Dyr, Kæledyr|

Marsvin kaldes også for tamme marsvin eller cavy. I videnskabelige sammenhænge og i laboratorier kaldes det for et marsvin, mens opdrættere kalder marsvin for cavy for at beskrive dyret. Udover så mange navne er de kendt som marsvin blandt den almindelige befolkning. Der er en mærkelig ting ved navngivningen af dette dyr. Marsvin hører hverken til Guinea eller har nogen biologisk slægtskab med grise. Men alligevel kalder vi dem marsvin.

Der kan være mere end én grund til, at marsvin tisser på deres ejer. Først og fremmest skal du vide, at det er stort set normalt. Et marsvin tisser kun på sin ejer, hvis det er nervøst, bange eller stresset.

Marsvinet er blevet domesticeret til kød, og dets kød spises i store dele af verden. I dag holder folk dem dog også som kæledyr. Forældre til marsvin klager ofte over, at marsvinene tisser på skødet. Denne artikel vil diskutere de sandsynlige årsager til, at marsvin tisser på deres ejer, og nogle andre aspekter af marsvinspisning.

Grise er kendt for at producere en masse urin og afføring. Da de er dyr, kan de ikke tale til os og fortælle os, hvornår de skal tisse, så når en gris vil tisse, så tisser den. Vi kan kun gætte ved at aflæse hans kropssprog og kan ikke gøre mere end det. Der kan dog være andre årsager til, at en pattegris tisser på dit skød, og du bør være en skarp observatør for at vide, om der er noget unormalt ved din pattegris.

Folk, der har et marsvin som kæledyr, fortæller os, at de tisser, når de er irriterede, stressede eller ønsker at vise dominans over den anden. Desuden er pattegrise kendt for at kommunikere ved hjælp af tis. Hvis din pattegris desuden ikke kan lide at blive holdt i hånden eller på skødet, kan den udtrykke sin uvilje ved at tisse for at give udtryk for, at den vil have sin udløsning. Hvis du ser, at din pattegris anstrenger sig eller har det svært i buret eller når du tager ham på skødet, bør du kontakte din dyrlæge.

Lugter marsvinepis?

Marsvin er berømte, fordi de kan lide at pleje sig selv, og de anses for at være rene kæledyr. Nogle gange lugter de dog, og din højeste prioritet bliver at komme af med lugten. Der er mange årsager til tisselugt; derfor er det vigtigt at vide, hvorfra den kommer.

Generelt lugter marsvinepis på grund af sygdom, dårlig kost eller manglende renlighed. Hvis vi graver dybt, forstår vi, at ud over at marsvin elsker at pleje sig selv, ophobes tis i hårpuppen på bumsområdet. Når denne hårtop er gennemvædet af urin, lugter den dårligt. Det er det mest almindelige problem, som alle griseejere står over for. Nogle grise har valgt et område i buret til at tisse på, som stinker. Det kan også ske, at en pattegris ligger på tisse-på-høet, og urinen ophober sig og giver en dårlig lugt.

Der er en anden grund til, at marsvinet lugter dårligt. Marsvinene har fedtkirtler på ryggen under halen, som er duftkirtler. Når fedtet ophobes i området omkring numsen, bliver det klæbrigt og fedtet og giver en dårlig lugt. Marsvin har en vane med at trække med numsen for at proklamere, at området tilhører dem. Det er en måde at markere deres territorium på.

Er marsvinepis hvidt og hvorfor?

Da jeg fik et marsvin første gang, var jeg forvirret og bekymret over farven på urinen. Jeg konsulterede imidlertid en dyrlæge, og han oplyste mig om, at marsvin har en normal hvid farve i urinen. Den hvide farve skyldes en forskel i dens fysiologi i forhold til andre dyr.

Marsvin udskiller en større mængde af en bestemt opløst stof i urinen, som gør den hvid i farven. Hvis din gris afgiver hvid eller grumset urin, er det derfor stort set normalt, og han har ikke nogen sygdom eller nyresten.

Sådan fjerner du marsvinepis

Du kan nemt rense pletter fra marsvin med en børste, et håndklæde, eddike og bagepulver. Først skal du tømme buret, placere din pattegris et sikkert sted væk fra buret og fjerne de tilstedeværende ting i buret.

Saml den faste, tørrede urin og andet affald op ved hjælp af et papirhåndklæde eller en skovl. Brug en tom sprayflaske, og tilsæt lige store mængder vand og eddike. Spray og tør området to til tre gange, og drys derefter bagepulver over eddiken.

Giv den nogle minutter, og rens den med et håndklæde. Så er alle pletterne væk.

Hvorfor bliver marsvinepis hvidt?

Marsvin udskiller en stor mængde calciumcarbonat og fosfat i deres urin. Calciumcarbonat er ansvarlig for ændringen i farve og konsistens.

Kalciumkarbonatkrystaller gør urinen hvid til uklar i farven. Normal urin giver ikke en grynet konsistens; tørret urin er derimod noget grynet på grund af calciumforbindelser.

Desuden får urinfarven hos marsvin nogle gange et orange eller brunt skær i en ung alder. Men for det meste er deres urin hvid til uklar i udseende.

Marsvin er smukke små væsner og dejlige dyr at holde som kæledyr. Kæledyrsejere bliver ofte bekymrede over deres uklare urin, men nu ved du, at det er normalt blandt grise. Hvis du imidlertid observerer blod i urinen eller hvis urinen er inkontinent, kan det være et problem.

Hvis et af dine marsvin pludselig ændrer deres vane med at urinere, bør du få det undersøgt. Du bør opsøge en dyrlæge så hurtigt som muligt.

Comments are closed.

Close Search Window