Frugt, Haven|

Er du bekymret, fordi nogle af dine tomatplanter er ved at falde om? Du skal ikke føle, at du er alene. Det er et almindeligt problem, som de fleste gartnere står over for på et eller andet tidspunkt. Hvorfor sker det så?

Det er meget sandsynligt, at dine tomatplanter falder om, fordi de ikke har den nødvendige støtte. Selv om de fleste mennesker ikke er klar over dette faktum, er tomatplanter generelt en type vinranke. Derfor er det instinktivt for dem at falde om og kravle hen ad jorden.

Der er nogle undtagelser, men for det meste gælder dette. Selv om manglen på ordentlig støtte er den mest almindelige årsag, kan der også være andre årsager til, at dine tomatplanter falder om. Lad os undersøge nogle af dem her:

Fugtning kan få din tomatplante til at falde om

Dette er et problem, der rammer tomatplanter og får dem til at falde om. Sygdommen skyldes en svamp, som svækker eller dræber kimplanter. Den forekommer oftest i kølig og våd jord. Her er nogle tegn, som du skal kigge efter for at se, om dine tomatplanter har denne tilstand:

  • Plettede blade
  • Tynde og hårde stængler
  • Rådne rødder
  • Gråskimmel på blade eller stængler

Sådan forhindrer du dæmpning

  • Brug steril jord – Du bør ikke genbruge havejord, da den kan bære jordbårne sygdomme fra tidligere år. Det er bedst at købe en ren pottemuldsblanding og bruge den til at starte dine frø med.
  • Hold jorden varm og fugtig – Afdampning sker normalt i kold jord. Desuden forhindrer kold eller tør jord frøplanter i at spire. Hvis jorden holdes varm og fugtig, vil det fremme en hurtig spiring.
  • Karantæneplanter – Hvis en frøplante begynder at se syg ud, skal du trække den ud og adskille den fra resten af frøplanterne. Dette vil forhindre spredning af sygdomme mellem planterne i at ske.

Tomatplanter kan få et chok ved omplantning

Har du for nylig omplantet dine tomatplanter? Hvis ja, kan de have fået et transplantationschok. Nogle tomatplanter tager det meget hårdt at blive omplantet, og chokket kan være så voldsomt, at de falder om. Der er flere ting, der kan forårsage omplantningschok:

  • Rodskader – Dette sker ofte under omplantning, når frøplanter har fået lov til at vokse for tæt sammen og har fået deres rødder viklet sig ind i hinanden. Det kan også ske, hvis man lader de planter, man er i færd med at omplante, stå ude i solen med fritliggende rødder, mens de venter på at blive genplantet.
  • Ingen afhærdning – Hvis du ikke har taget dig tid til at afhærde dine tomatplanter, kan de blive ret chokerede, når de bliver sat udenfor. Den pludselige ændring af omgivelserne, temperatur, vind osv. kan være for meget for dem på én gang.

Sådan forebygger du transplantations-chok

For at undgå transplantationschok er det nok at bruge en smule sund fornuft og lidt opmærksomhed på detaljerne, når du omplante dine tomater fra et indendørs miljø til det fri.

Det første, du skal sørge for at gøre, er at give dine planter nok plads mellem dem, så deres rødder ikke bliver sammenfiltrede til at begynde med. Du kan også bruge en frøbakke med separate celler til hver frøplante. 

Det mindsker ikke blot risikoen for, at rødderne bliver skadet under omplantningen, men det mindsker også risikoen for, at sygdomme spredes mellem planterne.

Desuden skal du sørge for at hærde dine planter ved gradvist at sætte dem i det fri. Efterhånden som tiden går, kan du give dem mere udsættelse for direkte sollys og andre udendørs elementer.

Mangel på støtte til dine tomatplanter

Tomatplanternes stængler er høje, tynde og bøjelige. Så hvis dine planter falder om, og de har været omplantet i et stykke tid, kan du være sikker på, at det skyldes manglende støtte.

Når tomatplanterne bliver højere, vokser deres løv og bliver tungere, og når de så producerer frugt, bliver planten endnu tungere, og stænglen begynder at blive stresset af alt det pres.

Endelig vil denne ekstra vægt få planten til at falde om. Hvis den ikke får den rette støtte, vil tomatplanten forblive permanent foroverbøjet og begynde at kravle ned ad jorden.

Det giver jordbårne sygdomme den ideelle mulighed for at inficere dine planter. Hvis du vil undgå dette, skal du støtte dine tomatplanter og måske også beskære dem.

Uanset om du beskærer dem eller ej, har dine tomatplanter brug for støtte. Der er mange måder at give tomatplanter støtte på. Du kan bruge pæle, bure eller espalier til dette formål. Hvilken støttemetode du vælger, afhænger af, hvilken type tomatplanter du dyrker, dvs. hvor høje de bliver osv. 

Støt dine tomatplanter med pæle

Det er gode måder at støtte tomatplanter på. De bruges ofte til at støtte de højere sorter, men du kan også købe kortere pæle og bruge dem, før planterne bliver for høje. Du kan købe pæle af træ, plastik eller metal.

Du bør sætte pælene i jorden, før du forsøger at omplante dine tomater. Placer staklerne lige ved siden af det sted, du ved, at planten skal stå. 

Nu kan du være sikker på, at du ikke skader rødderne på den plante, du omplanter, ved at slå pælene i. Dette er især en god idé, hvis du planlægger at vente med at binde planterne til de bliver større senere på sæsonen, før du binder dem til pælene.

Hvorfor er en falden tomatplante dårlig?

Det er ligegyldigt, at de i bund og grund er vinstokke, men tomatplanter bør ikke vokse liggende på jorden. Her er nogle af grundene til, at dette er en dårlig ting:

1. Sygdomme

Når din tomatplante ligger i jorden, bliver den modtagelig for alle former for jordbårne sygdomme forårsaget af mikroorganismer, der lever i jorden. Dette kan med tiden føre til, at mange sygdomme angriber dine planter. Disse sygdomme kan ikke blot dræbe dine tomatplanter eller gøre dem så syge, at de ikke kan producere frugt, men også reducere størrelsen og mængden af tomater, du får.

2. Skadedyr

Haveinsekter, disse store plageånder, vil sætte sig på tomatplantens blade og stilk.  De vil æde blade og knopper, så du måske slet ikke har nogen tomater, eller de vil nyde at spise de tomater, som du forventede at plukke selv. Uanset hvad, er det ikke en god ting.

3. Overbelægning

Tomatplanter kan blive flere meter høje. Når en plante af denne størrelse falder om, begynder den pludselig at overfylde de nærliggende planter, hvilket forhindrer dem i at få den mængde sol, de har brug for, og begrænser luftcirkulationen, hvilket er en god grobund for svamp.

Comments are closed.

Close Search Window