Dyr, Krybdyr|

Skildpadder er langsomme, men de har en fordel i forhold til mange andre dyr, fordi deres skjold giver dem beskyttelse. Skjoldet er også et fantastisk redskab til at svømme gennem vandet og som et sted at lægge æg eller hvile på land. Men hvad med, når de ikke er i vandet?

Når skildpadder går rundt på land, hvordan beskytter de sig så mod rovdyr? En måde, hvorpå skildpadder undgår at blive ædt af rovdyr, er ved at vippe hovedet op og ned, mens de går. De forsøger faktisk ikke at undvige angreb – i stedet kan denne bevægelse bruges til at registrere vibrationer i jorden, som kan indikere en nært forestående fare.

Man mener, at disse bevægelser kan blive udløst af noget som lyden af fodtrin, der alarmerer dem så hurtigt, at de får tid til at trække sig tilbage til et mere sikkert sted. At de vugger hovedet op og ned kan også give dem et bedre indtryk af, hvad der er omkring dem.

Der er dog også andre mulige årsager til at hovedet bobbing.

Skildpadder er ikke sociale dyr, og de bruger normalt ikke tid på at være tæt på hinanden. Men du har måske set skildpadder, der vugger eller slår med hovedet.  Dette er også en naturlig adfærd hos skildpadder før parring. Man kan sige, at det er et parringskald fra en han-skildpadde for at se, om hunskildpadden er klar eller ej.

Hannen bekræfter også, at den anden skildpadde er en han eller en hun ved hjælp af denne adfærd. Hvis den anden skildpadde er en han, begynder der en kamp mellem de to. Hvis den anden skildpadde er en hun, reagerer hun på hannens kald, og de parrer sig.

Hannen lugter også til hunnens kloakregion. Det er en gravid hunskildpadde, der bærer ægget inde i kroppen. Når man lugter til hunnens kloakregion, kan man bekræfte, at der er tale om en gravid hunskildpadde. Hannen lugter også til de feromoner, der kommer ud af hunskildpaddehunnen, og som fortæller, at hun er parringsvillig. 

Der kan være endnu andre grunde til at vugge/knalde hoveder. Han-skildpadder kan gøre det for at markere deres territorium eller for at mobbe mindre skildpadder eller skildpadder af andre racer. Det er usandsynligt, at skildpadder parrer sig med partneren af den anden race. Skildpadder kan også udtrykke denne adfærd for at forsvare deres føde.

Spoler/knaldhoveder kan starte i alle aldre. Der er ingen bestemt alder for, hvornår din skildpadde skal udvise denne adfærd.

Hvorfor knirker min skildpadde?

Hvis du ejer en skildpadde, har du måske oplevet, at din skildpadde piver eller laver en fløjtende lyd. Nå! Du synes måske, at denne lyd er interessant, men det er et tegn på en abnormitet i åndedrætssystemet. Hvis din skildpadde på en eller anden måde får en infektion i luftvejene, vil der komme udflåd ud af næseborene.

Overdreven udflåd i næsen kan blokere luftpassagen i næsehulen. Det vil resultere i pibende eller fløjtende lyde, hver gang luften passerer gennem næsehulen. Hvis du hører, at din tortur laver en fløjtende lyd, bør du undersøge hendes næsebor for næseflåd. Hvis du observerer næseflåd, skal du straks opsøge din dyrlæge.

Der kan også være andre årsager til, at det knirker eller pibler. Nogle gange kan det være en del af parringsadfærd at pive eller fløjte. Det er blevet observeret hos flere dyr, at hanner og hunner laver forskellige slags stemmer før og under parringsprocessen.

Før parringen skal sådanne stemmer tiltrække og gøre partneren klar til parring. Du kan observere den samme adfærd i din tortur. Din tortel kan lave en fløjtende lyd som en del af parringsritualet. Hvis du ikke observerer nogen symptomer på luftvejsinfektion, er det ret normalt, at din tortel laver en pibende lyd.

Hvorfor klør min skildpadde sig hele tiden?

At klø sig er en adfærd, der kan skyldes stress. Din skildpadde kan føle sig stresset af et lille indhegning, fordi det giver en følelse af at være fanget. Desuden kan din skildpadde kradse på grund af mangel på substrat.

Uanset hvad årsagen er, kradser din skildpadde, når den er ked af det eller stresset. Du bør følge retningslinjerne for at få din skildpadde til at slappe af og forhindre den i at kradse.

Tilstrækkeligt stort bur

Dit skildpaddebur skal have en passende størrelse. Et lille bur giver en følelse af at være fanget. Din skildpadde bliver stresset af frygt og holder måske op med at spise og skide. Hvis din skildpadde holder op med at spise, vil andre sundhedsmæssige komplikationer følge. Derfor anbefales det at lave et bur af passende størrelse til din skildpadde.

Dit skildpaddebur skal være af en størrelse, så din skildpadde hurtigt kan bevæge sig og dyrke motion. Et godt bur skal have tre rummelige områder med temperaturgradient.

Der bør være et område med høj temperatur til solbadning, et område med kølig temperatur og et område med moderat temperatur. Så hvis du indretter dit bur med temperaturgradienten i tankerne, vil din skildpaddes bur være tilstrækkeligt rummeligt.

Sørg for tilstrækkeligt substrat

Skildpadder er gravende dyr, og de bør have et underlag, så de kan udtrykke deres naturlige adfærd. Udfoldelse af naturlig adfærd er afgørende for at bevare din skildpaddes sundhed og velvære.

