Haven, Plantning|

Friske krydderurter er en fantastisk måde at give smag til alle dine måltider. Men de kan være dyre, og det er måske ikke engang let at finde dem. Du kan stadig altid nyde smagen, og det endda uden at skulle besøge en butik, hvis du vælger at dyrke dine egne krydderurter.

Bare rolig, for du behøver ikke at være en ekspert i havebrug for at starte en urtehave. Og selv hvis der ikke er plads til en have udenfor, kan du dyrke krydderurter inde i dit hus.

Du har ikke engang brug for meget plads i dit hjem, da det er meget muligt at starte en indendørs urtehave på et lille sted.

Men hvordan starter du din egen indendørs urtehave? Hvilke forsyninger har du brug for? Hvor meget lys er der brug for? Hvis det er de spørgsmål, du nu har i hovedet, så fortsæt med at læse og find dine svar.

Nødvendige forsyninger til en indendørs urtehave

Før du kan starte din urtehave, skal du have de nødvendige forsyninger for at sikre, at du dyrker sunde planter. Hver plante, du vælger, skal have en beholder, jord af god kvalitet og endda plantefoder for at fremme en sund vækst.

Du kan endda købe et urtehavesæt, som indeholder alt det, du har brug for. Der er dog stor sandsynlighed for, at du allerede har nogle af forsyningerne. I så fald vil den forsyningsliste, som vi nu vil dele, hjælpe dig med at beslutte, hvilke ting du skal investere i.

Planter eller frø

Hvis du anlægger en have for allerførste gang eller ønsker at se hurtige resultater, er det en god idé at starte med planter. Men hvis du har erfaring med at dyrke planter ved hjælp af frø, kan du vælge frø. Frøene vil højst sandsynligt spire i løbet af to uger.

Frø er normalt de billigste, men frø eller små planter kan nemt dyrkes. Hvis du ønsker at komme hurtigere i gang med at bruge dine friske krydderurter, skal du vælge frøplanter eller etablerede planter. Men hvis du vælger frø, har du friheden til at bestemme, hvornår du præcis vil starte din lille indendørs have.

Du får også mulighed for at vælge de sorter, som du måske ikke så let kan finde i din lokale planteskole.

Beholdere, urtepotter eller plantekasser

Der findes forskellige typer containere at vælge imellem. Afhængigt af, hvad du vælger, kan du få din indendørs have til at se meget attraktiv ud.

Da vi taler om en urtehave med et lille rum her, vil beholdere og plantekasser, som du kan hænge på væggen, være perfekte.

Du kan også vælge mellem mange smukke små plantekasser, som ikke fylder for meget på køkkenbordet.

Drænbakker

Hvis du ønsker at dyrke sunde urter, skal jorden være veldrænet. Og for at opsamle det overskydende vand har du brug for en bakke eller en underkop.

Potteblandinger

I stedet for at vælge tung jord er det bedre at købe en potteblanding, der sikrer et godt dræn. Pottemix indeholder som regel gødning, træ- eller mulchspåner for at sikre et godt dræn. Den indeholder også andre plantespecifikke ingredienser, der hjælper med at fremme væksten. Tag hensyn til de urter, du planlægger at dyrke, når du vælger din pottemix. 

Gødning

Planter, der dyrkes i potter, får kun lidt jord til at trække næringsstoffer. Det vil være en god idé at tilsætte gødning, da det vil fremme en god vækst.

Vækstlys

Hvis du ønsker, at dine krydderurter skal vokse godt og være fulde af fyldig smag, skal du sørge for, at de får nok sollys. Om vinteren får dine krydderurter måske ikke det sollys, de har brug for, og så kan et vækstlys være en perfekt kunstig erstatning.

Redskaber til havearbejde

Du skal anskaffe dig en god spade eller omplantemaskine. Det kan være, at du skal omplante planter i større beholdere, og så har du brug for disse redskaber. De vil hjælpe dig med at løfte hele planten med rodsystemet og forårsager ingen skade.

Du har også brug for en god saks, så du kan klippe dine urter, når du har brug for det. Knivene skal være rene og sikre for at kunne skære urterne og bruge dem til madlavning.

Sprøjteflaske eller mistor

Hvis omgivelserne er tørre, kan det være en god idé at tåle dine planter. Især unge planter har stor gavn af at få et let vandlag på bladene.

En trin-for-trin guide til at dyrke din indendørs urtehave

1. Vælg de rigtige planter

Du kan dyrke de fleste krydderurter indendørs, men de krydderurter, der trives godt indendørs, er bl.a. purløg, basilikum, oregano, mynte, rosmarin, timian og persille.

2. Vælg en beholder med god dræning

Som allerede nævnt har du mange valgmuligheder, når det gælder plantekrukker. Du skal blot sørge for, at den, du vælger, sikrer et godt dræn.

Hvad angår størrelsen, er det i orden, hvis den bare passer godt til planten. Men hvis beholderen er for lille, bliver du nødt til at ompotte den ret hurtigt.

3. Vælg et solrigt sted

De fleste krydderurter har godt af meget sollys. Du skal derfor sørge for, at din indendørs have får mindst seks timers sollys hver dag for at trives. Det vil være bedst at holde dine planter i nærheden af det mest lyse vindue.

Om vinteren kan væksten være langsom på grund af mangel på tilstrækkeligt naturligt lys. I disse måneder kan du anskaffe dig et LED-lys eller en vækstlampe, så dine planter ikke bliver helt berøvet det lys, de har brug for.

4. Vand kun nok

En lille urt har kun brug for lidt vand. Ja, du skal sørge for, at jorden altid er fugtig for at sikre en god vækst af urter, men den må aldrig blive vandmættet. Hvis du kan se, at bladene er begyndt at blive gule eller visner, skal du reducere vandmængden.

5. Høst bare en lille smule

Du kan høste nogle kviste med en god saks eller måske endda knibe bladene med fingrene. Regelmæssig afklipning fremmer ny vækst. Men fjern ikke mere end en fjerdedel af urten ad gangen. Ellers kan det forårsage lidelse og endda ende med at dræbe din plante.

6. Transplantation, hvis det er nødvendigt

Dine krydderurter vokser efterhånden ud af deres potter. Hvis du opdager, at rødderne vokser ud af drænhullerne, at planten vælter, eller at væksten er gået i stå, er det på tide at flytte planten.

Mange krydderurter, som du starter indendørs, kan flyttes udenfor. Hvis du dog stadig ønsker at have dem indendørs, skal du bare sørge for, at de er tæt på en lyskilde.

Det er faktisk meget nemt at dyrke sin egen urtehave selv på en begrænset plads i hjemmet.

Ja, du skal tage dig bedst muligt af dem og opfylde alle deres behov på bedste vis. Og hvis du formår at gøre det, vil du kunne nyde smagfulde og friske urter hele året rundt, og det endda lige i dit hjem.

Comments are closed.

Close Search Window