Hobby, Strikning|

Alle hæklere og strikkere har oplevet den frustration, det er, når en garnhale går op. Det kan ske af mange årsager, men uanset hvor omhyggelig du er, vil det ske på et tidspunkt. Det er bare endnu en ting, som vi skal forholde os til som hækle- og strikkekunstnere! Men frygt ikke mine medhæklerkolleger! Jeg er her for at dele nogle gode ideer til, hvordan I kan undgå, at de irriterende garnhaler nogensinde går op og ødelægger jeres smukke kunstværk igen! Så lad os komme i gang uden videre:

Først og fremmest skal du sørge for, at du efter en række eller omgang i dit projekt og når du klipper garnet, efterlader en ekstra centimeter hale. Tag derefter enden og vikl den rundt om dit strikkegarn og sørg for at gå bag eller under din nuværende række. På den måde slipper du for at sidde med to garnhaler, når du arbejder på den næste række. Hvilken slags garn er bedst til slør?

Billigt akrylgarn er bedst til garnhaler, fordi det ikke flosser for meget og giver en større knude, der nemt kan skjules under hækle- eller strikkemasker. Til mere sarte fibre som bomuld eller silke foreslår jeg, at du bruger en mindre knude, hvis det er muligt, så der slet ikke er nogen store klodsede knuder!

Der findes også forskellige andre metoder, men nogle er ikke lige så gode som andre. Hvis du forsøger at vikle dit garn rundt om træ, plastik, metal osv., vil hele projektet gå i opløsning, når der bliver trukket i garnhalen. Hvis du binder din hale i en knude i hånden, har den også en tendens til at løsne sig ret hurtigt, så det er heller ikke en ideel løsning.

1.Akryl garn

Jeg nyder virkelig at arbejde med akrylgarn til alle væve- og strikkeprojekter. For det første er akrylgarn tilgængeligt overalt, da det er let at fremstille og derfor er tilgængeligt i din lokale garnbutik.

Garnet er alsidigt med hensyn til farveskala og trådstørrelser. Akrylgarn er meget let og giver en smuk luftig og spændstig hale, som ser tæt ud, men alligevel er let at håndtere.

Akrylgarn er meget holdbart, da syntetiske polymerer er ret stærke, på trods af hvordan de måske føles. Det er mindre tilbøjeligt til at blive fordøjet af møllarver, hvilket normalt påvirker nogle naturfibre. Det tåler også mange vaske uden at blive stivnet eller nedbrydes, og er derfor pålideligt til forretningsprojekter og langvarige gaver.

Akrylgarn er ganske overkommeligt på trods af størrelsen af trådene. Det giver mange muligheder for at eksperimentere, før du overhovedet tænker på at bryde banken. Det er den bedste type for begyndere, der lige er begyndt at væve i garnhaler.

Akrylgarn er nemt at rengøre på grund af dets fremragende balance mellem stivhed og blødhed. Det er i modsætning til andre naturfibre mindre tilbøjeligt til at krympe efter flere omgange i vaskemaskinen. Det er også mindre tilbøjeligt til at kaste sig for meget, som det generelt kan være tilfældet med linned og bomuldsarter. 

Endelig gør akrylgarnets syntetiske natur det yderst velegnet til lanolinallergikere. Det er også meget effektivt på grund af sin varme og frodighed, selv om det er et biprodukt fra olie. Jeg er vild med, hvor lange trådene kan være, da man kan skabe enorme buskede haler, uanset om man vælger en lang eller kort garnhale.

Lad os se nærmere på de forskellige garntyper, og hvor godt de egner sig til garnhaler.

Uldgarner til garnhaler

Hver eneste uldbolle minder mig om en dejlig kop varm chokolade med de lækreste småkager til den. Uldgarn er den næstmest effektive garntype, blot koster det en lille smule mere end akrylgarn.

Her er et par grunde til, at du bør vælge uld til garnhalerne.

Uldfibre er robuste og svulmende; de giver derfor en længere holdbarhed til dine garnhaler. Uldgarn giver en anden fremragende følelse selv efter flere år, som du ikke bare kan få selv fra blandet akrylgarn fra den lokale butik.

Hvis du ønsker luksuriøse garnhaler af høj kvalitet, er uldgarner lige noget for dig. I tusindvis af år synes det store produktmarked at leve endnu længere, og jeg vil vædde på, at det samme ville gælde for de personer med dyr smag. 

Kashmirgarn er også et andet godt bud at investere i, når du vælger garnhaler i topkvalitet.

Uldgarn er også afvisende over for skimmelsvamp og andre små bakterier, som har tendens til at sætte sig fast i naturfibre. Uld har også beviseligt antibakterielle fordele, hvilket betyder, at det i høj grad skubber bakterier ud, som forsøger at sætte sig fast i dets fibre. Det afviser også mikroorganismer som f.eks. støvmider, der holdes tilbage af grovere garnblandinger.

Uld fanger heller ikke så hurtigt ild som syntetiske fibre eller bomuld, hvilket kan ske med garnhaler, især ikke i nærheden af et bål eller en pejs i hjemmet. Det antændes ved en højere temperatur end disse andre fibre, som strikkere bruger til at lave deres garnhaler, og det smelter eller risler heller ikke i nærheden af en ild. Hvis du forsøger at redde ansigt og have det sjovt ved efterårets venners bål, er du et godt valg.

