Haven, Plantning|

At passe planter, især som nybegynder, handler om at prøve sig frem og begå fejl. Planter kan være lige så individuelle som en person med deres behov.

Sollys, vand og en god potte at vokse i er det grundlæggende, men du kan overvande dem. Eller under vand. For meget eller for lidt sol sker oftere, end man tror.

Nogle gange er det tydeligt, når en plante lider. Bladene hænger ned, eller de begynder at blive brune. Men når man passer sukkulenter, gør de nogle mærkelige ting, som måske eller måske ikke har noget at gøre med at være usunde.

Det er dog godt at kende de tegn, som din sukkulent sender, når den har brug for noget eller har brug for mindre af noget. 

Hvor meget vand har sukkulenter brug for?

Sukkulenter har ikke brug for så meget vand som en almindelig plante.

En af de bedste måder at sikre, at du ikke overvander dine sukkulenter på, er ved at være opmærksom på jorden. Du må ikke vande, før jorden er næsten helt tør.

Når pottemulden mister fugt, bliver den lysere i farven. Hvis du bemærker, at din jord bliver lysere brun, er det et signal om, at du bør vande den.

Sukkulenter bliver let overvandede, og det kan hurtigt give skader på en plante. 

Indendørs vs. udendørs Sukkulenter

En god ting ved sukkulenter er, at de kan dyrkes både indendørs og udendørs. Det afhænger i virkeligheden af, hvor du ønsker dem, eller om du har mulighed for at have potter udenfor.

Udendørs sukkulenter har tendens til at have flere farver og ser meget sundere ud, fordi de får meget mere sollys end indendørs planter.

Hvis du planter sukkulenter indendørs, skal du sørge for at holde dem ved et vindue seks til otte timer om dagen eller lade dem stå udenfor i et par timer, hvis det er muligt.

Vintermånederne kan være lidt sværere, og du skal holde øje med planterne for at sikre, at kulden ikke påvirker deres helbred. 

Hvordan ved jeg, om min sukkulent er døende?

Som for de fleste planter er bladernes tilstand en god indikator for plantens sundhed.

Sukkulenter har tendens til at have tørre blade i bunden, men hvis du begynder at bemærke, at bladene i toppen bliver brune eller krøller sammen, er du i knibe.

Gule, gennemvåde blade betyder typisk, at din plante får for meget vand i modsætning til tørre og krøllede blade, som normalt er tegn på undervanding.

Hvis jorden er tør og slap, kan det også være et tegn på, at din plante lider under kraftig undervanding. 

Hvordan hjælper jeg en døende sukkulent?

Du skal ikke bekymre dig, hvis din sukkulent ser lidt værre ud! For at redde en døende sukkulent skal du fjerne den fra potten og skære alle mørke eller døende rødder af.

Rens også det gamle snavs af. Sæt planten forsigtigt på noget, der kan hjælpe med at si det overskydende snavs og snavsede vand ud, indtil planten er helt tør.

Efter et par dage pottes planten om i frisk jord.

Klip alle døde blade eller vækster af, før du genplanter. Så prøv igen! Nogle gange tager det et stykke tid at få vandingsplanen til at fungere. 

Hvordan ser en overvandet sukkulent ud?

Nogle gange kan det være svært at opdage en overvandet sukkulent.

Ikke alle sukkulenter reagerer på samme måde. Sukkulenter med store vifteformede blade eller blade, der stikker højt nok til at falde ned, er nemmest at opdage, fordi bladene er større, og de gule pletter vil være meget tydeligere.

Blade, der ligger spredt rundt i potten, er almindeligt, når de er døde, men hvis din plante også taber nye blade, er det endnu et stort rødt flag for, at du overvander din sukkulent.

Overvandede planter har dog ikke altid gule pletter.

I stedet kan de få brune gule cirkler, der ligner store prikker over hele bladene. 

Hvordan ser en undervandet sukkulent ud?

Sukkulenter med mindre blade kan lettere skjule deres tørst end større planter. Hvis du har mistanke om, at din lille ven har brug for mere vand, kan du røre ved bladene.

Er de gummiagtige og let bøjelige? Det er et tegn på, at de har brug for mere vand.

Skrumpede rynker på bladene er en anden måde at se, at de har brug for mere vand. Hvis du begynder at se hvide, gennemsigtige rødder, der vokser ud af jorden, er det et råb om hjælp!

De skubber rødderne ud for at forsøge at samle fugt fra luften, hvilket kan ske i fugtige klimaer. Det kan betyde, at du skal vande din plante oftere. 

Min sukkulent er ved at blive blå – hvad skal jeg gøre?

Planter er levende væsener, og vi ved, at de har brug for “mad” og vand, men vidste du, at planter kan blive stressede? Ikke på samme måde som mennesker, men sukkulenter og andre planter sender signaler via pigmenter på deres blade for at signalere, at de er udsat for miljøproblemer.

Blå, røde eller lilla blade betyder, at pigmenterne er blevet frigivet for at beskytte planten og bladene mod for meget sollys eller UV-stråler, der er hårdere end normalt. Det betyder ikke, at de skal fjernes hurtigt! Farverne ser smukke ud, og det er en naturlig beskyttelse, som planterne har.

Du skal bare være forsigtig og holde øje med tegn på solskader eller for meget stress, som kan få din plante til at blive syg. 

Hvis din sukkulent bliver blå, men ikke viser tegn på solskader eller undervandsdannelse, kan du lade din lille planteven blive stående, hvor den er indtil videre.

Hvis temperaturen fortsætter med at stige, kan det dog være en god idé at flytte planten efter et par timer, så den får en pause fra solen. Alle planter er forskellige, og skiftende farver er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at de er i problemer! 

Pasning af sukkulenter

Sukkulenter er en plante, der kræver lidt vedligeholdelse, men de skal stadig vandes regelmæssigt og have tid i solen. At ompotte sukkulenter er en god måde at redde en plante, der er syg eller lider af overvanding.

Dine planter vil vise tegn på, at de har brug for noget, men du skal bare kigge i detaljerne og se, hvad dine planter forsøger at fortælle dig.

Det kan tage tid, men dine sukkulenter vil takke dig for alt dit hårde arbejde ved at lyse op i rummet!

Comments are closed.

Close Search Window