men når det sker for ofte, kan det være alarmerende. Hvad kan være årsagen til, at din skildpadde bliver ved med at vælte? Lad os tage et kig på nogle af de mest almindelige årsager.

En almindelig årsag til, at en skildpadde hopper eller vælter omkuld, er ubalancer i kosten. Skildpadder har brug for, at deres krop er i balance, og at deres kost også er afbalanceret. Du bør altid sørge for, at din skildpadde får en velafrundet kost, og sørg for at holde styr på, hvad du giver dem gennem et kostskema.

En anden grund til, at din skildpadde måske vender sig om, når du går forbi, kan være på grund af de vibrationer, der skabes af dine fodtrin, når du nærmer dig, eller hvis der er genstande i nærheden af dit levested, f.eks. sko eller planter, som

Det er naturligt for skildpaddeejere at finde deres dyrebare følgesvend væltet omkuld og i en ret ynkelig tilstand, mens den kæmper for at trække vejret. Desværre kan det nogle gange ske, at deres føjelige ledsagere ender med at ligge på ryggen i længere tid. 

Der er flere muligheder for, at din kæledyrsskildpadde kan være vidne til den omslagslignende hændelse, herunder skader, klatrehændelser, sygdom, konkurrence med andre kammerater og nogle mærkelige vaner. 

Så hvad er de mulige konsekvenser, som du kan få af din vendte skildpadde? Svaret på denne forespørgsel vil tage lidt tid. Læs videre.

Hvordan forhindrer man en skildpadde i at vende om?

Den bedste måde at forhindre en skildpadde i at vælte kan lyde simpel, men det er en af de mest effektive måder at undgå, at skildpadden vælter, hvilket kan føre til skader. Når en skildpadde begynder at blive træt, har den en tendens til at falde på tidspunkter, når den træder, så det er vigtigt, at der ikke er løse genstande eller overflader, der kan få den til at snuble.

Det er også med til at give skildpadden et solidt underlag, så den får mere støtte med fødderne.

De fleste eksperter anbefaler, at man giver dyret motion ved at gå med dem på et løbebånd i ca. en time hver dag, og det er også vigtigt, at de ikke bare sidder på ét sted hele dagen, da denne adfærd kan føre til sundhedsproblemer som fedme og stofskifteforstyrrelser.

At holde en skildpadde i fangenskab er en af de risikofaktorer, der fører til, at den vælter. Når vi skaber et kunstigt miljø i skildpaddehusene, har vi desuden en tendens til at anbringe flere forhøjede forhindringer sammen med vægge med skarpe hjørner.

Derfor forsøger skildpadderne at flygte fra dette anlæg; de forsøger at klatre op og ender med at blive væltet omkuld. 

Her er nogle flere strategier, der kan hjælpe dig med at forhindre, at din skildpadde vælter omkuld.

Start med at lave stumpe hjørner

Først og fremmest kan du gøre dit bedste for at forhindre, at ulykker sker ved at lægge et stykke træ ved de skarpe hjørner, så de bliver stumpe. Denne praksis vil afskrive deres overivrige topping og klatring. 

Bloker udsigten til den uigennemsigtige sektion

Hvis de uigennemsigtige vægge er for lave, vil det tilskynde din skildpadde til at hoppe eller klatre op for at udforske omgivelserne. Derfor skal du hæve højden på disse vægge ved hjælp af noget uigennemsigtigt materiale. 

Fortsæt din skildpaddeovervågning på afstand      

Det er svært for dig at være sammen med din skildpadde hele tiden for at kontrollere, om den vender sig, da du også skal passe dit arbejde eller din virksomhed. Derfor kan du løbende overvåge din skildpadde ved hjælp af et overvågningskamera.

Tænk på at bruge et fast underlag

Har du nogensinde tænkt på, om din skildpadde kan rette sig selv op ved at få hjælp fra faste fodfæste? Du kan bruge jord, der er fugtet og tørret, så den får en tekstur, der giver en grebsvenlig overflade. Din skildpadde kan søge hjælp fra den for at rette sig op. 

Desuden vil jordens naturlige topografi, buskads og græsnet også hjælpe din skildpadde til at genvinde sin oprindelige form.         

Hvor længe kan en skildpadde holde sig på ryggen?

Det er ikke sikkert, hvor længe en skildpadde kan holde til at ligge på ryggen, men husk på, at det kan være livsfarligt, uanset hvor lang tid det tager. Nogle undersøgelser viser, at skildpaddens indre organer er organiseret, så de kun kan fungere godt på den rigtige måde opad. En forkert opadvendt stilling betyder, at din skildpaddes lunger presses af andre organer, hvilket kan føre til kvælning.

