Dyr, Hunde|

Hvis du nogensinde har været ude i det offentlige rum i områder, hvor kæledyrsejere holder til, har du sandsynligvis hørt dem.

Du ved, de små hunde, der tilsyneladende ikke har nogen fornemmelse for manerer, når de vandrer rundt. Dem, der konstant gøer efter alt, hvad der bevæger sig, knurrer, snapper, stjæler mad og på anden måde opfører sig dårligt.

Hvis du er hundeejer, er du måske chokeret og forfærdet over den mangel på manerer, som man kan se hos mange chihuahuaer og andre legetøjshunde, som store hunde ikke kunne slippe af sted med. Men vidste du, at der er reelle, adfærdsmæssige årsager til, hvorfor de opfører sig sådan? 

Er chihuahuaer så irriterende, som folk siger?

Chihuahuaer er den 11. mest populære hunderace i dag, så de må have noget at byde på. Den veltrænede chihuahua kan være en velkommen tilføjelse til mange familier, der nyder legetøjshunde, men ligesom med alle andre racer er der både elskere og hadere.

Måske er du bare ikke et lille hundemenneske, og det er helt i orden! Men der er nogle træk, som mange chihuahuaer har, der gør dem irriterende og endda utålelige. Hvis du nogensinde har mødt en af de besværlige chihuahuahuaer, ved du, hvordan det foregår – de gøer og tager ting. De snapper efter dine ben. Men hvorfor? Hvad er årsagen til disse adfærdsproblemer? 

Hvis du har et problem med en chihuahua’s adfærd, er det som regel mere et problem med ejeren end med hunden. Hvis du ruller med øjnene alene ved synet af de store øjne, de store ører og det dumme ansigt, kan du måske bare ikke lide dem, og det er bare en personlig præference. Men der findes velopdragne og velopdragne chihuahuaer. 

På trods af deres status som en populær hunderace er chihuahuahuas ofte noget kontroversielle – nogle elsker dem, mens andre ikke kan udstå dem. Hvis du føler dig irriteret, hver gang du ser en chihuahua, så tænk over disse punkter, og du vil måske begynde at rette mere af denne irritation mod ejeren end mod hunden selv. 

Hvorfor gøer chihuahuaer så meget?

Chihuahuaer har et ry for at være gnavne. Selv om racen i sig selv har en tendens til at være højrøstet, er det noget, der kan trænes op til underkastelse.

En gøende hund er som regel en hund, der har fået lov til at slippe af sted med en sådan uhøflig opførsel. Hvis du ser en chihuahua, der er gøende, er der stor sandsynlighed for, at ejerne har tilladt den at gø uden konsekvens eller korrektion.

Nogle gange tror folk, at det er sødt at se en lille hund opføre sig hårdt, og de opmuntrer faktisk denne adfærd. Men uanset hundens størrelse bør dette ikke tolereres eller tillades frit, da det kan tilskynde til aggressiv adfærd og er til gene for andre.

Hvorfor er chihuahuaer så hyperaktive?

Chihuahuaer er praktisk talt synonymt med hyperaktivitet. Deres hoppende, lynende rundt, snurrende rundt på stedet, klatrende på folk og andre lignende adfærdsmønstre kan være utroligt irriterende, hvis de ikke bliver styret.

Denne hyperaktivitet kan faktisk forebygges med den daglige motion, som alle hunde har brug for. En træt hund er trods alt en velopdragen hund. Mange mennesker går dog ikke nok tur med deres chihuahuaer eller leger ikke nok til at brænde energien af.

Energiske hunde kan være destruktive og irriterende – selv når de er helt små. De kan tygge uhensigtsmæssigt, lege (eller ikke lege) med folk eller på anden måde opføre sig dårligt, fordi de ikke har en passende kanal for deres energi. 

Hvorfor lytter chihuahuahuaer ikke?

Hver gang en hund ikke lytter, er det et problem hos træneren og ikke hos hunden. Når en chihuahua ikke lytter, er det ofte fordi ejeren ikke mener, at en så lille hund har brug for at blive trænet.

Hvorfor lære en hund at lade den være, når du bare kan samle hele hunden op? Men denne form for logik skaber ravage overalt, hvor hunden går, især hvis chihuahuaen har tendens til at angribe fremmede. 

Hvorfor har chihuahuaer “syndromet med små hunde”?

Mange chihuahua-ejere har grinet af deres lille hunds hårde opførsel. Men det, som disse mennesker ikke forstår, er, at det ikke er mod – det er et udtryk for deres stress, manglende selvtillid og angst, som de føler i situationen. Chihuahua’en føler sig truet og slår derfor ud efter alle og enhver.

Hvis du trods alt kun vejede tre pund af hud og knogler og levede i en verden med 150 pund tunge mennesker, der går rundt og måske ikke ser dig, mens de går rundt, eller som ikke respekterer dine grænser, ville du også være højrøstet og snappy!

Dårlig socialisering og manglende respekt for hundens kropssprog er de to største årsager til disse irriterende vaner, og igen skyldes det som regel dårligt ejerskab. Eller det kan også være et resultat af dårlig avl, hvis opdrætteren ikke har taget hensyn til temperamentet, mens han avlede. 

Hvorfor bliver chihuahuaer så besiddende og jaloux?

En anden irriterende chihuahua vane er den jalousi, de er kendt for. Uanset om den desperat vogter over et stykke legetøj, et ben eller mad, eller om den viser tegn på aggression over for enhver, der kommer i nærheden af dens ejer, er disse handlinger ikke søde og sjove, selv om ejeren måske synes det.

Det er faktisk tegn på et meget alvorligt adfærdsproblem, der kaldes ressourceovervågning. Det er rigtigt – ejeren er en ressource og er faktisk den mest værdifulde ressource for en chihuahua. De kan snappe efter andre, idet de desperat beskytter denne værdifulde ressource mod andre for at holde den for sig selv.

En hund, der bevogter ressourcer, er en farlig hund, og det er noget, der skal trænes op. Selvfølgelig tror mange chihuahua-ejere, at det ikke kan skade, fordi en lille hunds bid ikke kan gøre nogen større skade. Men bare fordi dens bid alene normalt ikke er dødeligt, gør det ikke acceptabelt. 

Konklusion

Alle disse adfærdsmæssige problemer kulminerer i en race, der almindeligvis anses for at være irriterende og værd at undgå. Men bortset fra lejlighedsvise temperamentsproblemer forårsaget af dårlig avl kan disse ubehagelige handlinger trænes ud, hvis ejeren tager sig tid til at lære det og gøre det.

Hvis du hader chihuahuaer på grund af deres opførsel, så prøv at kigge grundigt på ejeren. De er højst sandsynligt enten uvillige eller ude af stand til at træne deres hund ordentligt, hvilket er til skade for chihuahuaen selv.

Comments are closed.

Close Search Window