Dyr, Hunde|

Hundeopdræt bliver mere og mere komplekst i takt med, at folks generelle opfattelse af det ændrer sig. Men for hundeavlere og potentielle ejere, der gerne vil købe en nyopdrættet hvalp og samtidig sikre, at alle hundene er så sikre og sunde som muligt i løbet af processen, kan det være meget vanskeligere end nødvendigt at finde de rigtige svar på mange emner.

Med uoplyste og skødesløse mennesker på internettet, der spreder misinformation, og snuskede opdrættere og hvalpefabrikker, der er glade for at udnytte det, bliver mange tabuer om hundeavl tilsidesat, og det er hundene, der lider mest skade af det.

Denne artikel er lavet med det formål at besvare et af de nævnte spørgsmål, som ofte bliver fordrejet af de førnævnte opdrættere og ejere, samt forklare hvorfor det er tilfældet og give yderligere råd om hjælp til opdræt og adskillelse.

Opdræt af Siberian Huskies

Da det meste af det følgende vil gælde for alle hunde, vil dette afsnit kort komme ind på nogle få detaljer om opdræt af Siberian Huskies i særdeleshed.

De er en aktiv race, da de er en arbejdshund; de er også lettere at opdrætte end mange andre hunde, da de generelt er mere sunde, og deres anatomi gør det nemt at få børn. Den gennemsnitlige kuldstørrelse er 4 til 8, og hofteledsdysplasi er ret ualmindeligt for racen.

Der er nogle få medicinske problemer, som man bør være opmærksom på, og nogle af de vigtigste er: idiopatisk epilepsi, forskellige øjenproblemer såsom juvenil grå stær og uveodermatologisk syndrom, som teknisk set kan påvirke andre områder af kroppen i ekstremt sjældne tilfælde, og gangliosidose, som er et recessivt gen for Siberian Huskies, der både er dødelig og uhelbredelig. De fleste af disse kan testes for hos en dyrlæge. 

En hvalp bør tidligst forlade sin forælder

Det er klart, at alle hunde er unikke, og derfor er nogle hvalpe måske klar til at skille sig fra deres mor hurtigere end andre. Når det er sagt, er det absolut tidligste tidspunkt, hvor en hvalp bør adskilles fra sin mor, 8 uger.

Selv om hunde begynder at lære sociale færdigheder allerede efter tre uger, er det først efter seks uger, at de virkelig begynder at udvikle sig til den hund, de vil vokse op til at blive. I denne periode er det vigtigt for de unge hunde at være sammen med deres familie, da det kan føre til adfærdsproblemer, hvis de bliver taget fra dette miljø, før de kan lære fuldt ud af det.

Mange forskellige dyr er afhængige af, at deres familie lærer dem den etablerede sociale orden i deres verden, og det gælder også mennesker. 

På dette tidspunkt i hundens liv behøver de ikke længere at stole på deres mor for at få mad, men da det er det eneste, de har kendt hele deres liv, er det en vane, der kan være svær at slippe, især når der tilsyneladende ikke er nogen grund til det.

Det er her, moderen vil vise lidt hård kærlighed, både til gavn for hende selv og hendes kuld, og lære dem ikke kun begrebet rigtigt og forkert, men også at der er situationer, hvor man er nødt til at lytte til nogen, der står over en selv.

Hvalpene begynder også at lære, hvem de er, og hvordan de skal interagere med andre.

Konsekvenserne

Uden en behagelig simulation af den virkelige verden skal den fuldvoksne hund opføre sig som en hund, selv om den aldrig rigtig har lært, hvad det indebærer.

Uden den rette viden til at løse de mange udfordringer, som hunden skal møde i sit nye liv, bruger de de barnlige strategier, som de er fortrolige med.

De er ikke i stand til at forstå andre hundes kropssprog og gør dermed sig selv og deres omgivelser mere ubehagelige. De er mere tilbøjelige til at få separationsangst og ødelægger ofte ting for at slippe deres indestængte frustrationer løs.

Denne hæmmede vækst gør, at hunden er langt bagud i forhold til sine jævnaldrende med hensyn til mental modenhed, og de vil kæmpe med disse udfordringer hele livet.

Det seneste tidspunkt, hvor en hvalp bør forlade sin forælder

Dette er et lidt vanskeligere spørgsmål, da det afhænger af et par faktorer.

Ideelt set ville det faktisk være bedre at få en hvalp senere, tættere på 12 uger, for at få mere tid til at knytte bånd og socialisere sig med familien, men omkring 12-14 uger er det tidspunkt, hvor en hvalp bør begynde at gå gennem overgangsfasen og begynde at socialisere sig udendørs med verden omkring sig.

Det er også på dette tidspunkt, at du bør begynde med grundlæggende lydighedstræning, f.eks. at gøre din hund stalddygtig. Ved at vente til den sidste ende af denne periode, overlades meget af det tidlige overgangsarbejde til opdrætteren.

Interessant nok ser det ikke ud til at have mange andre ulemper at vente så længe, da det ser ud til, at en senere adskillelse mellem en hvalp og dens mor ikke har nogen yderligere problemer med bindingen for den nye ejer, bortset fra den tabte tid.

Hvad skal du gøre nu?

Nu hvor vi har identificeret den rette aldersgruppe, er det forhåbentlig blevet en del lettere at finde tid til at adoptere en hund. Det, man skal holde øje med nu, er, hvilke steder og opdrættere der virkelig tager sig af de dyr, de opdrætter.

Det er klart, at hvis de er villige til at sælge hvalpe før 8 uger, er det et tydeligt tegn på, at de sandsynligvis er ligeglade eller i det mindste uuddannede og desværre skader de dyr, de tager sig af, som følge heraf. Det er også vigtigt at sikre, at der kan opstilles et besøg for at se, hvordan dyrene lever, før der indgås aftaler. Hunde er ekstremt overbefolket, og meget af dette skyldes fejlbehandlinger fra opdrættere og ejere, der enten ikke ved eller er ligeglade med, at de skader levende væsener.

Hvis avl ikke er en nødvendighed, er adoption gennem et redningscenter selvfølgelig en helt acceptabel metode til at få et kæledyr, men da Siberian Huskies er en arbejdshund, er det forståeligt nok, at avl er den foretrukne metode.

Derfor er det så meget desto vigtigere at træffe sikre og kloge beslutninger, når man leder efter den rigtige hund.

Disse dyr fortjener det bedste, og at tillade, at de misbruges til fordel for egeninteresserede opdrættere og hvalpefabrikker, er en bjørnetjeneste mod de ærlige opdrættere og hundeelskere og mod hver eneste hund, der lider som følge heraf.

Comments are closed.

Close Search Window