En kartoffel vil kun få øjne under de rette vækstbetingelser og efter at være kommet ud af sin dvaletilstand.
I modsætning til andre haveafgrøder dyrkes kartofler normalt ikke fra små frø. De vokser snarere fra små firkanter af knolde, der er blevet skåret i tern med mindst to “kartoffeløjer”, kaldet læggekartofler.
Det er disse øjne, der vil spire og skabe nye knolde under jorden, som kan graves op og spises på mange forskellige måder.
Indhold
Hvad er dækningstiden for kartofler?
Kartofler skal gennemgå en såkaldt hvileperiode eller hviletid, som skal brydes, hvis de skal vokse med øjnene, og du skal kunne plante dem i din have. Når kartoflerne er høstet, går de i dvale for at beskytte planterne mod negative vejrforhold.
Når knolde er i en hvilende tilstand, vil de ikke vokse og kan ikke lokkes til at vokse, selv om de sættes i de rette vækstbetingelser, vil kartofler simpelthen ikke spire fra dem.
For at holde dem i dvale er det nødvendigt at holde kartoflerne ved køligere temperaturer på omkring 40 grader F eller deromkring. Derfor skal du opbevare kartofler i en tør og kølig del af dit hjem.
Det er ikke ualmindeligt, at opbevarede kartofler bryder deres dvale, når de opdager, at der er betingelser for spiring i det område, de er blevet placeret i, hvilket er grunden til, at de kartofler, du omhyggeligt har lagt i skabet, nogle gange vil overraske dig ved at få spiringsøjne.
Naturligvis er spiring godt for læggekartofler, men det er bestemt ikke en ønskelig tilstand for spisekartofler. Man skal være forsigtig med grønne eller spirede kartofler, da de kan forårsage solaninforgiftning, hvis de spises.
Er spirede søde kartofler sikre at spise?
Du kan stadig roligt spise en spiret sød kartoffel.
Tag en grøntsagsskræller, og tag spirerne ud med den øverste løkke. Grunden til, at du skal fjerne spirerne, er, at kartofler, der har udviklet øjne, indeholder større mængder glykoalkaloider.
Det er forbindelser, der gør kartofler grønne, og som kan være giftige for mennesker, hvis de indtages i for store mængder.
Er det ok at spise kartoflernes øjne?
Svaret på det er absolut ikke.
Kartofler i sig selv kan sagtens spises, selv efter at de er spiret, men sørg for, at de stadig er faste at røre ved, ikke er meget rynkede, og at spirerne er små.
Men da der er risiko for forgiftning, hvis du spiser kartoffelspirer, skal du fjerne alle spirerne meget omhyggeligt, og hvis kartoflen er i meget dårlig stand, skal du bare smide den væk. Er én elendig kartoffel trods alt virkelig dit helbred værd?
Når det drejer sig om spirede kartofler, er størstedelen af de næringsstoffer, de indeholder, normalt stadig intakte, og det kan man se på kartoflens fasthed. Kartoflens livscyklus er faktisk ret interessant, for selv efter at den er blevet gravet op, fortsætter den med at ændre sig og vokse.
Når en kartoffel spirer, er det mere end blot et grønt øje. Den omdanner faktisk stivelse til sukker, så det kan bruges til at fodre den nye kartoffelplante, som den forventer, at den vil udvikle sig fra spirerne.
Når denne proces først lige er begyndt, kan du finde bløde pletter omkring spirerne. Fjern blot de bløde steder sammen med eventuelle spirer, og så er kartoflen klar til tilberedning.
Hvordan ved du, hvornår en kartoffel er blevet dårlig?
Når den først er begyndt, fortsætter spiringsprocessen, indtil kartoflen begynder at rynke sig og blive skrumpet.
Under denne proces bliver stivelsen stadig omdannet til sukker, som bruges til at hjælpe de spirende spirer. En kartoffel, der ser meget rynket og skrumpet ud og har spirer, har mistet de fleste af sine næringsstoffer, og den bør ikke bruges, fordi den ikke vil være en velsmagende del af måltidet.
Det er altid bedst ikke at spise kartofler, der er rynkede eller skrumpede.
Solanin og andre glykoalkaloider findes i kartoffelplanter, men de er primært koncentreret i spirer, øjne og hud, men ikke i den resterende del af kartoflen.
Da disse forbindelser er giftige for mennesker, kan indtagelse af dem forårsage maveproblemer, hovedpine, opkastninger og i ekstreme tilfælde problemer med hjerte og nervesystem.
Men frygt ikke, så længe du skærer øjnene, spirerne og huden af, vil du ikke opleve nogen bivirkninger. Hvis den pågældende kartoffel har fået grønt skind, skal du skrælle den, før du spiser den.
Desuden er disse fakta blot advarsler. Du skal ikke skynde dig at smide alle kartofler ud af dit køleskab, når du har læst dette. Man skal spise en frygtelig masse grønskallede, spirede kartofler for at blive alvorligt syg.
Sådan forhindrer du kartofler i at spire
Hvis du vil undgå problemer med spiring, skal du opbevare dine kartofler et tørt, køligt og mørkt sted, hvis du har til hensigt at opbevare dem i et stykke tid. I øvrigt skal du ikke placere dine kartofler i nærheden af løg, da løg vil få dem til at spire hurtigere.
Erhvervsdrivende kartoffelavlere behandler ofte deres kartofler med forskellige metoder for at forhindre dem i at spire. Men hvis du dyrker dine egne kartofler, er her nogle grundlæggende opbevaringsidéer, som kan forlænge dine kartoflers levetid med op til flere uger eller endda måneder:
- Hvis du køber kartofler i løs vægt eller høster din egen høst hvert efterår, skal du være forsigtig med at vælge kartoffelsort. Visse kartofler egner sig bedre til langtidsopbevaring end andre.
- Det er i princippet de tørrere, sent høstede kartofler, der holder sig bedst. Du kan forsøge at finde arvelige sorter, der har et langvarigt ry for at være gode til opbevaring.
- Kartofler, som du selv har dyrket, skal enten tørres eller tørres udendørs, ellers er de ikke egnet til langtidsopbevaring. Det kan virke fristende at udelade dette trin, men hvis du gør det, vil dine kartofler ikke holde sig lige så længe som ellers.
Kartofler, der er beskadiget, klarer sig heller ikke godt på lager. Sørg for, at de kartofler, du opbevarer, er i god stand, så vil de være mindre tilbøjelige til at rådne eller spire på dig.