Haven, Plantning|

Ja – når du planter et træ for at gøre det til en Bonsai, kan det blive et almindeligt træ, når du holder op med at beskære det og klippe nogle dele af træet religiøst. Du skal blot give det plads og næringsstoffer, så det vil genoptage sin vækst og blive et fuldvoksent træ. 

Kunsten at plante Bonsai-træer (plantet i en lavvandet beholder) har eksisteret i over tusind år. Den stammer fra den gamle kinesiske kunstpraksis og blev derefter videreudviklet under den japanske zenbuddhisme. 

Alle træer kan bruges til at dyrke en Bonsai, og det er ikke fordi de anvendte træer har dværggenetik.

Hvordan får man Bonsai træer til at blive normale træer?

Tilrådighedsstillelse af plads. Et bonsai-træ har brug for et lavt kar og ikke en potte, som det er tilfældet med potteplanter.

Den lave potte sikrer, at rødderne har en begrænset vækst sammenlignet med en plante, der er plantet i et åbent område, hvor den kan producere tykkere og større rødder. 

Når du bruger et åbent område eller plads til at plante bonsai’en, har den frihed til at vokse til et stort træ. Et åbent område vil være mere velegnet, hvis du ønsker et normalt, voksende træ i stedet for et Bonsai-træ. 

Ophør med at trimme og beskære. Bonsai har et miniatureudseende, fordi planten beskæres og trimmes ofte. Ejerne kontrollerer den dagligt og formet afhængigt af planterens præferencer. Rødderne beskæres, så de forbliver små og dværgformede.

Når du stopper med disse aktiviteter, såsom beskæring, trimning, rodskæring, afblødning, podning og ledningsføring, vil planten begynde at vokse og udvikle sig til sin naturlige størrelse og form. 

Mere adgang til vand og fugt. Et bonsai-træ skal vandes ofte. Når du først har et bonsaitræ, der ikke er plantet i en lav potte, og du har plantet det direkte i jorden, vil planten helt sikkert være i stand til at regulere sin adgang til vand og fugt.

Det vil gøre den mere udsat for alt det vand, den har brug for, og få den til at vokse hurtigere. 

Mere eksponering for solen. Når du ønsker, at din bonsai skal blive et fuldvoksent træ, kan du udsætte den for mere sollys.

Sørg for, at den får direkte sollys i mindst 4-6 timer om dagen. Det vil få din plante til at vokse hurtigere og vil ikke være begrænset til miniaturevækst. 

En bonsai, der plantes direkte på jorden og får det rette sollys, vil vokse sig høj og hurtigt. 

Anvendelse af gødning. Ligesom for alle andre planter er brugen af gødning afgørende for deres vækst. Hvis du giver din bonsai tilstrækkelig gødning og fodrer den regelmæssigt, vil den vokse og øge dens væksthastighed. 

Når du ønsker, at et bonsaitræ skal have fuld vækst, skal du planlægge at gøde det to gange om måneden. 

Hvorfor vokser Bonsai træer ikke større?

Bonsai-træer vokser og udvikler sig ikke til at blive fuldvoksne træer, fordi vi beskærer dem, hver gang der kommer en ny vækstspurt. Roden beskæres også, og vi former hele planten alt efter ejerens præferencer.

Beholderen eller potten gør også en forskel i bonsai-væksten, da bonsai-planterne foretrækker og bruger en lavvandet beholder. Krukkens udformning er også afgørende for bonsai-træets samlede udseende. 

Krukkerne skal også passe til bonsaitræets forventede vækst. 

Den lavvandede potte kontrollerer bonsaiens vækst, da rødderne ikke har meget frihed til at forgrene sig eller vokse helt ud. 

Bonsai-træer bliver heller ikke større, fordi planteavlerne kontrollerer deres vækst, da grene og rødder klippes og beskæres regelmæssigt. Store eller tykke rødder styres og ryddes, hver gang der sker en udvikling.

Grene fjernes, når der opstår grene med samme højde, fjerner kultivatoren den anden gren og lader den anden grene vokse. Nogle af de dele, der fjernes, er lemmer med unaturlige vridninger og ude af proportioner. Dette forhindrer bonsai-træet i at vokse sig større.

Ompotning og ledninger af Bonsai træer for at styre væksten

Ledningsføring kan også stoppe væksten. Der anvendes anodiseret aluminium eller kobber omkring grenene, så du kan forme og bøje grenene til den ønskede form. 

Der er et bestemt tidspunkt, hvor du kun kan bruge ledningerne. Når ledningen graver sig ned i grenene, skal du fjerne den og lade delene vokse naturligt. 

Der er ledninger, som du kun bør bruge, og ikke alle ledninger er egnede til bonsai-træer. Du kan undersøge og bede om råd hos en plantespecialist. 

Der findes også udendørs og indendørs bonsai-træer. Når et udendørs bonsaitræ står indendørs, vokser det ikke, som du ønsker det. Det kan endda dø i processen. Det er det samme med indendørs bonsai træer, som du placerer udendørs og udsættes for elementerne. 

Før du kan passe dit bonsai-træ, skal du vide, hvordan du vil dyrke det, hvor meget sollys, vand og gødning din bonsai har brug for. 

Nogle bonsai-planterere kan tage en hvilken som helst plante og bruge den som prøve til deres bonsai-træer uden at undersøge den. 

Ompotting påvirker også bonsai-træets vækst. Du kan få det til at vokse større ved at placere det i en større potte, og du kan kontrollere dets vækst ved at skifte det nuværende kar ud med en mindre og mere lavvandet beholder. Ompotting af en bonsai er en anden grund til, at bonsai-træet ikke vokser. 

Når du skifter potter, skal du også kontrollere jordtypen, da jorden er vigtig for bonsaiens sundhed. Nogle jordtyper kan holde på vandet, og det vil få dine bonsai-rødder til at rådne. Sørg for, at du har den perfekte jordblanding, når du ompotte din bonsai, og sørg for, at der er korrekt vandafledning samt tilbageholdelse af vand. Det er ikke let at passe et bonsai-træ, men med tålmodighed og udholdenhed kan du få et smukt bonsai-træ i mange år. Hvis du stopper din manipulation af bonsaitræet og giver det de ideelle omgivelser samt plads til at vokse, vil du få et regelmæssigt træ med en fin og naturlig vækst.

Comments are closed.

Close Search Window