Uld er dog ikke så blødt som akrylgarn og kan give en mere stiv garnhale. Det er dog fast og smidigt, hvilket giver den buskede effekt, som du ønsker på dine haler. Det føles dog meget blødt som følge af den fugtgivende virkning af lanolin.

Linnedgarner til garnhaler

Nogle gange ønsker du at lave en grov garnhale, afhængigt af om du forsøger at lave et ulve- eller hundehale-kostume. Sådanne garnhaler har et groft udseende, der går igen i det linned- eller bomuldsagtige garnmateriale, som du har tænkt dig at bruge til dit projekt.

Linnegarn er ret pustet og vil rive for meget i stykker med en børste til kæledyr. De er dog meget pålidelige til milde strøg og giver en smuk, stærk hunde- eller ulvehale, som er mindre fluffy, men stadig fyldig på sin særlige måde.

Linnegarn er let tilgængeligt, og du kan finde forskellige typer i dit lokale byggemarked. Linnegarn er også ganske overkommeligt, da bomuld er let fornyeligt og tilgængeligt. Linnegarn er også generelt allergivenligt og derfor sikkert for modtagelige personer eller børn.

Fibrene har en tendens til at krympe efter flere omgange i vaskemaskinen og kan nemt irritere dig, hvis du har tænkt dig at bruge dem i længere tid. Linnegarn er også meget tilbøjeligt til at skimme, især hvis det opbevares i lang tid. Jeg anbefaler kun linnegarn, hvis situationen er akut, og de andre mærker er utilgængelige.

Hvorfor skal du bruge garnhaler?

Garnhaler er lavet i slutningen af en tråd for at gøre det nemmere for dig at finde begyndelsen på den næste tråd.

Garn til blonder, supervaskede uldtyper og dyrefibre som angora vil oftest vikle sig sammen. Ved at bruge garnhaler kan du minimere dette problem ved at give dig noget langt at tage fat i i stedet for at bekymre dig om at rede alt garnet ud. Den gode nyhed er, at hvis du ender med at have overskydende hale, kan du altid lave den om til en ekstra løkke på dit næste projekt!

Uanset om det er på sokker eller strikkeprojekter, er haler virkelig praktiske, når de kombineres med kontrastfarver, så det er nemmere at holde styr på tingene uden at skulle bekymre sig om, at de “løber” sammen. Det er også en god øvelse for børn, der er ved at lære at strikke og hækle.

Hvorfor det er vigtigt at passe på dine garnhaler

Du bør altid tage dig tid til at passe på dine garnhaler, da de kan være en sikkerhedsrisiko, hvis de ikke passes ordentligt. Hvis du ikke tager dig af dem, er der større risiko for, at de bliver viklet op, mister masker og i værste fald bliver fanget i maskiner, hvilket kan forårsage alvorlige skader.

Det ville også gøre det meget sværere (hvis ikke umuligt) at finde og rette fejl, når du er i gang med at strikke eller hækle noget. Husk altid på dine garnhaler, hver gang du begynder på en ny kugle eller et nyt strømpebånd garn, og husk også at gøre det hver gang du afslutter et projekt!

Hvordan undgår du, at dine garnhaler bliver opløst?

Garnhaleens største fjende er optrævling. Hvor meget du skal passe på dine garnhaler, afhænger af garnets fiberindhold. Akryl, bomuld og andre plantefibre er svagere end uld eller dyrehårsfibre.

Hvis du laver en hat med kun én farve, behøver du ikke at bekymre dig så meget om det, da det bliver dækket op senere. Men hvis du planlægger noget som et halstørklæde eller sokker, som ikke har nogen kanter i nærheden, hvor dette kan ske, skal du sørge for at undgå optrævling ved at gøre følgende:

  • 1) Sørg altid for, at dine haler er mindst 2 fod lange, før du begynder denne proces! Det kan virke overdrevet, men det er bedre at være på den sikre side end at fortryde. Desuden vil det gøre det lettere at have en overskydende hale, hvis du nogensinde får problemer med optrævling, hvis du har overskydende hale længde.
  • 2) Sørg for at bruge en garnnål med en stump spids til at indvæve dine haler! Dette trin er meget vigtigt, da de skarpe nåle potentielt kan forårsage problemer for dig, hvis du laver en lille fejl. Det er også sværere at få det til at gå op . Stol på mig på det punkt.
  • 3) Husk altid, at de to tråde aldrig må mødes!

Garnhaler er ret nemme at lave med de rette teknikker og det rette udstyr. Det bedste ved industrialisering og masseproduktion er de mange typer garn, der kan fremstilles ved at blande de ovennævnte materialer til mange forskellige garntyper, hvilket giver dig forskellige muligheder at vælge imellem til dine garnhaler.Der findes også masser af akrylblandede fibre som f.eks. akryl og bomuld eller akryl og uldblandinger. Hovedformålet med sådanne kombinationer er at standardisere de skøre materialer for at flytte produkterne. Akryl-bomuldsblandingen giver en sådan blød følelse tråd, som jeg ville foretrække til mine garnhaler. Alt i alt er de bedste garner til dine garnhaler akrylgarn på grund af prisen, bekvemmeligheden og den høje kvalitet.

Comments are closed.

Close Search Window