Dyr, Heste|

Heste har forskellige måder at vise deres hengivenhed over for mennesker og hinanden på. De bruger normalt verbal kommunikation til at kommunikere, og derfor er det vigtigt at forstå, hvordan man kan aflæse og reagere på hestens kropssprog.

Enhver bevægelse, de foretager med næse, ører, bagben, hoved, forben og hale, har betydning. De bruger for det meste deres næser til at kommunikere, fordi de har meget følsomme næsebor og lugtesans.

Alle hesteejere har normalt et stort ønske om at forstå, hvad det betyder, når deres heste puster i næseborene, puster, skubber eller snøfter.

Når din hest peger på dig, kan det betyde forskellige ting

Hestens skub har flere betydninger, afhængigt af hestens humør og helbred. Nogle heste har blide og søde puf, mens andre har respektløse puf. Når en hest giver dig et blidt puf, forsøger den at kommunikere med dig; den forsøger måske at fortælle dig, at du skal klø den i øret, viser hengivenhed eller forsøger blot at få din opmærksomhed.

Grove og respektløse stød opstår, når din hest skubber dig væk fra sin vej eller bruger dig som kradsetræ. Nogle gange kan en hest give grove skub, når den har kløe; normalt skubber den voldsomt til hovedet. Uanset hvilket nudge din hest udviser, er det afgørende, at du forsøger at forstå og træffe de rette foranstaltninger, f.eks. straffe den, når den giver dig et respektløst nudge. 

Hvis du ikke gør noget, vil hesten udvikle en dårlig vane som at træde på dine tæer, når du står ved siden af den.

Generelt skubber heste til mennesker for at kommunikere deres behov, knytte bånd til deres ejere eller få opmærksomhed. De kan f.eks. “overfalde” dig for at få en godbid, bede dig om at komme væk fra deres plads, bede om gensidig pleje, søge trøst, ønske mad eller skyldes følelsesmæssig nød.

Hopper putter normalt deres næser mod flares som et tegn på tryghed. 

Det er ikke alle, der reagerer på samme måde på hestepuf. Nogle mennesker finder det fantastisk, mens andre hader det. Nogle personer tolererer endda respektløse nudges, hvilket er forkert, fordi nogle af dem udgør dårlige vaner.

Hvordan viser en hest hengivenhed over for sine ejere

Ud over at puffe er der her flere heste, der opfører sig med snuden, og hvordan du kan forstå og reagere på dem, samt andre vigtige hestekroppssprog.

1. En slap mund eller hængende læber

Når heste hænger med læberne, betyder det, at de sover eller slapper af. De kan også stå. Når du finder en hest i denne stilling, skal du nærme dig den med forsigtighed. Du kan kalde hans/hendes navn for at undgå at overraske ham/hende. 

Læberne bliver normalt normale igen, når hesten vågner op. Hvis den slappe læbe fortsætter, efter at din hest er helt oppe, kan det være tegn på, at den er skadet eller har et neurologisk problem. I dette tilfælde er det bedst at få din dyrlæge til at tjekke hesten.

2. Udspilede næsebor 

Når en hest har et udvidet næsebor, er det når den trækker mere luft ind, når den træner, er nervøs eller overrasket. Hesteejere bør ikke ignorere denne næsebevægelse, da det kan indikere, at din hest har et alvorligt problem. Hvis udflåddet fortsætter, skal du tage hesten med til en dyrlæge for yderligere kontrol og behandling.

3. Gapende mund, der viser hestens tænder

En hest kan vise dette tegn af flere årsager. Hvis du rider din hest, og den åbner munden, kan det være et tegn på, at den har ondt. Du bør kontrollere trense og bid igen og sikre, at det passer, og senere tage den med til en tandlæge for at sikre, at det ikke er dens tænder, der gør ondt på den.

Nogle gange kan du se din hest stå med strakt hals og gabende mund, mens du fodrer. Dette tegn kan være et tegn på, at den er ved at blive kvalt (har en obstruktion i spiserøret). I en sådan situation er det nødvendigt at gribe ind med det samme. Du bør hurtigt fjerne mad, som den endnu ikke har spist, og tilkalde en hestelæge. 

4. Flehmen

Flehmen er dyrets adfærd, hvor de kommunikerer ved at overføre luft med dufte og feromoner til VNO (et organ mellem ganen og munden på et dyr, der hjælper med at indsamle kemiske ‘beskeder’. 

Når heste lugter usædvanlige dufte, løfter de hovedet, ruller overlæben sammen, trækker vejret dybt ind og puster luften ud igen. Det er på denne måde, at hanheste afgør, om hunnerne er parringsvillige og i brunst. 

Ikke desto mindre kan alle heste loppe, når de lugter noget usædvanligt, da det hjælper dem med at få flere oplysninger om lugten.

5. En stram klemt eller sammenknebet næse eller mund

Dette tegn er normalt undervurderet, og derfor overser de fleste hesteejere det normalt. En stram snude eller mund på en hest kan vise, at hesten er bange, bekymret eller stresset. Når din hest viser dette tegn, kan du afspænde den ved at fjerne den fra sin placering eller gøre noget, der kan hjælpe den til at slappe af. 

Hvis du ikke gør noget, kan hesten løbe væk eller bide dig. 

6. Klaprende tænder

En gang imellem klapper dit føl med tænderne. Selv om det virker komisk, er denne adfærd vigtig for heste. Det er den måde, de kommunikerer til andre heste, at de er yngre, og at de ikke skal gøre dem ondt. 

De fleste heste, der opfører sig på denne måde, er normalt fravænnede heste, men de holder op, når de bliver 2-3 år gamle.

Hvorfor heste puster kraftigt i næseborene

Hvis en hest puster sig i næsen, når den er ophidset, traver eller går i skridt, kan den snuse for at teste for andre hestes dufte eller andre usædvanlige dufte i luften. De udviser for det meste denne adfærd på blæsende dage. 

Et andet tilfælde, hvor heste puster kraftigt i næsen, er efter træning eller løb. Når heste trækker vejret kraftigt, hjælper det dem med at køle ned, slappe af og lette spændinger efter træning.

Er det i orden, at du kan tolerere, at en hest nusser med sin næse?

Hestes interaktion med mennesker har ikke den store forskel på, hvordan mennesker interagerer med hinanden. Hvis du udvikler et godt forhold til din hest, og den opfører sig pænt, bør det ikke være noget stort problem at puffe til dig. Men det er stadig afgørende at være forsigtig for at undgå, at den bider eller gør dig ondt.

Heste, der opfører sig dårligt, kan bruge denne adfærd til at være respektløse eller trænge ind på dit område. Hvis du forkæler din hest for meget, kan den skubbe til dig for at få godbidder. Men hvis du ikke stopper den hurtigt, kan den bide eller nippe dig. 

Derfor bør du afholde dig fra enhver form for ubarmhjertig puf, nip og stød. I nogle tilfælde er det bedst at bruge en professionel hestetræner til at hjælpe med at tæmme hestens adfærd og respekt for grænserne. 

Konklusion: Det kan være en dårlig eller god oplevelse, afhængigt af hestens adfærd og forholdet til ejeren. Derfor vil det være bedst at forstå din hest og være i stand til at forstå betydningen af dens nudges for at kunne reagere hensigtsmæssigt.

Comments are closed.

Close Search Window