Dyr, Fisk|

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor din cichlide altid holder sig i toppen af akvariet? Der kan være forskellige årsager til denne adfærd. Cichlider er kendt for at være territoriale, så de har brug for deres plads fra andre og vil blive oppe i toppen af akvariet, indtil de finder det, de leder efter.

Cichlider, som er ferskvandsfisk fra Afrika, har en tendens til at holde sig tæt på toppen af deres akvarier, fordi der er mangel på ilt i vandet i bunden. Det skyldes, at når fiskene trækker vejret, frigiver de kuldioxid i vandet, og det øger koncentrationen af kuldioxid nær toppen af akvariet.

Det allerførste, du skal kontrollere, er iltniveauet i dit akvarium. Kontroller, om filteret er korrekt tilsluttet, og tænd for afbryderne. Sørg også for, at vandet bliver kruset af motoren. Hvis du bruger en luftpumpe, så sørg for, at den producerer bobler i vandet.

Du undrer dig sikkert over, hvorfor fiskene kommer for ofte op til overfladen af akvariet?

Er iltniveauet i mit fisketak for lavt?

Det første spørgsmål, du skal undersøge, er, om du har nok ilt i dit akvarium.

Hvis iltniveauet er lavt, kommer fiskene op til overfladen for at trække vejret, fordi overfladen har det højeste iltniveau i akvariet. Årsagen er, at den er i kontakt med luften. Hvis ilt er hovedårsagen til, at fiskene kommer op til overfladen, så skal du gøre det rigtigt, ellers kan fiskene dø i akvariet.

Visse særlige fisk kan overleve selv ved lave iltniveauer, fordi de er tilpasset til at klare sig i sådanne situationer. Nogle af disse fisk er guramier, siameser, labyrintfisk og nogle havkatfisk.

Indeholder mit akvarium giftig ammoniak?

Grunden til, at fiskene kommer op til overfladen af akvariet, er den dårlige vandkvalitet. Det ser måske krystalklart og rent ud, men i virkeligheden kan det være livsfarligt. Fiskene producerer giftig ammoniak og nitrat, og de er dødbringende, når de kommer over nul.

For at løse dette problem skal du teste vandet for at kontrollere, om der er nogen mængde nitrat og ammoniak i det. Du kan gøre det ved at bruge nogle testsæt eller installere overvågningsudstyr til ammoniakalarm. Hvis der er ammoniak i vandet, skal du afgifte akvariet og fjerne det for at redde dine fisk fra at dø.

Derudover kan du udskifte halvdelen af vandet og tilføje en ammunitionslås for at omdanne den giftige ammoniak til sikkert ammonium.

Det, du skal gøre, er at se på akvariet og spørge, hvorfor der var ammoniak i det. Var det fordi du har haft for mange fisk i akvariet?

Var der døde fisk i akvariet eller var det værd at overfodre? Var filteret beskadiget eller var det tilstoppet? Har du smidt filteret ud sammen med alle de gavnlige og nødvendige bakterier fra akvariet? Uanset hvad der måtte være årsagen skal du bare kigge på filteret igen og få ammoniakken ned på nul igen så hurtigt som muligt.

Har nogle af dine fisk sygdomme?

En anden årsag kan være fiskesygdomme. De kan få fiskene til at opføre sig dårligt og hænge ved overfladen. Disse sygdomme gør fiskene ubevægelige og sløve. I sådanne tilfælde er der risiko for, at parasitter kan trænge ind i fiskenes gæller, hvilket fører til problemer med vejrtrækningen.

Fisken reagerer på dette på samme måde, som den reagerer, når iltniveauet er lavt. For at kontrollere, om fisken har en sygdom, kan du se tegn på svamp, hvide pletter eller slim. Hvis dens finner desuden også er klammet, er der et problem.

Hvis fisken har en sygdom, skal du rense akvariet med den behandling, som producenten foreslår. Eller du kan installere en luftsten og en luftpumpe for at bringe ekstra ilt til ansigtet, der er i problemer

Der er nogle omstændigheder, hvor alle tre årsager kan være til stede. I alle disse tilfælde kan en fisk være i overfladen på grund af høj ammoniak, lavt iltindhold og sygdom. 

Årsagerne til sygdom er dårligt vand og lang tid i akvariet, hvor fiskene opholder sig i vandet.

Derfor foreslår vi, at du køber et ordentligt akvarium med filtre. Det skal også have testsæt, og det skal være fyldt op efterhånden. Sørg også for at tilsætte gavnlige bakterier på rutinemæssig basis og tjek, at iltniveauet i akvariet altid er højt. Du kan kontrollere det ved hjælp af en sten eller en luftpumpe.

Sådan holder du dit akvarium sundt for dine fisk

Der er undtagelser overalt, og her er også nogle af dem. Nogle fisk er beregnet til at hænge i overfladen af akvariet. Disse fisk omfatter Hatchetfish, Zebra danios, Guppies og et par stykker mere. Disse alle fisk skal fodre og være aktive når de er i overfladen.

Cichlider kan godt lide at have levende planter i deres akvarier. Nogle fisk udviser aggressioner over for planterne, mens andre bare har det godt med planter. Du skal også huske på, at cichlider bliver større og større. Derfor er større akvarier at foretrække.

Du kan have planter, grus og forskellige slags sten i akvariet.

For at ilte dit akvarium skal du følge disse enkle trin. Tag en ren kande, kop eller en anden beholder. Skovl den ud, og fyld den derefter med akvarievand. Hold derefter beholderen i en vis afstand fra akvariet og hæld derefter igen vandet tilbage i akvariet.

Bliv ved med at gentage denne proces fra tid til anden.

Det er vigtigt for fiskene, at der er tilstrækkelig luftning. Meget ilt i akvariet kan føre til bobelsyge. Ved denne dødelige gassygdom kommer gassen ud af opløsningen og går ind i fiskene. Derefter danner den bobler omkring fiskenes øjne og hud.

Det er vigtigt at overvåge dit akvarium og forsøge at undgå eventuelle problemer i stedet for at vente på, at de opstår. Hvis der er noget, der ikke virker rigtigt, skal du lave research og udarbejde en handlingsplan, så du ved, hvordan du kan løse problemet, før det bliver et større problem.

Comments are closed.

Close Search Window