Frugt, Haven|

Elsker du også kirsebær og er glad for at spise dem? 

Kirsebær er en af alles yndlingsfrugter. Folk venter på årstiderne for at spise dem.

Kirsebær er også en frugt, der er nem at dyrke. Den kan også dyrkes i din have med stor lethed.

Så for at svare på, hvor lang tid det tager at dyrke et kirsebærtræ, vil jeg vise dig forskellige aspekter af dyrkning af kirsebærtræer som f.eks. hvor lang tid det tager at dyrke dem, placering, bestøvning og mange flere.

Hvordan dyrker man en kirsebærplante?

I dette afsnit vil vi se nærmere på, hvordan man dyrker en kirsebærplante. Lad os først tage et kort kig på de forskellige typer kirsebær.

Kirsebær er kraftige stenfrugter, der vokser i de kolde områder i USA.

Prunus avium, sødkirsebær eller almindelig kirsebær, trives i landbrugsministeriet i USA, plantehærdighedsblokkene/zonerne 6 til 9, mens Prunus cerasus, tærtekirsebær eller surkirsebær trives i zonerne 5 til 9.

Selv om man bør give begge sorter af tamtræer det samme tilsyn, er de forskellige i den periode, de har brug for til at skabe frugt.

Du kan også forsøge at dyrke kirsebærplanter fra frø direkte i din græsplæne.

Ved denne fremgangsmåde undlader du kølemetoden og lader frøene gennemgå en biologisk stratificeringscyklus i vintersæsonen.

I løbet af efteråret kan du samle de indtørrede kirsebærsten og så dem udenfor. Frø et par stykker, da nogle kerner måske ikke spirer.

Sæt disse frø 3 tommer dybere og med ca. 62 cm afstand fra hinanden. Sæt prikker i planteområderne.

Grøfterne vil spire til foråret. Vent, til frøplanterne er ca. 11 cm lange, og plant derefter frøplanterne i deres stabile område i græsplænen.

Læg en god måtte rundt om de plantede træer for at dræbe ukrudt og hjælpe med at holde på fugten. Og her er det hele færdigt.

Så nemt er det at så kirsebær! Den svære tid er at stå klar til de lækre kirsebær. 

Hvornår er det bedste tidspunkt at høste kirsebær?

Almindelige kirsebær er generelt friske og giver frugt inden for ti år eller mindre efter udplantning i jorden.

Dværgplanter kan give frugt to år tidligere efter plantning. Spidserne på podede planter er allerede to til tre år gamle, mens bunden/rødderne måske er tre til fem år gamle.

Surkirsebær, som også kaldes tærtekirsebær, begynder normalt at give frugt inden for fire år efter udplantning i jorden.

Dværgplanter kan give frugt i løbet af to eller tre år.

Hvilke faktorer bestemmer, hvor lang tid det tager at dyrke et kirsebærtræ?

Forskellige faktorer har stor betydning for, hvor lang tid det faktisk tager at dyrke kirsebærtræet.

Dyrket fra frø: Når de er udviklet fra embryonet, kan almindelige kirsebær begynde at give frugter efter omkring seks til ti år, mens tærtekirsebær kan begynde at give frugter efter omkring tre til fire år.

Planten vil ikke desto mindre ikke vokse op i overensstemmelse med sit forældretræ, så kirsebærtræet kan ikke svare til nogen eller ingen af forfædrene til forældretræet.

Nogle planter, der trives direkte fra embryoner, giver aldrig frugt.

Eksterne faktorer, der påvirker dyrkningstiden

Beliggenhed: Kirsebærtræer har brug for et veldrænet sted, hvor der er fuld sol hver dag. Træerne udvikler sig ikke ordentligt i tung jord; let frugtbar jord, der er omkring 4 fod dyb, er velegnet.

Træer, der ikke får nok sollys, giver ikke gode kirsebær.

Vejret: Klimaet er en del af en sund frugtsætning. Kirsebærplanter har brug for en bestemt mængde køletid i vinterperioden for at øge frugt- og blomsterproduktionen.

Tærtekirsebær kræver 1.000 timer, mens sødkirsebær kræver omkring 1.200 til 1.400 timer i en temperatur på under 45 grader Fahrenheit for at standse dvaleperioden.

Blomstringstid: Tidligt blomstrende arter er i særlig fare for at blive ramt af frost/sne.

Hvis vejret falder til under frost, mens de unge frugter, blomster eller blomsterknopper vokser op, kan det være, at planten ikke blomstrer, eller at træet falder ned med frugter eller blomster.

En forsinket frost kan sluge selv sene arter som den sure ‘Meteor’ eller den søde ‘Stella’.

Hvilke typer pleje kan fremskynde væksttiden for kirsebærtræer?

Bestøvning: Mens de selvfertile kirsebær er sure, også kaldet selvfrugtbare, har flere søde kirsebær brug for en anden kategori for bestøvning.

Arvelige sorter som “Black Tartarian” og “Bing” kan blive befrugtet af pollen fra andre søde selvfrugtbare kirsebærplanter eller nye selvfrugtbare arter.

‘Stella’, der blev opdrættet i 1968, var det bedste søde selvfertile kirsebær.

For ‘Bing’ er Stella en god bestøver.

Beskæring. Kirsebær giver frugt på sporer. Beskæring omfatter primært formning af planten og fjernelse af krydsende eller knækkede grene sidst på vinteren.

Massiv beskæring kan stimulere overdreven bladvækst og mindske produktionen af frugter. Når produktionen af udløbere ophører, skal du fjerne de gamle udløbere, så der kan udvikles nye grene.

Vanding. Hvis kirsebærtræerne får nok vand i tørre perioder, kan det have betydning for frugtproduktionen.

Unge kirsebærtræer skal have mindst 6 til 11 liter vand hver uge i løbet af sommeren. Opvoksende træer har kun brug for vand, når jorden er tør til en afgrund på 7 tommer eller ved siden af.

For hver tomme af træstammens diameter tilsættes ca. 11 gallon vand. Tør jorden omkring kirsebærtræet af, og læg et lag muldjord på træet for at mindske fordampningen af vand fra jorden.

Sygdom: Det er svampesygdomme og -problemer, der kan give dig skyld i frugtgenerationen: meldug, skimmelsvamp, galde, svampemasse og råd.

Disse problemer er sværere at erkende og regulere end almindelige skadedyr.

Det er nogle gange lidt svært at fjerne de fleste plantesygdomme, men det kan gøres fint med gartneriolie, mens kobbersvampemiddel er blandt de bedste økologiske teknikker til at håndtere svampespørgsmål og forskellige problemer med råd.

Forebyggelse af fugleskader: Det er en velsignelse, at fugle kan flyve efter at have spist af kirsebær med maverne fulde af delvis udviklede frugter.

Det er dog værre, når fuglene hakker og plukker hver eneste frugt og efterlader en rådnende klump, der stadig er bundet til plantestænglen.

Derfor er det meget vigtigt at redde træet fra fugle, fordi en enkelt fugl kan tage flere med og ødelægge alle kirsebærrene.

Som konklusion: I modsætning til andre planter kræver de dog lidt ekstra pleje.

Sorten af kirsebær er ikke certificeret for, om de vil være sure eller søde.

Bortset fra alle disse bekymringer bør du blot fokusere på en konsekvent pleje, som vil give frugterne af dit hårde arbejde og glæde i dit ansigt.

Comments are closed.

Close Search Window