Frugt, Haven|

Frugt- og nøddetræer er flere år om at producere frugter. Det tager typisk 2-10 år for et æbletræ at give frugter. Æbler tager gennemsnitligt ca. seks år om at producere frugter, især æbler fra frø. Nogle kan producere tidligere end andre, afhængigt af hvilken sort du vælger.

At vælge det rigtige æbletræ er ikke nogen nem opgave. Du skal først sætte dig ind i det bedste klima for æbletræer, typer vedligeholdelse og høst af æbletræer.

De fleste mennesker er normalt ivrige efter at vide, hvor lang tid det vil tage for dig at begynde at spise dine egne saftige æbler. 

Det kræver mere engagement og tålmodighed at få et æbletræ til at bære frugt. I denne artikel forklares dyrkning, plantning og høst af æbler i detaljer. Heldigvis er æbleplantning velegnet i både små og store bedrifter.

Hvor længe dit æbletræ kan vokse, afhænger normalt af mange faktorer. Nogle af dem omfatter:

  • Vækstmetode – Æbletræer kan dyrkes fra frø, kultivarer eller hybrider.
  • Temperaturforhold i blomstringsperioden.
  • Bestøvning lethed.
  • Eksponeringstid for lys og mørke.
  • Fugt/fugtighedsmængde.

De bedste klimatiske forhold til at dyrke et æbletræ

Klimaet i din region kan have stor indflydelse på dine æbletræers vækst. Æbler trives godt i alle tempererede zoner. De kan sagtens vokse i områder med moderat sommervarme, kolde vinterdage og gennemsnitlig luftfugtighed. Effektivt sollys er også nødvendigt, da det har stor betydning for frugtens farve. 

Æbletræer kræver mere opmærksomhed under kulde end mange andre løvfældende frugttræer. De almindelige æbletræssorter vokser normalt bedst i områder med lavere temperaturer. De fleste etablerede æbleplanterere bruger massive ventilatorer til at køle deres æbler ned på de varmere dage.

Æbler, der er plantet i høje områder og udsættes for kulde oftere i løbet af deres vækstår, giver normalt et betydeligt udbytte. Den rette højde og det rette klima samt et effektivt sortsvalg har gjort det let at dyrke æbler i Afrika.

Det er tilrådeligt for kommende æbleplantere at foretage omfattende undersøgelser af den bedste sort, der kan vokse godt i deres region. Ikke alle æbletræer har brug for samme antal timer med kuldeeksponering; nogle har brug for specifikke timer med kuldeeksponering for at kunne producere frugter i ca. 30-40 år. 

Du kan spørge andre æbleavlere i dit område, så de kan rådgive dig om den bedste sort, der passer til klimaet i området. Æbler, der dyrkes i nordlige områder, skal udsættes mere for kolde temperaturer for at undgå at udvikle problemer med forårsfrost.

Sådan vælger du det rigtige babyæbletræ

Den type babyæbletræ, du vælger, kan bestemme, hvor længe det kan vokse. Unge æbletræer består normalt af to forskellige planter; grundstamme og udløber. Rodstokkene giver støtte, mens skuddet producerer frugter. 

Du kan styre længden på dit æbletræ ved at vælge en grundstamme, der passer til kravene i din region og den ønskede længde på træet.

Der findes æbletræer i standardhøjde og dværgæbletræer. Dværgæbletræerne giver tidligere frugt end de større træer. Det tager normalt ca. tre år, før de giver frugt.

Hvis de bliver i planteskolen i to år, kan æbletræer producere frugter efter et år efter plantningen. 

Personer med kompakte planteområder bør vælge dværgtræer for at maksimere frugtproduktionen og gøre det lettere at beskære og høste. De producerer dog ikke mere som større træer. Et længere træ kan producere ti æblefrugtskæpper, mens et dværgtræ kun giver 2-3 stykker.

Da æbler ikke selvbefrugter, bør du plante mere end tre træer for at lette krydsbestøvningen, især i områder, hvor der ikke er plantet æbletræer i nærheden. 

Æbletræer, der dyrkes fra frøplanter, er normalt forsinkede med at producere frugter. Det kan tage 5-10 år.

Bedste måde at plante et æbletræ på

Det er bedst, hvis du planter dine æbler på et sted, hvor de kan få sollys i ca. 8 timer dagligt. De kræver også veldrænet jord; den bedste pH-værdi i jorden ligger mellem 6-7.

Når du har lavet plantehullet, skal du tilføje gødning. Fyld derefter hullet med noget af den fjernede jord, indtil det er 2/3 fyldt op, og plant træet med rødderne lige og med træstokken ca. 10 cm over jorden.

Umiddelbart efter du er færdig, skal du sørge for at vande de træer, du har plantet.

Pasning af æbletræer

Et æbletræ kræver stor opmærksomhed for at vokse og give gode frugter. De har brug for støtte, når de er unge, for at forhindre, at de falder ned og går i stykker. Indpakning af deres træbeholdere med træbeskyttelse af plastik hjælper med at forhindre gnavere.

Du bør altid luge ukrudt og lægge mulch i din æbleplantage for at undgå konkurrence. Normalt begynder æbletræer at producere æbler, når de er ca. rimeligt høje. Det ville være bedst, hvis du også vander dem oftere. 

Æbletræer er udsat for visse sygdomme og pesticider, og derfor bør du have skadedyrsbekæmpelse på din radar. 

Fem praktiske tips, der er afgørende for plantning af æbletræer

Det betyder meget, hvordan du dyrker æbletræer, for det kan maksimere eller minimere din produktion. Nogle af de mest effektive tips, du kan bruge til at maksimere dit udbytte af æblefrugter, omfatter;

1. plante flere end ét træ. Æbletræer producerer frugter gennem krydsbestøvning. Hvis du kun planter ét træ, kan det forhindre dit træ i at give nogen frugter på grund af manglende bestøvning, og derfor bør du plante flere træer for at lette bestøvningen.

2. Vælg dværgtræer. Dværgæbletræer tager lidt plads, kræver mindre vedligeholdelse og giver flere frugter. Derfor er de utroligt pladsbesparende. De er også mere modstandsdygtige over for sygdomme end mere udstrakte træer.

3. Beskær træer regelmæssigt. Et æbletræ skal beskæres hvert år. Overbeskæring er ikke tilrådeligt, da det bremser træets vækst og frugtsætning. Du behøver kun at fjerne døde, diverse og knækkede grene. På den måde får dine træer mere lys og reducerer dermed skadedyr og sygdomme.

4. Plant podede træer. De bedste æbletræer er de podede træer. Disse træer er omhyggeligt udvalgt og podet for at producere mere saftige og attraktive frugter. De er podet med grundstammer, der er modstandsdygtige over for sygdomme, og de er nemme at vedligeholde. 

Konklusion

Æbletræernes længde og frugttid varierer normalt afhængigt af flere faktorer. Klimaet i din region, valg af træsort, dyrkning og pleje samt skadedyrsbekæmpelse er nogle af de mest almindelige faktorer, der påvirker æblers frugtdannelse og vækst.

Det er altid bedst at undersøge alle disse faktorer og vælge en træsort, der passer til klimaet i din region, for at undgå lave udbytter og forsinket frugtsætning.

Comments are closed.

Close Search Window