Haven, Plantning|

Selv om det er interessant at dyrke langtidsholdbare dekorative planter eller miniplanter i terrarier, rådner flere sukkulenter i dem af forskellige årsager.

I denne artikel vil vi belyse nogle af de almindelige årsager til rådnende sukkulenter, og hvordan man undgår det.

Vælg den rigtige terrarie til din sukkulent

Den beholder, du vælger til at lave et terrarie, skal passe til arten af de sukkulenter, du vil dyrke i den.

Beholderen skal ikke være lukket og skal også have et godt ventilations- og drænsystem, så dine planter kan vokse godt i et miljø med lav luftfugtighed.

Den beholder, du vælger, skal være åben nok til at give nok luft og holde på den varme og fugt, som de planter, du dyrker i den, har brug for, uanset om det er sukkulenter, kødædende planter eller luftplanter.

Overvand ikke sukkulenter

Den næstmest almindelige årsag til rådne sukkulenter i terrarier kan være overdreven vanding af planterne.

Planter rådner normalt på grund af skimmelvækst, når de bliver overvandet. For at undgå denne situation bør du enten ikke vande dem for meget eller lave huller i terrariet for at sikre et ordentligt afløb af vandet.

Hvis bladene på dine sukkulenter bliver bløde og mister deres fasthed, kan overvanding være årsagen til, at de rådner.

Planterne kan være for store i størrelse: Dine sukkulenter kan rådne eller dø i terrariet, hvis dine planter er for store i forhold til beholderens størrelse. Længere planter kan hurtigt rådne ved at fange vand, når de rører ved beholderens sider.

Hvad sker der, hvis du dyrker forskellige planter med forskellige krav sammen?

Nogle gange blander folk planter med forskellige krav til deres terrarier, hvilket ikke er rigtigt. Hvis du ønsker at blande forskellige typer af sukkulenter, skal deres krav være ens, så du nemt kan tage dig af dem.

Når du dyrker sukkulenter, kan du blande luftplanter eller mosser, da de kræver et lignende miljø for at vokse ordentligt.                                     

Mangel på lys: De fleste sukkulenter, der dyrkes i terrarier, har brug for stærkt lys for at vokse ordentligt, men ikke direkte sollys. Hvis sukkulenternes blade begynder at hænge ned og blive misfarvede, og planten begynder at hælde, kan det skyldes mangel på skarpt lys.

Så for at få dine sukkulenter til at vokse hurtigere bør du placere dit terrarie nær et vestvendt vindue eller i et godt oplyst område, hvor der er lyst lys, men ikke i direkte sollys.

For meget gødning: En anden almindelig årsag til rådnende sukkulenter i terrariet er overdreven gødning af planterne. Det er ikke nødvendigt, at en kraftig gødning af planterne kan hjælpe dem til at vokse hurtigt, da det kan være skadeligt for planterne.

De kan vokse hurtigere selv i jord med dårlig næring, men med plantevenlige insekter. De fleste terrarieplanter har sjældent brug for gødning.

Du kan sprøjte disse planter med gødning, der indeholder kalium og kvælstof, efter hver anden måned for at sikre en god vækst.

Undervanding: Ligesom overvanding er undervanding også skadeligt for sukkulenter, der dyrkes i terrarier. Folk begår normalt denne fejl på grund af manglende viden på dette område.

Hvis sukkulenternes blade bliver gule, tørre og sprøde og begynder at falde, og hvis planten begynder at folde sig sammen efter at være blevet blød, er det tegn på, at de er undervandede.

I denne tilstand bør du lade jorden tørre, før du vander dine sukkulenter, og fjerne de gule blade, inden du vander dem. Vand nu planterne i terrariet mindst en gang hver anden uge.

For meget varme og lys: De kan rådne og tørre ud, hvis de udsættes for for meget for lys og varme.

De bør ikke opbevares i direkte sollys i mere end en time. Du kan stille terrariet i nærheden af et sted væk fra direkte sollys.

Manglende cirkulation af luft: Dine sukkulenter i terrariet kan begynde at rådne og dø, hvis de ikke får nok luftcirkulation.

Den rette luftcirkulation i terrariet kan hjælpe med at udtørre jorden og forhindre, at vandet bliver fanget i bladene, hvilket igen vil forhindre, at dine planter rådner.

Undgå at tilføje et lag trækul: Et lag trækul i bunden af terrariet kan hjælpe med at dræne overskydende vand ud af det og regulere luftstrømmen ind i terrariet.

Dine sukkulenter i terrariet vil ikke rådne, hvis der lægges et lag trækul på jorden, og det kan også hjælpe med at bekæmpe skimmelsvamp og dårlig lugt.

Laget af trækul i terrariet kan holde alle de planter, der har brug for vanding og jord, i sikkerhed.

Hvad sker der, hvis mit terrarie ikke bliver passet ordentligt?

Vedligeholdelse af terrariet er yderst nødvendigt, hvis du ønsker, at dine sukkulenter skal leve længe. Hvis du ser snavs i terrariets glas, skal du rengøre det.

Det er ganske vist fint, hvis dit terrarie kun sjældent tåger, men du bør åbne låget og tørre det af med silkepapir mindst en gang om ugen, hvis du konstant kan se vanddråber i det.

Du bør også sørge for at fjerne døde blade fra dine planter i terrariet for at undgå vækst af svamp og skimmel i det på grund af forrådnelse eller råd i planterne.

Nogle gange kan der vokse svampe og skimmelsvampe i terrariet. Du bør fjerne dem så hurtigt som muligt for at undgå, at dine sukkulenter rådner, da de ellers vil dræbe dine planter, når de har spredt sig i de forskellige dele af dem.

Du bør skære den angrebne del af planten af og plante den om for at redde den uberørte del af planten og andre planter i terrariet, da rådne, mugne og bløde planter også kan smitte andre planter. Risikoen for svamp i dit terrarie kan øges, hvis du ikke fjerner overskydende vand og døde blade fra det.Sukkulenterne i dit terrarie kan således rådne på grund af de årsager, der er beskrevet i denne artikel. Du kan sikre et langt liv for dine sukkulenter i terrariet ved at undgå de ovennævnte fejltagelser. Du skal ikke kun passe på dine planter, men også på dit terrarie for at sikre en god vækst af dine planter.

Comments are closed.

Close Search Window