Tro det eller ej, men én ting er helt sikkert: Din skildpadde er på den forkerte måde oppe i det at den ikke længere kan spise eller drikke. Desuden er du usikker på, om din skildpadde vil ligge ynkeligt under en varmelampe eller den brændende middagssol.

Det afhænger af, hvor længe det varer. Afhængig af hvad? Generelt afhænger det af, hvilken type skildpadde der er tale om, og under hvilke omstændigheder denne hændelse finder sted. Nogle skildpaddeholdere har f.eks. rapporteret om tabet af deres unge skildpadde inden for en time efter at være blevet væltet omkuld direkte under varmelampen. 

Andre fortæller dog også om deres skildpadders overlevelse efter få dage på den forkerte måde, men i mange behagelige omgivelser.  Det eneste, der kan sikre deres sikkerhed, er forebyggelse, så du ikke behøver at bekymre dig om, hvor længe det er sikkert.        

Kan en skildpadde trække vejret på ryggen?

En skildpadde kan trække vejret på ryggen, men ikke i længere tid, afhængigt af størrelsen og de umiddelbare omgivelser. Når din skildpadde befinder sig i en omvendt stilling, sker der forskellige ting, som kan vise sig at være fatale med tiden, hvis der ikke rettes op på dem.

Her er nogle vigtige ting, der sker, når din tortur er i en omvendt position. 

Torsion af tarmene

Hvis din skildpadde er væltet omkuld på en kraftig måde eller under et angreb, er der risiko for at få tarmtorsion eller netop tarmtorsion. For det meste korrigeres denne tilstand automatisk ved at vende tilbage til normal stilling. 

Men hvis du observerer nogle tarmforstyrrelser og manglende afføring, skal du straks kontakte dyrlægen.            

Dehydrering

Når skildpadder forbliver omvendt i længere tid, øges risikoen for dehydrering, fordi de ikke har adgang til vand. Desuden kan skildpaddens tarm og blære i en sådan situation blive tømt, hvilket til gengæld forværrer dehydreringen. 

Kvælning

Torturens indre organer er designet til kun at fungere optimalt i oprejst stilling. I en omvendt tilstand bliver lungerne presset af andre indre organer og mister deres styrke til at fungere godt. Derfor forværrer kvælning i senere faser tilstanden.

Opkastning og kvælning

På grund af den unaturlige position og presset fra organerne kan din tortur opkastes. Når en tortel forsøger at indånde opkast, kan det desuden føre til kvælning. Desuden øges risikoen for aspirationspneumoni også, hvilket yderligere komplicerer tilstanden.     

Stress og angst

Mens skildpadder kæmper for at rette sig selv, udvikler de ofte også fysisk og psykisk stress. Denne tilstand øger chancerne for chok, der kan ende med at bryde sammen.    

Vil en skildpadde dø på ryggen?

Chancen for, at en skildpadde dør på ryggen, er lille, afhængigt af hvor ofte du ser din skildpadde. Det betyder, at hvis du har for vane at se din føjelige følgesvend ofte hver dag, er der ikke den store risiko for at dø.

Prøv derfor altid at holde øje med dit dejlige og tilbagetrukne kæledyr for at undgå sådanne ulykker, der kan ende med at blive beklagelige. 

Skildpaddeflipning er en rutineproces, som du kan undgå ved at træffe forebyggende foranstaltninger og holde et vågent øje med dem ofte. Hvis denne tilstand varer længere tid, øges risikoen for åndedrætskollaps og dehydrering desuden. Hvis du finder din skildpadde i en omvendt stilling, skal du straks vende din skildpadde om igen og kontakte en dyrlæge.

Hvis du har fundet din skildpadde væltet omkuld, skal du ikke gå i panik! Det første, du skal gøre, er at vurdere situationen. Hvis den ikke bevæger sig og ser ud til at kæmpe imod, skal du straks ringe til en dyrlæge.

I de fleste tilfælde, hvor dyret vælter, finder vi ud af, at det var et uheld eller et angreb fra et andet dyr. Men hvis dette ikke er tilfældet, og der ikke synes at være nogen bevægelse fra dem overhovedet i mere end to minutter, kan de være døde, og i så fald skal du kontakte en dyrlæge hurtigst muligt.

Comments are closed.

Close Search Window