Dyr, Fisk|

Ligesom andre dyr har fisk aggressioner i sig. De vil forsøge at overgå de andre i akvariet. 

Platyfisk er ikke anderledes, fordi de kan vise tegn på aggression over for deres artsfæller i akvariet. Din platy kan pludselig nippe til sine fiskekammerater og svømme efter de andre fisk uden nogen åbenlys grund.

De er måske stressede, og det er deres måde at afbalancere deres følelser på. 

Platyer anses for at være ikke-voldelige og kan leve fredeligt sammen med deres artsfæller, herunder guppyer, mollyer og sværddragere. Der er grunde til, at der er en pludselig ændring i deres miljø og nogle andre faktorer, herunder følgende. 

Det uhensigtsmæssige forhold mellem kvinder og mænd

Den almindelige årsag til, at dine platyer slås med hinanden, er det forkerte forhold mellem hanner og hunner. Det sker, når hanplatyen forsøger at overgå de andre med en styrkepræstation. De vil kæmpe og se, hvem der er den mest dominerende, og indtil den mest dominerende kommer frem, vil disse kampe i gruppen ikke stoppe. 

Den bedste måde at løse dette problem på er at sikre, at der er et korrekt forhold, hvor hunnerne er flere end hannerne i stedet for omvendt. Hunnerne er mere passive i forhold til hanner, og du vil helt sikkert stoppe mobningen. 

Graviditet blandt dine platyfisk

Det er på dette tidspunkt, at hunnen viser aggressivitet, når hun forsøger at beskytte sig selv og sit barn mod de andre fisk. 

De vil opføre sig unaturligt og vise tegn på mobning. Hormonerne er også skyld i dette, og jo nærmere fødslen kommer, jo mere aggressiv bliver platyhunnen. De foretrækker at blive ladt alene, da de ikke ønsker at have nogen svømmende i nærheden af deres område, eller de vil møde enhver, der nærmer sig deres sted, med aggression. 

Hvem er Alpha Platy Fish i akvariet?

Da platyhunnerne er mere tiltrukket af den stærkeste i gruppen, vil platyhanner kæmpe om hendes opmærksomhed. Når yngletiden kommer, vil hanplatyerne kæmpe mod hinanden for at finde ud af, hvem der er alfa, og hvem der skal parre sig med platyhunnen. 

Den mere dominerende platy vil begynde at vise aggression over for andre svage fisk. Når alfahannen er kendt, vil han begynde at vise sin dominans over for de andre fisk, og de vil stoppe dem og deres frihed til at bevæge sig rundt i akvariet.

Når en svag fisk ikke kan klare denne mobning, bliver den svag og stresset og kan endda blive syg eller dø. 

Overfyldt akvarium kan føre til aggressive fisk

Ligesom for alle andre fisketyper er det ikke en god idé at sætte dem i et overfyldt akvarium. 

Du vil begynde at se fisk, der går op til overfladen, eller fisk, der bliver i hjørnet. Du vil også se, at nogle fisk bliver sløve eller ikke spiser. Ilten er måske ikke nok til alle fiskene i akvariet, så du bør holde antallet af fisk optimalt. 

En anden almindelig ting, du vil bemærke, er, at din platy er aggressiv over for andre fisk, og at den vil nippe til deres finner, fordi den er territorial. Da der ikke er plads nok til alle fisk i akvariet, vil din platy forsøge at gøre nogle områder til sine egne og vil ikke lade nogen komme i nærheden af den eller strejfe omkring den. 

En anden ting, der vil opstå i et overfyldt akvarium, er fødekampen. Platyer vil kæmpe om maden, hvis der ikke er nok til at brødføde alle. De vil forsøge at få så meget mad som muligt, og hvis det ikke kan lade sig gøre, vil de mobbe de andre, så det kun er ham eller nogle få, der kan få deres mad. 

Stressende miljø for dine fisk

En platy kan vise aggressioner på grund af et lille akvarium, og den føler sig stresset over det store antal fisk, der lever i akvariet. Det kan være nødvendigt at undersøge nogle sandsynlige årsager og udelukke hver enkelt af dem. 

Du kan også fjerne den stressede platy, for stress kan også få dem til at blive svækket i sidste ende, og deres aggressioner vil ikke gøre dem godt. 

Hvordan håndterer du aggressive platyfisk?

Tilføj flere fisk for at afbalancere forholdet

Hvis du har et forkert forhold mellem platies, skal du måske løse det ved at tilsætte flere fisk, hvor der er flere hunplaties. Sørg for, at du tilføjer flere hunner end hanner, for aggressionen vil ikke ophøre, medmindre du retter forholdet. 

Det ideelle forhold er at placere en han med tre hunner. På denne måde bliver hunnerne heller ikke stressede over hanner, der kæmper mod hinanden. 

Fjern den aggressive platy

Giv platy’en en plads til ham alene. Du kan sætte ham i et separat akvarium i et par minutter, så den aggressive platy har tid til at dæmpe sin aggressive adfærd eller mobbeadfærd. 

Hvis time-out ikke virker, og hvis bøllen fortsætter med at nippe til andres finner, kan det være nødvendigt at fjerne den permanent fra akvariet og placere den i et andet akvarium for sig selv.

Dette er den hurtigste løsning, hvis du har et ekstra akvarium, men andre fiskeejere har måske ikke den luksus at have et ekstra akvarium. 

Genhusning af de svageste rødspætter

Det kan være nødvendigt at fjerne de svagere fisk fra akvariet, så de aggressive fisk ikke mobber dem. Der er dog en tendens til, at den aggressive fisk vil vende sin opmærksomhed mod de andre fisk, der stadig er sammen med den. 

Hvis denne løsning ikke løser problemet, kan det være mere hensigtsmæssigt at give en time-out til den mobbende fisk. 

Tilføjelse af flere til gruppen

Nogle gange kan det også virke, når der opstår aggressioner i akvariet. Når du tilføjer flere fisk, og der er en høj tæthed af fisk i akvariet, vil der være flere fisk til at optage pladsen, og der vil ikke være nogen fisk, der kan gøre krav på et territorium. 

Du skal dog sørge for, at der er nok ilt til alle. Vandet er velfiltreret, og fiskene får alle mad. 

Returnerer bullyen til det sted, hvor du har købt fisken

Dette er en anden løsning, hvis de andre hurtige løsninger ikke hjalp dig, fordi du ikke har andet valg end at returnere dem. Ellers kan de fleste af de fisk, der bliver mobbet, blive stressede, svækkede og i sidste ende dø.

Comments are closed.

Close Search Window