Frugt, Haven|

Du kan holde dine chilifrugtplanter i live indendørs om vinteren, men de vil ikke give frugt. 

De har brug for en vis temperatur og sollys for at kunne gøre det. Et drivhus kan hjælpe dig med at holde din chilifrugtplante i live om vinteren, eller du kan holde din plante indendørs, f.eks. i garagen, kælderen eller et andet sted i nærheden af et vindue. 

Kan jeg overvintre chiliplanter? 

De fleste ejere af chiliplanter vil gerne have et godt forspring til den næste vækstsæson, så de overvintrer deres chiliplanterr og opbevarer dem et sted, hvor temperaturen er over frysepunktet.

De sørger også for, at der er lys til deres planter, selv når de står indendørs. 

Forberedte chiliplanter, der allerede vokser i potter, er mere ideelle, da det ikke er nødvendigt at ompotte, og det er unødvendigt at forstyrre rødderne. 

Hvis der ikke er nogen chiliplanter i potter, vil de planter, der vokser direkte på jorden, blive sat i potter, idet man sørger for, at rødderne ikke skæres af rodklumpen, og derefter plantes i en frisk potte med ideel jord og anden blanding. 

Planteavlere vælger sunde planter, fordi det ikke vil være et problem, når de holdes indendørs, og der er heller ikke flere parasitter som f.eks. bladlus, der klamrer sig til bladene. 

Vil chiliplanter overleve vinteren?

Når chiliplanterne kommer indendørs, har de større chance for at overleve. Hvis du holder dem udenfor om vinteren, vil de helt sikkert dø, og du har ingen brug for dine planter i den næste vækstsæson. Du bliver nødt til at starte forfra til den tid. 

Hvad har chiliplanter brug for – for at overleve om vinteren?

Ideel temperatur. Pladsen skal være passende for planterne. En temperatur på 32 grader Fahrenheit og derunder vil fryse dine planter. Det er op til dig at beskytte dem mod køligere temperaturer. 

Selv om der findes beskyttelse mod det kolde vejr for planter som f.eks. rækkeafdækning eller cloches, er den perfekte beskyttelse at holde dine chiliplanter indendørs.

Nogle varianter af chiliplanter tåler bedre kulde, mens andre simpelthen fryser ved enhver antydning af kulde i deres omgivelser. 

At vælge en chiliplante, der klarer sig bedre i kølige klimaer, er også nøglen til at sikre, at du har en overlevende plante i dine hænder. 

Belysning. Du kan ikke være sikker på, at sollyset om vinteren er tilstrækkeligt til dine chilier, så du har brug for et strategisk sted at placere dine planter, f.eks. i vindueskarmen eller i en vinterhave, som også er ideel. 

En lampe eller en lysstofrør vil fungere for dine planter på samme måde. 

Vandbehov. Det er stadig vigtigt at holde jorden halvt fugtig, fordi der kun er et lavt lysniveau. Der er ikke behov for hyppig vanding, og det er vigtigt at fjerne overskydende fugt ved at dræne den. Rødderne vil sidde i vand, hvis man ikke dræner det overskydende vand eller den overskydende fugt. 

Det er helt i orden at sprøjte vand en gang eller hver anden uge, og dine planter vil overleve med en mindre vandration. 

Beskæring og trimning. Det er bedst at beskære de blade, der begynder at dø i løbet af din chiliplantes hvileperiode. Du kan også fjerne døde grene, fordi det vil give plads til en ny vækstspurt af blade i foråret. 

Beskyttelse mod skadedyr. Bladlus er en af chiliplanternes fjender, og du skal sikre, at din plante er beskyttet mod dem, selv indendørs. De kan gemme sig under bladene, spidserne af grene, nye spirende blade og vil formere sig, hvis de ikke bliver kontrolleret. 

Bladlus elsker at angribe svagere planter, og selv hvis dine planter står indendørs, er der også en mulighed for, at de kan overleve. 

Fordele ved at overvintre chiliplanter

  • Ingen besvær med at starte frø. Hvis du allerede har en chiliplante i en potte, som du har bragt indendørs, har du nu en fordel i vækstsæsonen. Du har brug for nogle trin for at sikre, at din plante vil vokse sundt hele vejen igennem. 
  • Det giver dig et forspring i vækstsæsonen. Der er kortere tid til frugtproduktion sammenlignet med at starte fra bunden, så du skal vente længere tid på at få din yndlingshøst af chilifrugter. 
  • Du kan beholde din yndlings chiliplante. Der er ingen grund til at smide din yndlings chiliplante ud eller bare lade den dø udenfor i vinterhalvåret. Overvintring er en anden måde at sikre, at du stadig kan nyde dem i endnu et år eller mere. De har ikke brug for en stor plads til at vokse, når de er indendørs, og det vil ikke være svært at hjælpe dem til at overleve, så længe du opfylder kravene. 
  • Overvintring kan forlænge høstperioden. Hvis du overvintrer dine chiliplanter, kan du høste flere chilier, da du holder dem sikkert gemt væk fra de kolde temperaturer, når de starter. 
  • Det er nemt at omplante dem. Hvis du vil være sikker på, at din chiliplante overlever vinteren, kan du også få mindre potter. Chilierne vil stadig overleve med mindre potter. På denne måde er det ikke nødvendigt at forberede et større rum til dine planter, og du kan holde dem i ét område, så du kan observere dem nøje. 
  • De kræver mindre. Det er ikke nødvendigt at vande dem ofte, fordi din chiliplante begynder sin hvileperiode, og hvis du holder dem med en mindre vandration, vil du sikre deres vækst. Det er nok at give dine chiliplanter lige nok fugt, så længe du ikke lader jorden tørre helt ud. Vanding kan ske en gang om ugen eller hver anden uge. 
  • Du kan bruge ledige rum i dit hus. Selv en garage kan beskytte dine yndlings chiliplanter. Der er lige nok varme i en garage om vinteren i forhold til at lade dine chilier fryse ned udenfor. På denne måde bruger du dit rum til at dyrke ikke kun chiliplanter, men også andre plantesorter. 
  • Det vil være let at omplante dem til foråret. Når det er tid til at bringe dine chilier udenfor, er der ikke meget at gøre, for du skal blot omplante dem i en anden større potte eller en anden størrelse, der passer til din chili. 

Husk, at du ikke må placere dem straks i direkte eftermiddagssollys, for du skal udsætte dem gradvist for solen. Planter, der overvintrer, kan blive skoldet, hvor bladene bliver blege og falder af et efter et.

Comments are closed.

Close Search Window