Skildpadder bliver stressede, hvis de ikke kan udtrykke deres naturlige adfærd. Et passende substrat giver dem en glimrende mulighed for at grave og dække sig under det.

Skildpaddeejere i Facebook-grupper nævner også, at mangel på substrat kan resultere i din skildpaddes kradsende adfærd. Derfor bør du give din skildpadde tilstrækkeligt med substrat, hvis du observerer, at din skildpadde kradser meget.

Hvorfor går min skildpadde i skridt?

Din skildpadde går måske i gang af kedsomhed. Skildpadder og skildpadder kan ikke klare at leve i et miljø uden lyscyklus. Prøv at sætte din skildpadde på et sted med morgensol i 10 minutter og derefter til dens foretrukne levested resten af dagen.

Hvis du stadig er bekymret for dit kæledyrs helbred, skal du kontakte en dyrlæge eller en dyrepasser. De vil kunne fortælle dig, om der er noget galt, eller om det bare er en naturlig adfærd hos dit kæledyr.

En anden årsag til, at skildpadder går i gang, kan være stress. Hvis du lige har fået en ny skildpadde med hjem, kan dit kæledyr være lettere stresset af flytningen. Stress er en af de vigtigste årsager til, at skildpadder går i skridt.

Der er tilfælde, hvor skildpadder går i gang, fordi de er syge og har brug for lægehjælp, f.eks. ved dehydrering eller parasitter. Hvis du bemærker tegn på sygdom eller infektion hos din skildpadde, er det bedst at besøge en dyrlæge for at undersøge årsagen til din skildpaddes skridt.

Udtrykket af naturlig adfærd er afgørende for din torturs sundhed og velvære. Hvis dit skildpaddebur er for lille, kan det få din skildpadde til at gå i tempo. Under vilde forhold er planteædende skildpadder vant til at gå lange strækninger for at søge efter føde.

De har også brug for at gå i buret, og derfor bør du sørge for et så stort anlæg som muligt. Hvis dit skildpaddeakvarium er stort nok, og du ser din skildpadde gå i skridt, skal du ikke bekymre dig, for det er deres naturlige skridt. Du bør dog sørge for tilstrækkelig plads til, at din skildpadde kan gå rundt.

Hvorfor tisser (urinerer) min skildpadde, når jeg tager hende op?

Din skildpadde tisser sandsynligvis på grund af at være bange eller fordi den bliver holdt længe på ryggen. Hvis du forbereder din skildpadde til transport, skal du sørge for, at du holder en voksen, sund skildpadde i oprejst stilling, da den ellers uundgåeligt vil tisse på grund af de voldsomme rystelser og vridninger.

Skildpadder har udviklet sig over tid, så de har fuldt funktionsdygtige nyrer. De har bare en tendens til at være lang tid om at frigive alt det, de har i sig, i modsætning til pattedyr med kortere tarme, som bøvser madindholdet op efter at have spist.

Jeg har allerede nævnt, at skildpadder ikke er sociale dyr. De kan ikke lide at være i din hånd, i dit skød eller at ligge i din seng og hygge sig med dig. De bliver straks bange, når du tager dem op. Dette kan også være en årsag til, at din skildpadde tisser, hvis du tager hende op.

Hvis din skildpadde tisser, når du tager den op, er den sandsynligvis bange. Det er deres forsvarsmekanisme at urinere (tisse), og derfor bør du undgå at forstyrre dine skildpadder med din tilstedeværelse. Hvis denne situation opstår, bør du hydrere dine skildpadder for at kompensere for væsketabet. 

Hvorfor gemmer min skildpadde sig inde i skjoldet?

Din skildpadde kan være bange, og det er deres forsvarsmekanisme at gemme sig inde i skjoldet. Du bør sikre dig, at dens indhegning er stor nok til, at skildpadden kan kravle rundt, og at der er et sikkert underlag.

Din skildpadde har en forsvarsmekanisme til at gemme sig inde i skjoldet, når den opdager fare. At gemme sig inde i skjoldet er en passiv mekanisme, som din skildpadde giver udtryk for, når den er bange. Hvis din skildpadde gør dette oftere, bør du fjerne alt, hvad der er forstyrrende for din skildpadde.

Hvis du er en ukonventionel kæledyrsinteresseret og elsker at holde skildpadder i dit hjem, bør du have al den nødvendige viden om din skildpadde. Du bør kende deres behov, ønsker, håndtering og naturlige adfærd for at holde dem sunde og glade.

Skildpadder er et af de mest givende kæledyr at tage sig af. De er også nogle af de mest udfordrende dyr at finde oplysninger om, og det er derfor, vi har lavet dette indlæg til dig!

Med denne indsigt i skildpadders adfærd og kognition kan du forhåbentlig give dit kæledyr et sundt levested, som de vil elske at udforske. Du bør også vide, hvordan du kan samle din skildpadde op, uden at den tisser eller gemmer sig inde i sit skjold af skræk.Hvis du har spørgsmål om pasning af din kæledyrsskildpadde, så lad os vide det, og vores team vil med glæde forsøge at hjælpe dig med at svare på alt! Vi håber, at denne artikel har været nyttig som et udgangspunkt for at forstå din lille eventyrmakker.

Comments are closed.

Close Search Window