Dyr, Fisk|

Guldfisk kræver ligesom alle andre fisk også et ordentligt akvarium med alle de nødvendige filtre, ilt og selvfølgelig foder. Nogle mennesker, der køber deres første guldfisk, tror måske, at det er nok at give dem nogle fiskeflager og sætte dem i et akvarie for at de kan trives, men det er en forkert opfattelse. 

Hovedårsagerne til, at guldfisk dør hurtigt

Stress under rejsen.

Din guldfisk er måske hårdfør, men en hård rejse kan også få den til at udmatte sig. Det er også stressende for enhver fisk at opleve en ujævn tur, mens den er i en plastikpose.

Der er kun så meget ilt derinde, at de kan holde dem i live i et stykke tid, men hvis det tager længere tid at overføre dem til et egnet akvarium, kan de blive svækkede i processen. Nogle guldfisk dør endda inden for 24 timer på grund af stress under forsendelsen. 

Husk, at jo mindre fisken er, jo mere kan den blive stresset og dø af traumer. 

Forkert opsætning af akvariet

Du bør undersøge, hvilke præferencer dine guldfisk har brug for, for at de kan trives. Det er heller ikke ideelt for dig at placere din nyindkøbte guldfisk i et akvarium, der ikke har sunde bakterier. Du bør indføre bakterier, der vil holde vandet sikkert for dine fisk, før du køber dine fisk. Dette kaldes også for akvariecykling, og det er nødvendigt, hvis du ønsker, at dine fisk skal leve længere og ikke dø på blot en måned. 

Et akvarium, der er for lille

Hvis du har købt et dusin guldfisk, og dit akvarium kun kan rumme fem fisk eller deromkring, skal du ikke forvente, at dine guldfisk lever længe nok til at nyde deres akvarium. Gode bakterier kan kun nedbryde affald, og hvis der er for mange fisk i akvariet, vil det medføre, at der ikke er nok gode bakterier til at holde vandmiljøet sundt.

Flere fisk er lig med mere affald, så vandet kan blive giftigt og kan dræbe nogle af dine fisk, hvis ikke alle. 

De var ikke sunde, da du tog dem med hjem

Nogle sælgere opdrætter måske ikke guldfiskene på den rigtige måde, og de giver dem ikke et sundt liv. Da du købte din guldfisk, overlevede fisken måske en uge.

Andre fisk kan endda have sygdomme eller allerede være døende og kan ikke leve længe nok til en måned. 

Overfodring

En nybegynder kan fodre sin guldfisk uden at tænke på, at det er for meget. De kan overfodre deres fisk uden at vide det.

Rester af fiskefoder er ikke godt, ikke kun for dine fisk, men det kan også gøre vandet farligt, da affaldet kan øge ammoniakindholdet i vandet.

Jo mere mad du giver dine guldfisk, jo mere affald udskiller de i vandet. Dette kan hurtigt forurene vandet, hvilket kan gøre miljøet giftigt for dine fisk og snart kan slå dem ihjel. 

Du bør give dem den rigtige mængde foder og sikre, at du giver dem den rigtige mad. 

Dårlig rengøring og vedligeholdelse af tanke

Det er hensigtsmæssigt at rengøre dit akvarium en gang om ugen eller hver anden uge. Vandskift er vigtigt for at holde et sundt miljø for dine guldfisk. Det er ideelt at fjerne en procentdel af snavset i vandet, og du bør erstatte det med frisk vand. Fjernelse af substratet og andet snavs inde i akvariet er afgørende for at vedligeholde dit akvarium. 

Nogle skadelige affaldsprodukter som f.eks. ammoniak og nitrit kan være giftige for dine guldfisk og kan dræbe dine fisk i løbet af få dage eller uger. 

Du kan ikke vide det, da du ikke kan lugte ammoniak, og den eneste måde at finde ud af ammoniakindholdet i vandet på er ved at teste det. 

Ved at rengøre og vedligeholde akvariet sørger du også for, at dine guldfisk lever længe og er glade. 

Forkert vandtemperatur

Ændringer i vandtemperaturen kan hurtigt slå din guldfisk ihjel. Du kan ikke bare fjerne dine guldfisk for at rense akvariet og foretage et komplet vandskift uden at vænne dine fisk til det.

Sørg for, at din guldfisk har en behagelig vandtemperatur, og skift vandet langsomt og jævnt, så din guldfisk ikke dør af temperaturchok. 

Din guldfisk kan allerede have en sygdom eller er allerede syg

Din fisk har måske allerede et svækket immunsystem og kan ikke bekæmpe eventuelle sygdomme, som den måtte have. De har måske allerede en parasit, som du ikke er klar over, især hvis du bare er nybegynder og ikke har meget viden om håndtering af fisk. 

Nogle stressede fisk og fisk, der allerede har en sygdom, lever måske ikke længe, hvis du ikke straks opdager deres skrøbelighed.

Andre skadelige bakterier kan allerede trives i dine fisk og forårsage indre og ydre infektioner. Nogle almindelige sygdomme, som du kan se hos dine fisk, er bl.a. mavesår samt mund- og finnerot. 

Der findes også en parasitinfektion, som kan få dine fisk til at dø pludseligt. Nogle eksempler er lus eller ich. 

Du kan redde dem, hvis du straks bemærker noget eller har mistanke om, at noget er galt, og straks får råd eller hjælp fra dyrlægen. 

For lidt ilt i akvariet kan være en af årsagerne. Din guldfisk kan dø på grund af iltmangel i akvariet. Du kan opleve, at den gisper efter luft eller kæmper for at trække vejret. Sørg for, at der er nok ilt i akvariet til det antal guldfisk, du har. 

Har du uforenelige fisk i akvariet? Nogle fisk kan leve fredeligt sammen med hinanden i akvariet, mens andre fisk kan være aggressive og fjendtlige over for hinanden, især over for nyligt tilsatte fisk i akvariet.

Sørg for, at du blander din guldfisk med de rigtige fisk, så du kan se, at den lever længere end en måned. Når en fisk er stresset af sine omgivelser, kan dens immunforsvar svækkes, og den vil ikke æde så meget. Den kan også blive syg efter et stykke tid, når den ikke længere fodrer og kommer sammen med andre fisk.

Comments are closed.

Close Search Window