Dyr, Krybdyr|

Har du nogensinde ønsket at have et firben som kæledyr? Sørg for at vælge den rigtige. Vi lader en professionel dyrlæge sammenligne lighederne og forskellene mellem en gekko og en kamæleon, så det bliver lettere for dig at træffe det rigtige valg.

Geckoer og kamæleoner er begge øgler, men de har mange forskelle. Begge øgler tilhører forskellige slægter. Geckoer tilhører familien Gekkonidae, mens kamæleoner hører til familien Chamaeleonidae.

Begge er øgler, men gekkoer er små øgler, mens kamæleoner er store øgler. Geckoer og kamæleoner ses i et varmt klima, fordi de er koldblodede krybdyr. De har brug for solbadning for at opretholde deres indre kropstemperatur. 

Geckoer er berømte for deres unikke vokalisering af kvidrende lyde. Geckoer har tre underfamilier og 80 slægter med 600 arter. På den anden side har kamæleoner kun to slægter med 50 arter. I modsætning til gekkoer producerer kamæleoner ikke kvidrende lyde. Folk holder ofte gekkoer og kamæleoner som kæledyr. Hvis du vil vide, hvilken af firbenene du bedst kan holde, så læn dig tilbage! Og start din reptilrejse.

Er en gekko en kamæleon?

Geckoer og kamæleoner har mange forskelle, som kan påvirke dit valg af at holde et ikke-konventionelt kæledyr. Geckoer og kamæleoner er begge øgler og de mest populære krybdyr som kæledyr i hele verden. Desuden er der mange arter af gekkoer og kamæleoner, som du kan vælge at have. Hvis du beslutter dig for at holde disse øgler, bør du sætte dig ind i de forskellige arter for at træffe en god beslutning.

Fysiske forskelle

Geckoer og kamæleoner er begge familievenlige. Geckoer kan leve 11-20 år og har en længere levetid. Samtidig kan kamæleoner leve i 3-10 år. Geckoer er små, omkring tre til fem tommer, og kamæleoner er store, omkring 27 tommer. Begge kan ikke leve sammen med andre kæledyr; de er ikke venlige over for andre kæledyr.

Generelle træk ved en gekko

Den almindelige husgekko har sine rødder tilbage i de varme områder i Sydøstasien. Som alle øgler har de brug for et varmt klima for at overleve, da de er koldblodede dyr. De har en meget høj ynglehastighed, og derfor kan de hurtigt bebo området, hvor de kommer hen.

Der findes en række forskellige farver af almindelige husholdningsgeckoer. De mest almindelige af dem er bleg gråhvid og gulligbrun med sorte pletter; alle gekkoer er unikke, og de virker lysere om natten. 

Personlighed

De fleste gekkoarter har en tendens til at udtrykke lignende personlighedstræk. Geckoer er generelt føjelige og behagelige dyr, men de bryder sig ikke om at blive holdt. Hvis man håndterer dem, kan det stresser dem meget. De er nataktive dyr, og du kan observere dem gøre deres forretninger om natten.

Så vidt du ved, er gekkoer de eneste øgler, der har en stemmeboks. De har dog en tendens til at være tavse det meste af tiden; de producerer vokalisering som kvidren, gøen osv. De producerer normalt lyd, når de ønsker at parre sig eller forsvare deres territorium.

Generelle træk ved en kamæleon

Kamæleoner er berømte for at skifte farve; de har camouflageevner. Tidligere troede man, at kamæleoner skiftede farve af camoufleringshensyn. Men nyere undersøgelser har vist, at de skifter farve i overensstemmelse med deres følelser. Hvis du ønsker at holde et ukonventionelt kæledyr som en kamæleon, bør du gøre dig bekendt med de forskellige arter, så du nemt kan træffe en beslutning.

Personlighed

Generelt er kamæleoner føjelige dyr, men de har en tendens til at leve alene. De har territoriale træk, og de ønsker ikke at dele deres plads med andre. De deler kun deres territorium, når de parrer sig. Ellers er de utroligt territoriale.

Du kan hurtigt afgøre, hvilket humør din kamæleon har. Disse øgler skifter farve efter deres humør og følelser. Mørke farver indikerer stress og angst, mens lyse farver indikerer lykke og spænding. De kan ikke lide at blive håndteret, og derfor kan de lide at tilbringe det meste af deres tid i isolation.

Kan man sætte en leopardgecko sammen med en kamæleon?

Det enkle svar er nej. De fleste dyr har den egenskab, at de kan leve sammen med hinanden. De skaber et sundt bånd, hvis de tilhører en lignende klasse eller har nogle fælles træk. Men det er stadig ikke tilrådeligt at sætte forskellige arter sammen.

Der er dog nogle husdyr som hunde og får, der på en eller anden måde formår at leve sammen. Men det er ikke tilfældet med disse øgler.

Gecko og kamæleon er begge ikke venlige over for andre dyr. De kan begge lide at leve alene, fordi de er territoriale arter. Det betyder, at de ikke bryder sig om, at andre dyr blander sig i deres territorium.

Derfor anbefales det aldrig at sætte en leopardgecko sammen med en kamæleon, da de ikke kan leve sammen med hinanden. Men hvis du har rigeligt med boligplads, hvor de begge kan have deres personlige rum, kan det måske fungere at sætte dem sammen.

Gecko eller kamæleon som kæledyr?

Hvis vi taler om deres boliger, er der ikke den store forskel. Geckoer og kamæleoner har brug for et grønt miljø med masser af blade og træer at klatre i. Det vil give et realistisk syn, som de har i naturen. Andre nødvendigheder omfatter vandskåle, gemmesteder og forskellige steder at tage solbad. Du ved, at gekkoer og kamæleoner er koldblodede dyr, og de har brug for sollys for at styre deres indre temperatur.

Du bør holde temperaturen i indhegningen på mellem 70-90 grader Fahrenheit sammen med de eksterne varmekilder til solbadning. Kamæleoner har brug for hydrering fra vanddråber, der drypper fra bladene, og de har også brug for UVA- og UVB-stråler for at holde sig sunde. Du ser!

Der er ikke den store forskel på deres krav til bolig, og desuden er de begge kødædere (de spiser insekter), familievenlige og føjelige dyr. 

Beslutningen om at holde en gekko eller en kamæleon afhænger udelukkende af dit valg og din interesse. Begge kan være gode kæledyr, så vælg den, som du kan lide.

Folk er i dag interesserede i at holde ikke-konventionelle kæledyr. Denne tendens er stigende dag for dag. Firben er allestedsnærværende blandt de ikke-konventionelle kæledyr, og blandt dem er gekkoer og kamæleoner.

Du bør ikke forveksle mellem en gekko og en kamæleon, for de er begge fantastiske. De har nogle af deres unikke egenskaber, som kan hjælpe dig med at vælge mellem to af dem. Ellers er de begge fremragende kæledyr, føjelige, familievenlige og smukke.

Comments are closed.

Close Search Window