Haven, Plantning|

Nej, det er ret enkelt at dyrke lavendelplanter (Lavandula spp).

Det er en urt, der trives, når den plantes i veldrænet jord og får adgang til fuldt sollys, og den kan tåle varme, tørke og vind i stor udstrækning uden at lide nogen negative virkninger.

Duftende, med betagende farver, grågrønne blade og langvarige blomster er den en fantastisk tilføjelse til enhver have.

Der er også mange anvendelsesmuligheder for lavendel. Du kan blot nyde dens skønhed eller samle den og tørre den til brug i potpourri, som aromatisk dekoration eller i madlavning.

På trods af navnet er det ikke alle lavendelplanter, der er lilla. Nogle findes i en række smukke pastelfarver som rose, hvid, lyserød, violetblå og gul. Når du ved dette, kan du overveje at plante flere forskellige typer. Hvorfor ikke overraske dine naboer, som måske ikke ved, at lavendel findes i alle farver undtagen én.

Hårdførhed af lavendelplanter

Engelsk lavendel (Lavandula angustifolia) stammer oprindeligt fra Sydeuropa, men blomstrer også i middelhavslignende klimaer.

Den kan stå i jord af lav kvalitet og er meget tørketolerant, hvilket betyder, at den er en af de mest robuste planter.

Da alle lavendler, uanset type, kræver veldrænet jord, når de plantes, er det måske en god idé at plante dem i krukker eller i højbede.

Det er bedst, hvis lavendel kan få fuld sollys dagligt. Ellers kræver lavendel ikke meget ekstra pleje.

Vedligeholdelse og urter som lavendel

Der er mange fordele ved at dyrke lavendel ud over det, der er nævnt ovenfor – den tiltrækker fugle og sommerfugle, og den har den ekstra fordel at afskrække rådyr.

En af de bedste ting ved denne staude er, at det er en plante, der kræver lidt vedligeholdelse.

Den er ikke på nogen måde kræsen eller krævende med hensyn til at blive holdt under de helt rigtige forhold, som andre planter kan være. Den kan holde sig i flere år, hvis den holdes under de rette forhold.

Pas den, når du først planter den, men når den først har slået rod og begynder at vokse, er der ikke så meget, du behøver at gøre for den.

Sørg for at holde jorden omkring dine planter fugtig, men pas på med at overvande. Det er et tilfælde, hvor mere er ikke bedre.

Faktum er, at de fleste problemer, der opstår i forbindelse med dyrkning af lavendel, skyldes, at jorden er dårligt drænet.

Dette vil forårsage rod- eller endda kronerot. En anden god ting ved lavendel er, at den normalt ikke er sårbar over for skadedyr eller sygdomme.

Men da lavendelfrø har en tendens til at spire ret langsomt, og da planterne selv også vokser langsomt, er det hurtigere og nemmere at købe planterne i et havecenter.

Lavendel er et glimrende valg, hvis du elsker havearbejde, men har en konstant kamp om at finde tid til det, eller hvis du bare ønsker at fylde visse dele af din have med en farverig, nyttig og aromatisk plante.

Beskæring af lavendelplanter og -stængler

Hvis stænglerne på dine lavendelplanter bliver træagtige i takt med at planten modner, skal du ikke være bekymret, for der er en løsning.

Det, du skal gøre, er at vente til foråret og derefter beskære den tilbage til ca. halvdelen af dens højde.

Dette vil fremme ny vækst og øget blomstring.

Desuden vil planter, der ikke er blevet beskåret, begynde at vokse ud, hvilket medfører, at der bliver et hul i midten.

I løbet af sommeren kan du klippe de falmede eller døde blomster af for at fremskynde udviklingen af flere blomster.

Kontroller jordens pH-værdi

Hvis du er ambitiøs og ønsker at sikre, at din lavendel forbliver sund og rask, kan du kontrollere pH-værdien i din jord. Hvis din jord har for meget syre, vil din lavendel ikke klare sig.

Planterne vil se fine ud fra starten, men når der er gået et par år, vil du se, at planterne er begyndt at dø ud, tilsyneladende tilfældigt.

Tilsæt lidt kalk til din jord for at hjælpe dine planter med at få det bedre. Det er ikke så svært at finde ud af, om din jord har et for højt syreindhold.

Du skal blot købe et jordprøvesæt i dit lokale havecenter, og du kan få svaret samme dag.

Generelle råd om lavendel

  • 1. Afstand – Lavendelplanter skal placeres i jorden med ca. 18 til 24 tommer mellem dem. Udover at sørge for god dræning skal jorden også være løs. Lavendel har brug for masser af plads til at vokse.
  • 2. Fjernelse af ukrudt – Hold øje med jorden omkring lavendelplanterne og fjern straks alt ukrudt, du opdager, før det begynder at sætte frø eller begynder at sprede sig vegetativt. Selv om lavendel er en robust plante, er den ikke i stand til at konkurrere særlig godt med ukrudt og vil få dårlige virkninger, hvis ukrudtet får lov til at tage dens fugt, næringsstoffer og sollys fra den.
  • 3. Stængler – Foråret er det tidspunkt, hvor du bør klippe stænglerne på dine lavendelplanter lidt tilbage. Det er nu, hvor der sker ny vækst, og det vil føre til, at planterne forgrener sig og får et tykkere udseende. Det, du skal gøre for at få succes med dette, er at foretage hver enkelt klipning over en knude, så planten tvinges til at forgrene sig, og du må ikke fjerne mere end blot et par centimeter fra hver stængelspids.
  • 4. Ompotning – Hvis du har lavendelplanter, der vokser i krukker, bør du ompotte dem hvert år eller oftere, hvis du kan se, at planterødderne er blevet så lange, at de vokser ud af beholderens afløbshuller, eller hvis det ser ud, som om planten er ved at blive syg.

Når du skal potte den om, kan du blive overrasket over, hvordan rødderne er trængt sammen, selv om planten ikke har virket til at vokse så meget.

Når alt kommer til alt, er lavendel en vidunderlig plante, der har få fjender i verden af skadedyr og sygdomme. Let at dyrke og med mange måder at bruge den på, er dette en urt, der helt sikkert ikke vil skuffe dig.

Med sine enkle vedligeholdelseskrav og sin tilpasningsdygtige natur er den værd at bruge tid og kræfter på at dyrke. Desuden fanger dens skønhed og duft hjerterne og kan forvandle både din have og dit hjem til ekstraordinære paradiser af sensuel glæde.

Comments are closed.

Close Search Window